28 / 03 / 2024

Çalıştırılamayan elektronik cihazlar artık uçağa alınmayacak!

Çalıştırılamayan elektronik cihazlar artık uçağa alınmayacak!

Avrupa ve Ortadoğu'daki havalimanlarında güvenliği artırmak isteyen ABD'li yetkililer, çalıştırılamayan elektronik cihazların uçağa alınmayacağını açıkladı. Çalışmadığı anlaşılan cep telefonları, bilgisayarlar ve benzeri elektronik cihazlar alınmayacak...



Avrupa ve Ortadoğu'daki havalimanlarında güvenliği artırmak isteyen ABD'li yetkililer, çalıştırılamayan elektronik cihazların uçağa alınmayacağını açıkladı.


Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden, ABD'ye doğrudan sefer düzenlenen havalimanlarındaki güvenlik taramalarını artırma kararının detayları gün yüzüne çıkıyor. ABD'nin Ulaşım Güvenliği Masası tarafından yapılan açıklamaya göre artık güvenlik görevlileri, yolculardan elektronik cihazlarını açmalarını talep edebilecek. Her ne sebeple olursa olsun çalışmadığı anlaşılan cep telefonları, taşınabilir bilgisayarlar ve benzeri elektronik cihazlar uçağa alınmayacak. Ayrıca bu gibi cihazlarla uçağa binmek isteyen yolcular hakkında, gerekli görüldüğü takdirde daha detaylı bir inceleme de yapılabileceği kaydedildi. 


BOMBA KORKUSU 

Bu önlemin sebebi ise yeni nesil bomba imalatçılarının, elektronik cihazların içine başarıyla gizledikleri bombalar. El Kaide'nin en önemli bomba yapımcısı olarak gösterilen İbrahim El Asiri, bir yazıcının kartuşuna gizlediği patlayıcıyı 2010'da bir kargo uçağına sokmayı başarmıştı. Olay, El Kaide'nin içine sızmış bir ajan tarafından güvenlik güçlerine bildirilince facianın eşiğinden dönülmüştü. ABD'nin tasarladığı önlemler kademeli olarak İngiltere, Fransa ve Belçika'da uygulanmaya başlandı. Yetkililer elektronik cihazların yanısıra, ayakkabıların ve sıvı içeren eşyanın da detaylı bir taramaya tabi tutulacağını bildirdi. Fransız ve İngiliz yetkililer "ABD'ye gidecek yolcuların havalimanlarına eskisine göre daha erken gelmesi" uyarısında bulundu. 


GÜVENLİK MASRAFI KATLANDI 

Benzer güvenlik önlemlerinin birçok Avrupa ve Ortadoğu ülkesinde de uygulanabileceği tahmin ediliyor.Yeni önlemleri kamuoyuna duyuran ABD İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson "Bizim işimiz gerçekleşmiş bir saldırıya tepki göstermek değil, asıl görevimiz bir sonraki saldırıyı tahmin etmek üzerine kurulu" açıklamasında bulundu. Ulaşım Güvenliği Masası ise ABD'deki uçuşlarda kişi başına düşen güvenlik masraflarının 2.50 dolardan 5.60 dolara çıkarılacağını duyurdu. 


İSTANBUL'DA BU HAFTA BAŞLIYOR

Uygulama, İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Delta ve Türk Hava Yolları tarafından yapılan ABD uçuşlarında da bu hafta başlayacak. ABD Ulaşım Güvenlik İdaresi'nin uyarısının detaylarının yayınlamasının ardından uygulamaya başlanacağını belirten yetkililer, "Diş fırçası dahil çalıştırılamayan hiçbir elektronik alet, kabine alınmayacak. Yolcuların bu tür elektronik aletleri varsa bilet işlemleri sırasında bagajlarına konması istenecek" dedi. 


Cevdet Özdemir/ Sabah 


Geri Dön