19 / 04 / 2024

Bursalı sanayiciler ihracatta Nijerya'yı hedefliyor!

Bursalı sanayiciler ihracatta Nijerya'yı hedefliyor!

Dünyanın 12. büyük petrol üreticisi Nijerya Bursalı sanayicilerin yeni ihracat umudu oldu. Kent iş dünyası Nijerya pazarında özellikle otomotiv, makine ve gıda sektörlerinde büyük bir potansiyel olduğu düşüncesinde.



Güney Afrika'dan sonra S alıra altı Afrika'nın ikinci büyük ekonomisi olan Nijerya, Bursalı sanayicilerin de yakın takibinde. Ekonomi Bakanlığı tarafından 2014-2015 döneminde hedef ülkelerden biri olarak belirlenen Nijerya'ya ihracat tutar olarak az da olsa artış eğiliminde. 

Şanmak Makine Genel Koordinatörü Cüneyt Şener, dünyanın 12. 

büyük petrol üreticisi, 8. büyük petrol ihracatçısı ve 10. büyük petrol rezervine sahip ülkesi olan Nijerya'ya Türkiye'den ihracat potansiyeli olan ürün ve sektörlerin başında meyve suları, dondurulmuş su ürünleri, fındık, şekerli ve çikolatalı mamuller, domates salçası, otomotiv, otomotiv yan sanayi, radyo, televizyon, demir çelik ürünleri, meden ve inşaat makineleri, beyaz eşya, ilaç, tarım makineleri ve traktörler gibi ürünler yer aldığını söyledi. 

Bursa'da otomotiv, makine ve gıda sektörleri açısından pazar çeşitlüiği yaratma adına Nijerya'nın ügilenümesi gereken bir ülke olduğuna vurgu yapan Şener, "Bursa'dan daha çok mobilya, tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin Nijerya ve şkisi var. 

Bankacılık sektörünün AB stanbünyesinde Nijerya'ya yapılan ihracat geçen yıla oranla yüzde 35 arttı. Birlikler arasında tutar olarak en fazla ihracatı yüzde 25 artış ve 8.5 milyon dolarlık birlikleri de Nijerya'ya ilk kez d altlarında transfere izin veren bir yapıda olması, ödeme konusundaki belü-sizliği kaldırıyor. Ayrıca hem çok büyük, hem çok kalabalık bir ülke ama iç hukuk sistemi az geliştiği için vadeli satış, alınabilecek bir risk değil" dedi. 

Furkey Pazarlama Koordinatörü Bensu Satır, okul, üniversite, ofis ve rezidans projelerinde çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Satır; "Ana ve alt bayilik konusunda görüştüğümüz firmalar var. Türkiye'nin kalite ve verdiği güvene inanç çok yüksek. Ancak gümrük ve yeterli pazar bilgi birikimine sahip olamamak verimsizliğe neden oluyor" diye konuştu. 

ihracat gerçekleştirdi. İhracatı en fazla artan sektör ise yüzde 327 artışla tekstil sektörü oldu. 


Tekstil sektörü 2013'te yaptığı 221 bin dolarlık ihracatını 2014'te 945 bin dolara yükseltti, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Türkiye'nin Nijerya'ya toplam ihracatı ise 400 milyon dolar seviyesinde. 

Bensu Satır, taleplerin çok yüksek olduğunu ve belli meslek gruplarının ülkeye giderek gerekli pazar araştırmalarım yapmasınm uygun olacağım ifade etti. 


Rasis Raf Finans ve İnsan Kaynakları Sorumlusu Halit Kına da Nijerya üe 3 yüdan fazla bir süredir ticari ilişki içinde olduklarını vurguladı. Nijerya'da iş ortaklarıyla beraber yürüttükleri projelerde ilerleme kaydettiklerini belüten Kma, Nijerya'da hedeflerine ulaştıklarını düe getirdi. Ülkede çalışacak iş gücü az olduğu için iş yapmak isteyenlerin yerli firmalarla işbirliği yaparak pazara girmesi tavsiyesinde bulunan İnoksan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emre Varlık, "Nijerya takip ettiğimiz ve iş yaptığımız bir ülke. Ticari ilişkilerimiz hızla gelişiyor. Karşüaştığımız en önemli sıkıntı ülkenin siyasi problemleri ve altyapı eksikliği nedeniyle yatırımların uzun sürmesi. Bu da işlerin uzamasına neden oluyor. Rekabetin Avrupalı firmalar ile yaşandığı bir pazar olması nedeniyle fiyat avantajımızdan dolayı potansiyeli olan bir ülke. Ülkedeki satış ve pazarlama çalışmalarımızı yoğunlaştırarak devam ettireceğiz" dedi. 

Bursalı NSK Group da Rota markası üe bu yılın ük aylarında Nijerya otomotiv sektörünü buluşturan 9. Lagos International Motor Show & Nigeria Autoparts Expo Fuan'nda yer almıştı. İhracat Departmanı Bölge Müdürü Metin Çoban Nijerya'nın gözden çıkarabilecekleri bir ülke olmadığım belirterek, "Tam tersine çok güçlü bir şeküde Nijerya piyasasına nüfuz etmek zorundayız. Nijerya da Türk mallarının kalite algısı çok yüksek olması bizim için önemli bir avantajdır. Ayrıca, hızla gelişen bir ülke olarak özellikle ağır vasıta gereksinimi ve tabi yedek parça tüketimi üst düzeydedir" açıklamasını yaptı. 


Dünya


Geri Dön