16 / 04 / 2024

Cansel Turgut Yazıcı: 2014 ilk çeyreğinde konut kredileri yüzde 70 yavaşladı!

Cansel Turgut Yazıcı: 2014 ilk çeyreğinde konut kredileri yüzde 70 yavaşladı!

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı’ya göre faizlerin şu andaki gibi yüksek devam etmesi durumunda, 2014 senesi orta gelirli vatandaşın konut edinebileceği bir yıl olmayacak.



Faiz artışları, seçim öncesi askıya alınan yatırım kararları ve piyasalardaki genel beklenti havasının sektörü yavaşlattığını söyleyen Cansel Turgut Yazıcı; özellikle konut kredi kullanım oranlarında ciddi düşüş yaşandığını vurguluyor. Yazıcı, 2013’ün ilk çeyreğinde konut kredilerinde %7 büyüyen sektörün, 2014’ün ilk çeyreğinde ise sadece %1,71 büyüdüğünü belirtiyor. 2011 senesinde sektörün bugüne oranla daha az büyüdüğünü ve hatta ay ay bakıldığında bazı aylarda küçüldüğünü hatırlatan Yazıcı, şu anki veriler moral bozucu olsa da bu tarz geçiş dönemlerinin her zaman yaşanabileceğini söylüyor. 

Yazıcı, geçtiğimiz 3 yılın ilk çeyreği kıyaslandığında 2012 Ocak ayında küçülen konut kredilerinin, 2013 Ocak’ta 1.7 milyar TL, 2014 de ise 1.2 milyar TL büyüdüğünü belirtiyor. 2014 Şubat ve Mart aylarındaki kredi kullanım oranlarının 2012 yılını bile arattığını söyleyen Yazıcı, Şubat ayında 264 Milyon TL büyüyen yani kullanılan konut kredilerinin bir sene önce aynı dönemde 1.8 milyar TL olarak büyüme gerçekleştirdiğinin altını çiziyor.



Kredilerin yavaşlamasında birçok etken bulunduğunu belirten Yazıcı son olarak; “Arka arkaya beklenen seçimlerin tüketici üzerindeki etkisi bir etken olarak görülse de en büyük etki faiz oranlarındaki yükselme.   Faizler yükselince sadece gerçek ihtiyacı olan ve satın alma gücü bunu karşılayabilecek dar bir kitle krediye ulaşabiliyor. Faiz düştükçe daha düşük gelir seviyelerindeki tüketiciler de konut kredisine ulaşabiliyor. Bu açıdan bakıldığında faizlerin bu şekilde devam etmesi durumunda 2014 senesi aslında orta gelirli vatandaşın pek de konut edinebileceği bir yıl olmayacak. Bu durumda zaten sıkıntıda olan konut sektörünü daha  zor günler bekleyebilir” şeklinde konuştu.




Geri Dön