26 / 04 / 2024

Bursa'da 2. Murad Camisi'nin restorasyonunda kalem işçiliğine rastlandı!

Bursa'da 2. Murad Camisi'nin restorasyonunda kalem işçiliğine rastlandı!

Muradiye Külliyesi'ndeki 2. Murad Camisi'nin restorasyonunda, barok sanatının etkisiyle üstü yaklaşık 150 yıl önce sıvayla kapatılan, 700-800 metrekare Osmanlı erken dönem kalem işçiliği ortaya çıkarıldı...



Bursa'da 2. Murad Camisi'nin restorasyonunda, 150 yıl önce sıvayla kapatılan Osmanlı erken dönem kalem işçiliği bulundu.


Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Dünya Miras Listesi'ne dahil ettiği sultan külliyelerinden biri olan 6 asırlık Muradiye Külliyesi'ndeki 2. Murad Camisi'nin restorasyonunda, barok sanatının etkisiyle üstü yaklaşık 150 yıl önce sıvayla kapatılan, 700-800 metrekare Osmanlı erken dönem kalem işçiliği ortaya çıkarıldı. Desenlerin, raspalanarak kazıldığını anlatan Bursa Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, restorasyonda bistüri ve ince fırça uçları kullanılarak, Osmanlı erken dönem kalem işçiliğinin gün yüzüne çıkarıldığını ifade ederek, "Böyle bir eser başka bir yerde yok. 'Pardon biz hata yaptık' deme lüksümüz de yok. Onun için itinayla çalışmak gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu. 


Sabah 







Geri Dön