24 / 04 / 2024

Büyükada'da başlayan yapılaşmaya adalılar tepki gösteriyor!

Büyükada'da başlayan yapılaşmaya adalılar tepki gösteriyor!

Büyükada'da, sit alanı içinde inşa edilen ve adanın siluetini tehdit eden tesise adalılar büyük tepki gösteriyor. Büyükada'da başlayan yapılaşma, hem tarihi görünümü hem de yeşil dokuyu tehdit ediyor...




Büyükada'daki Seferoğlu Tesisleri inşaatına adalıların tepkisi büyük: Yeni inşaatlar yüzünden huzur kalmadı. Yüzlerce ağaç kestiler, adamız her geçen gün çirkinleşiyor. Tıpkı İstanbul gibi Buralar için endişeliyiz Yücel Akpınar emekli (67): "Seferoğlu Tesisleri'nin yapıldığı yerde yüzlerce ağaç kestiler. 


Adanın yapısını değiştirdiler. Ben 67 yıldır adalıyım. Buraları çok iyi bilirim. Tesislerin tam bitişiğinde tarihi bir ev var. Ayrıca tesislerin içinde de yanmış tarihî bir ev var. 


0 tarihi eve ne oldu bilmiyoruz. 

Ada için gerçekten endişeliyiz." Bunları da yazın evladım Adada olup bitenle ilgili sokaklarda adalılarla konuştuğumuz sırada 77 yaşında olduğunu öğrendiğimiz Fadime Teyze bir anda balkondan bağırmaya başladı: "Adayı mahvettiler. İstanbul gibi hep yeni binalar yapıyorlar. Bunları da yazın ki insanlar burada olup biteni görsün" dedi. 


Büyükada'da, sit alanı içinde inşa edilen ve adanın siluetini tehdit eden Seferoğlu Tesisleri haberinin Taraf ta yayımlanmasından sonra konuştuğumuz adalılar yeni yapılaşmalara çok tepkili. 

Adalılar, Seferoğlu Tesisleri gibi büyük yapıları istemediklerini söyleyerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin şikâyetlerini dikkate almadığını ifade ettiler. Adalılar, adanın gittikçe çirkinleştiğini, ada yararına artık hiçbir çalışmanın olmadığını da vurguladı. İstanbul Büyükada'da başlayan yapılaşma, hem tarihi görünümü hem de yeşil dokuyu tehdit ediyor.

 

Son olarak Seferoğlu Tesisleri site inşaatı, ada sakinlerinin tepkisini çekti. Ada halkı, YEŞİLLER ve Sol Gelecek Partisi de Yassıada'nın kültürel ve turizm amaçlı imara açılmasına karşı imar planına itiraz etti. Sivriada için de itiraz edilecek. Parti itiraz açıklamasında adaların imara açılmasının üst ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planına, Adalar Belediyesi sorumluluğundaki yürütülen Koruma Amaçlı İmar Planın bütünselliğine, Marmara Denizi ve Adaların ekolojik florasına, tarihi ve doğal değerlere uygun olmadığı belirtildi. "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na, "Adaların imara açılmasına itiraz ediyoruz" merkezden yaptıkları plan tadilatları ile yerelde yaşayanların ve seçilenlerin iradesinin yok sayılarak İstanbul'un en önemli tarihi ve doğal mirasının imara açılmasına itiraz ediyoruz. "Hükümeti, merkezin yerel yönetimler üzerindeki vesayet rejimini terk ederek yerinden yönetim mekanizmalarını işleterek katılımcı ve demokratik karar süreçlerini uygulamaya, Yassıada ve Sivriada'nın tarihi değerlerini korunmaya çağırıyoruz." rahatsızlığını Büyükşehir ve Adalar Belediyesine yaptığı şikâyetle dile getirdi ancak hiçbir sonuç alamadı. Şikâyetler üzerine firma, yapıların üzerine branda gerse de gemilerle getirilen iş makinelerini gören ada sakinleri tepki göstermeye devam etti. Gelişmelerden sonra Büyükada'ya giderek adalılarla yeni yapılaşma hakkında konuştuk. 


Çevre kirliliği gittikçe artıyor Meliha Gündüz(48): "Ev hanımıyım, sekiz yıldır yaz tatillerini adada geçiriyorum. Ada daha önce çok sakindi. Huzur doluydu. Ancak yeni inşaatlar ve siteleşmeler yüzünden yazları gürültüden duramıyoruz. Bütün adalılar gibi ben de bu durumdan çok şikâyetçiyim. çevre kirliği de gittikçe artıyor. Adamız geçtikçe çirkinleşiyor." Adanın yararına bir şey yapılmıyor Vahap Başar emekli (67): "Doğma büyüme adalıyım. Yapılan yapılar adanın görüntüsünü bozdu. Bu inşaatı yapanlar adaya sonradan gelenler. Çünkü gerçek adalılar böyle bir şey yapmazlar.


Billur Özgül/ Taraf Gazetesi


Geri Dön