29 / 03 / 2024

ÇED raporu olmayan projeye ruhsat yok!

ÇED raporu olmayan projeye ruhsat yok!

"Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" kararı alınmadıkça projelere teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı verilemeyecek. Proje için yatırıma başlanamayacak ve ihale edilemeyecek...



"Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" kararı alınmadıkça projelere teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı verilemeyecek. Proje için yatırıma başlanamayacak ve ihale edilemeyecek. Türkiye'de hızla artan inşaat projelerinin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir yönetmelik hazırladı. 


Resmi Gazete'de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği ile ÇED sürecinde uyulacak idari ve teknik usul ve esaslar yeniden düzenlendi. Buna göre, yönetmeliğe tabi projeler hakkında "ÇED Olumlu", "ÇED Olumsuz", "ÇED Gereklidir" veya "ÇED Gerekli Değildir" kararlarını verme yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ait olacak. Bakanlık gerekli gördüğü durumlarda "ÇED Gereklidir" veya "ÇED Gerekli Değildir" kararının verilmesi konusundaki yetkisini, valiliklere devredebilecek. 

Yönetmelik kapsamına giren projeyi gerçekleştirmeyi planlayan gerçek veya tüzel kişiler, proje kapsamında verdikleri taahhütlere uymakla yükümlü olacak. 


TEŞVİK DE VERİLMEYECEK 

Yönetmeliğe tabi projeler için "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu" kararı veya "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" karan alınmadıkça projelerle ilgili teşvik, onay, izin, yapı ve kullanım ruhsatı verilemeyecek, proje için yatırıma başlanamayacak ve ihale edilemeyecek. Yönetmelik hükümlerine göre karar tesis edilmeden önce, projenin gerçekleştirilmesinin mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, aşamasına bakılmaksızın süreç sonlandırılacak. 


Hamide Hangül-Yenişafak


Geri Dön