19 / 04 / 2024

Bursa'da patlıcan közleme orman yangınıyla sonuçlandı!

 Bursa'da patlıcan közleme orman yangınıyla sonuçlandı!

Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, iki patlıcan közleyen kişilerin orman yangınına sebep olduğunu, yaklaşık 200 hektarlık alanı kül eden yangın için 6 helikopter ve 500 kişinin seferber olduğunu bildirdi




Orman yangınlarının yüzde 97'sinin insan eliyle çıktığını anlatan Coşkun, Bilecik'in Osmaneli ilçesinde yaklaşık 10 gün önce yaşanan yangının, sezonun en büyük yangınlarından birisi olduğunu söyledi. Dört gün süren yangının ardından yaptıkları incelemenin olayın vehametini ortaya çıkardığını anlatan Coşkun, "Yangına patlıcan közlemek için yakılan piknik ateşi yol açtı. Piknikçiler yangını söndüremeyeceklerini anlayınca kaçtılar. Ancak patlıcanları ve yangının çıkış noktasını tespit ettik" dedi.


Bursa, Balıkesir, İstanbul, Akhisar, Karabük ve Edremit'ten 6 helikopter, ayrıca Edremit'ten 1 amfibik uçakla havadan müdahale edildiğini hatırlatan Coşkun, "İstanbul, Ankara, Eskişehir, Adapazarı ve Kütahya Orman Bölge Müdürlüklerinden gelen ekipler ile birlikte, 49 arazöz, 10 su ikmal aracı, 280'i yangın söndürme işçisi, 200 kadar civar köylüsü olmak üzere 500'ün üzerinde kişi söndürme çalışmalarına katıldı. Bursa Özel İdaresinden bir dozer ile özel bir şirketin iş makinası de söndürme çalışmalarına destek verdi. Çaba ve gayretlerini bütün halinde olan ormanın rüzgarın da etkisi ile yanmaması için sarf eden yangın söndürme ekipleri amaçlarına ulaştılar ve dördüncü günün sonunda yangını tamamen kontrol altına aldılar. Sonuçta iki patlıcan uğruna onca emek sarfedildi, onlarca yılda yetişen ormanlık alan kül oldu" dedi.


Kızılçam ormanının kül olduğunu anlatan Coşkun, "Vatandaşlarımızdan ormanda ateşli piknik yapmamalarını istiyoruz. Küçük bir kıvılcım faciaya yol açabiliyor. Telafisi mümkün olmayan zararlara sebep oluyor" dedi.


Jandarmanın adli işlem başlattığını kaydeden Coşkun, yangına sebep olan patlıcanların incelenmek üzere kriminal laboratuvara gönderildiğini sözlerine ekledi.

Sabah


Geri Dön