27 / 04 / 2024

Büyükçekmece sahilindeki pazar yerine Danıştay kararı!

Büyükçekmece sahilindeki pazar yerine Danıştay kararı!

Danıştay 8'inci Dairesi, Büyükçekmece sahilindeki dolgu alanının İSPARK tarafından pazar yeri olarak işletilmesini hukuka uygun bulmadı. Vatandaşlar, sahildeki yürüyüş yollarının pazara dönüşmesinden rahatsızdı.



Maliye Bakanlığı, 2010 yılında İstanbul Büyükçekmece sahilindeki 87 bin metrekarelik dolgu alanını İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) verdi.Planlarda eğlence, park ve yol alanı olarak işaretlenen arazi İBB tarafından 5 yıl süreyle otopark ve pazar yeri olarak işletilmek üzere 2012 yılında İSPARK'a devredildi. Bu alan “gece pazarı” olarak işletilmeye başlandı.


Büyükçekmece halkı, sahilde gece-gündüz açılan tezgahların yarattığı görüntü kirliliğinden ve yürüyüş yollarının kapanmasından rahatsızdı.Hakkı Sağlam, Serdar Bayraktar, Mehmet Yıldız'ın da aralarında bulunduğu CHP'li meclis üyeleri İSPARK'a devir işleminin iptali istemiyle dava açtı. İstanbul 2'nci İdare Mahkemesi bu devirde hukuka aykırılık bulunmadığına karar vererek davayı reddetti.


HUKUKİ İSABET YOK

Meclis üyeleri ise idare mahkemesinin kararına itiraz etti. İtirazı değerlendiren Danıştay 8'inci Dairesi, 8 Nisan 2016 tarihinde dosyayı karara bağladı. Danıştay kararında İmar Kanunu'na göre bir alanın plan esaslarına aykırı bir şekilde kullanılamayacağı, imar planları hazırlanırken, bölgenin şartları ve ihtiyaçları göz önünde tutularak gerekli otopark alanlarının ayrılmasının gerektiği belirtildi.Bu durumda eğlence, park ve yol alanı olarak ayrılmış sahanın imar plan esaslarına aykırı olarak kullanılamayacağını belirten Danıştay, İSPARK'a yapılan devir işleminin hukuka uygun olmadığına dikkat çekti. Danıştay 8'inci Dairesi, idare mahkemesinin davayı reddetmesinde hukuki isabet bulunmadığına hükmetti.


DAVA SİL BAŞTAN

İlgili yasalara göre büyükşehir belediyelerinin otopark yerlerini şirketlere devredebilmesi mümkün iken pazar yerlerini devredebilmesinin hukuken mümkün olmadığına vurgu yapıldı. Danıştay, idare mahkemesinin kararını oy birliği ile bozduktan sonra yeniden karar verilmek üzere dosayı İstanbul 2'nci İdare Mahkemesi'ne gönderme kararı aldı.


PAZAR YERİNİ TOPBAŞ AÇTI

Büyükçekmece sahilinde Kordonboyu Caddesi'nde yıllardır kurulan gece pazarının işletmesi İSPARK'a geçince 2012 yılının ağustos ayında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından açılış töreni yapılmıştı. İSPARK ile birlikte artan tezgahlar sahili istila etmiş, vatandaşların deniz ile bağlantısı kesildiği için tepkilere neden olmuştu.


Sözcü


Geri Dön