19 / 04 / 2024

Bursa'nın atık çamuru enerjiye dönüştürülecek!

Bursa'nın atık çamuru enerjiye dönüştürülecek!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe, arıtma tesislerinde biriken atık çamurların yakılması sırasında açığa çıkacak ısıdan yılda 6 milyon liralık enerji tasarrufu sağlanacağını söyledi. İşte ayrıntılar...



Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, arıtma tesislerinde biriken atık çamurların yakılması sırasında açığa çıkacak ısıdan yıllık 2.5 megavat elektrik üretilmesi sayesinde yılda 6 milyon liralık enerji tasarrufu sağlanacağını bildirdi. 


Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, arıtma tesislerinde biriken atık çamurun bertaraf edilmesini ve yakma sırasında açığa çıkacak ısıdan elektrik elde edilmesini sağlayacak "Akışkan Yataklı Çamur Yakma Tesisi" protokolünün imza törenine Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile yüklenici firmanın yönetim kurulu üyesi Özen Kuzu katıldı. 


Altepe, kolektör yatırımlarıyla kent merkezindeki derelere akan kanalizasyon hatlarını arıtma sistemine dahil ettiklerini hatırlattı. Altepe, atıksu arıtma tesislerinde biriken çamurların da önemli bir çevre sorunu olduğunu ve bunu ortadan kaldırılmak amacıyla uzun süredir çalıştıklarını ifade ederek, şunları kaydetti: "Çamurların bertaraf edilerek ortadan kaldırılması gerekiyordu. Bununla ilgili dünya genelinde birçok tesisi inceledik ve en gelişmiş teknoloji olan akışkan yataklı yakma tesisini kurmak için çalışma başlattık. 

Yakma kazanlarında sıcaklık 850 dereceye çıkarılacak ve akışkan sistem özelliği sayesinde bir daha yakıt takviyesi yapmaya gerek olmayacak. Ayrıca bu tesiste yıllık 2.5 megavat elektrik üretilecek. Yani yılda 6 milyon liralık enerji tasarrufu yapmış olacağız. Kullanılan teknoloji bakımından örnek bir tesisi daha Bursa'ya kazandırıyoruz. Yaklaşık 68 milyon liralık yatırımın 1.5 yıl içinde tamamlanmasını hedefliyoruz."


Ankara Başkent




Geri Dön