29 / 03 / 2024

Bursa'daki Bitinya Surlarının restorasyonu tamamlandı!

Bursa'daki Bitinya Surlarının restorasyonu tamamlandı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 2300 yıllık Bitinya surlarını ayağa kaldırma çalışmaları kapsamında restorasyonu tamamlanan Tahtakale’ye açılan Yokuş Caddesi’ndeki kapı, burç ve surların açılış törenine Bülent Arınç'ta katıldı...



Bitinya döneminde yaptırılan 14 burç ve 6 kapısı bulunan 3 bin 400 metre uzunluğundaki surlarla ilgili verileri tarihin tozlu raflarından titiz çalışmalarla çıkaran Büyükşehir Belediyesi, tarihi surların Tahtakale’ye açılan kapısı olan Yokuş Cadde Tahtakale Kapısı ve bağlı burç ile surlardaki restorasyon çalışmalarını tamamladı. Kentin farklı noktalarındaki hanlar, hamamlar yeniden işlevlendirilerek yaşamın bir parçası haline getirilirken, yaklaşık 2 bin 300 yıllık geçmişi bulunan Bitinya döneminden kalma Bursa surları da bu dönem de tüm ihtişamıyla kent siluetindeki yerini alıyor. Kent siluetinin önemli bir parçası olan surların Tahtakale semtine açılan kapısı olan Tahtakale Kapısı tarihi kaynaklardan elde edilen verilerle yeniden ayağa kaldırılırken bununla birlikte 2 adet burç ve aralarındaki sur duvarların da restorasyon çalışmaları tamamlandı. Bursa’nın geleceğine açılan tarihi kapı ve surların kente yeniden kazandırıldığı törene Başbakan Yardımcısı Bülent Ardınç, Vali Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, Bursa milletvekilleri, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve çok sayıda davetli katıldı.


Öncü şehir rolünü üstleniyoruz

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, gerek ecdat yadigarı eserlerin yeniden ayağa kaldırılması, gerekse somut olmayan kültürel mirasın kitaplaştırılarak gelecek kuşaklara aktarılması yönündeki çalışmalarla Bursa’nın bu alanda öncü kent rolünü üstlendiğini söyledi. Bursa’nın 1855 depreminde yıkılan, daha sonra da belediyeler tarafından yol açma çalışmaları nedeniyle ortadan kaldırılan en eski kapısının Tahtakale kapısı olduğunu belirten Başkan Altepe, bu kapının 1870’li yılların gravürlerinden yola çıkarak bulunduğunu kaydetti. Tamamen yok olan kapanın bugün ilk günkü ihtişamıyla orijinal yerinde ayağa kaldırıldığını ifade eden Başkan Altepe, “Yıllardır söylenip yapılamayanlar, konuşulup gerçekleştirilemeyen tüm eserler bu dönemde ayağa kalkıyor. 30 - 40 yıldır planlarda olan yollar bu dönem hayata geçiriyor. 60 yılık stat yenileniyor, 133 yıl sonra belediye hizmet binası yapılıyor. Her alanda yoğun yatırımlarımız var. Ancak Bursa’nın en önemli kimliği tarih başkenti oluşu. Bu bilince sahip kent yöneticileri olarak bu dönemde yaptığımız çalışmalarla Bursa’mızın yaşayan canlı tarih şehri ve müze kent olması yolunda önemli bir mesafe aldık. Bu bölgede devam eden çalışmalarımda ana hedeflerimizden biri Devlet Hastanesi’nin buradan kaldırılması ve metro güzergahında ulaşımın kolay olduğu bir yere taşınması. Bursa Mevlevihane’sinin yeniden ihyası, Bey Sarayı’nın yeniden Bursa’ya kazandırılması yönündeki çalışmalarımız da sürüyor” diye konuştu.


Bursa tarihteki ihtişamlı günlerine dönüyor

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi değerleri bir bir ayağa kaldırdığını ve Bursa’nın tekrar tarihteki ihtişamlı günlerine döndüğünü vurguladı. Açılışı yapılan Tahtakale Kapısının eski haline bakıp, bugünkü halini gördüğünde yapılan işin ne kadar güzel bir iş olduğunu bir kez daha anladığını dile getiren Arınç, “Surlara bitişik, biçimsiz, kullanışsız evlerin bulunduğu görüntüden tertemiz pırıl pırıl tarihteki suru, kapısıyla o güzel yerini sağlamlaştıran bir görünüme kavuştuk. Halen çalışmaları yapılan iki kapı daha var. İnşallah tamamlanınca güzel bir tarihi esere kavuşmuş olacağız. Şimdi biz bu kapıyı açıyoruz. Bursa’mızda inşallah bütün kapıları açalım, bütün gönüllere girelim. Burada oturanlar çok şanslı. Bursa’nın en güzel, en mübarek yerinde böyle güzellikler içinde yaşıyorlar” dedi.


Mevlevihane görevi

Konuşması sırasında Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve bölgedeki tarihi yapıların anlatıldığı ‘Bursa Kalesi ve Kaleiçi’ adlı broşürü eline alan Arınç, sözü kitabın son sayfasında yer alan Bursa Mevlevihanesine getirdi. Pınarbaşı mezarlığının hemen karşısında 16 yüzyılda varken, bugün yok olan mevlevihanenin yeniden ayağa kaldırılmasını isteyen Arınç, “Burası Bursa’nın su deposu olmuş. Hemen deponun yanında Ahmed Cununi hazretlerinin türbesi var diyor. Varmış şimdi yokmuş. Artık bu da yapılıp eski haline getirilsin ki bu kitap tamamlanmış olsun. Resimleri fotoğrafları var. Bir fotoğraftan bile koca saray yapan restorasyon tekniği Bursa Mevlevihanesini yapacak durumdadır. Su deposu olduğu yerde durur yanına Mevlevihane de yapılır. Sayın başkanımızın bu dönem içinde yapacağı en hayırlı işlerden biri de mevlevihaneyi ayağa kaldırmak. Nasıl bu kapı ve surları yapmışsak önümüzdeki yıl soruna kadar tamamlarız. Açılışını yapmak da bize nasip olur. Bursa’nın değerlerine altın kolye gibi Mevlevihanesi de katılır. Bu hayırlı hizmeti hep beraber yapmış olacağız. Başkana da bunları düşünenlere de şükran borcumuz var. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.


Milletleri kültürleri yaşatır

Bursa Valisi Şahabettin Harput da milletleri yaşatan en önemli değerin kültürleri olduğunu belirterek, “Kültür milletin inancı, dini, geleneği, tarihi, örfü, kıyafetidir. Onun yaşam biçimidir. O milletin kimliğidir. Son 10 yılda bütün zamanların çok ötesinde Bursa’nın kimliğini ayağa kaldırma da muhteşem hizmetler gerçekleştirildi. Bu bizim hem ecdada vefa hem de gelecek kuşaklara karşı muhteşem tarihi dimdik bütün asaletiyle teslim etme görevimizdir, sorumluluğumuzdur. Bu güzel kaleyi surları ayağa kaldıran Büyükşehir Belediye Başkanımızı ve ekibini kutluyorum” dedi.


Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da Bursa’da kentsel dönüşümün tarihi dokunun ortaya çıkarılması ekseninde hayat bulduğunu söyledi. Tahtakale kapısının hanlar bölgesine açıldığını hatırlatan Dündar, bölgede yapılan çalışmalarla tarihi çarşıdaki ticari hayatın yeniden canlanmasına önemli katkılar sağlandığını vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve protokol üyeleri Tahtakele kapı ve surların açılışının ardından Bursa Mevlevihanesinin bulunduğu alanda incelemeler yaptı.


Geri Dön