25 / 04 / 2024

Çanakkale Boğazı'na köprü çalışmaları başladı

Çanakkale Boğazı'na köprü çalışmaları başladı

Binali Yıldırım, Çanakkale Boğazı'na köprü yapılmasına ilişkin konuştu



Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Çanakkale Boğazı'na köprü yapılmasına ilişkin, "bu projeyi gerçekleştirmek için Bakanlığımız çalışmayı başlattı, yap işlet devret modeliyle yapılacak" dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Çanakkale'ye gelen Yıldırım, havaalanında gazetecilerin Çanakkale Boğazı'na yapılması düşünülen köprüye ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Türkiye'nin önemli ulusal ve uluslararası ulaşım koridorları yönünde çalışmaların son 6 yıldan beri devam ettiğini belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bölünmüş yollar ülkeyi doğudan batıya, kuzeyden güneye, iki denizi birbirine birleştiriyor. Avrupa'yı Kafkasya'ya ve Uzak Doğu'ya birleştiriyor. Bu bağlamda, üç önemli proje, bir tanesi İstanbul İzmit Körfezi Otoyolu, ikincisi İstanbul Kuzey Marmara Otoyolu ve boğaz köprüsü, üçüncüsü nihayet Avrupa'dan
Trakya üzerinden, İstanbul üzerinden Türkiye'yi Ege'ye Akdeniz'e bağlayacak olan Tekirdağ-Çanakkale Köprü Geçişi ve  İzmir  Otoyolu'dur."

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, 2 gün önce 10. Uluslararası Ulaştırma Şurası yapıldığını ve Türkiye'nin 2023 ulaşım ve iletişim vizyonunun belirlendiğini ifade ederek, "bu bağlamda öncelikli projelerden bir tanesi de, Çanakkale Boğazı geçişiyle, otoyolu projesidir. Bunun kararı da o şurada alınmış oldu. Bunungereğini yapmak artık bizlere   düşüyor" diye konuştu.

Bu projenin, büyük ve Türkiye'nin gündeminde yıllardan beri olan bir proje olduğunu vurgulayan Bakan Yıldırım, "bu projeyi gerçekleştirmek için Bakanlığımız çalışmayı başlattı, yap işlet devret modeliyle yapılacak. İnşallah her şey yolunda giderse, gerekli kurum ve kuruluşlar da bize yardımcı olursa, bu konuda önümüzü açarsa projeyi gerçekleştirmiş oluruz" dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bir gazetecinin, daha önceki ihalelere katılım olmadığını hatırlatması üzerine de, şunları söyledi: "Müracaat edip etmeme durumu sizin ihale şartlarınızla ilgili bir husustur. Eğer projeyi cazip hale getirmezseniz, sorumlulukları, riskleri eşit şekilde, adil şekilde dağıtmazsanız kimse ilgi göstermez, hiç kimseyi kendinizden daha akılsız düşünemezsiniz. Mutlaka 'kazan kazan' esasına göre işlerin planlanması lazım ki, vatandaş gidecek hem hizmet görecek, Çanakkale kazanacak, kendi de kazanacak, ülke de kazanacak."

"5 DAKİKADA KARAR VERİRSEK 5 YILDA ÇÖZEMEYİZ"
Köprünün ne zaman yapılacağına ilişkin bir soruya da Yıldırım, şu yanıtı verdi:
"Tabii, onların bir prosedürü var. ÇED raporları var, belediye imar planları var, güzergah konusu var. Bunlar adım adım yapılıyor, yapıldıkça da kamuoyuyla paylaşılacak. Bütün işleri baştan halletmezsek, 5 dakikada karar verirsek, 5 yılda çözemeyiz. Ama 2 sene çalışırsak hazırlık döneminde, ondan sonra da engelsiz olarak kısa sürede yapar, milletimizin, Çanakkale'nin hizmetine sunmuş oluruz."

Bakan Yıldırım, bir gazetecinin "Cumhuriyetin 100. yılına yetişir mi?" sorusunu da, "Mutlaka olacak, zaten çerçeveyi öyle çizdik, 2023 hedeflerimizde" şeklinde yanıtladı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı, Çanakkale Havaalanı'nda, AK Parti anakkale milletvekilleri Mehmet Daniş ve Müjdat Kuşku ile Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ali Akdemir, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Metin Yerlikaya, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Denizcilik İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Burhan Külünk, Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Ender Kurt ve vatandaşlar karşıladı.
A.A


Geri Dön