26 / 04 / 2024

Celal Sönmez: Sanayi büyüyor ama konutun performansı düşük

Celal Sönmez: Sanayi büyüyor ama konutun performansı düşük

BTSO Başkanı Celal Sönmez, hükümetten yılın ikinci yarısında iç piyasayı canlandıracak bazı ek önlemler beklediklerini bildirdi



Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, Sanayi Üretim Endeksi verilerini değerlendirdiği yazılı açıklamasında, mayıs ayında sanayi üretiminin yüzde 15,6 artığını, imalat sanayindeki büyümenin ise yüzde 16,5 olduğunu belirtti.

Toplam sanayi üretiminin, 2010´un aralık ayından bu yana, toplam 6 aydır çift haneli artığına dikkati çeken Sönmez, "Bu artışta, elbette baz etkisi var. Ancak TÜİK´in mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi verilerinde de pozitif bir gidiş var. Bugün artık 2009´un son çeyreğinden itibaren krizin yıkıcı etkilerinin kaybolmaya başladığına dair güçlü mesajlar aldığımızı söyleyebiliriz" dedi.

Sönmez, bu rakamların, imalat sanayinin verimli çalıştığının göstergesi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Gerçekten de Türk imalat sanayi, kriz döneminde verimlilikle ayakta kaldı. Ancak bu konuda artık gidecek çok yer yok. Ekonomi ilk çeyrekte çift haneli büyüdü. İkinci çeyrekte de yüzde 7-8 civarı bir büyüme gelebilir. Ancak ikinci yarıda işimiz zor. Sanayi büyüyor ama mali sektör, ihracat ve konutun performansı düşük. Türkiye´nin toparlanması yavaş ve kademeli olacak. İşsizliği, arzu edilen hızda düşürmek için ilave önlemlere ihtiyaç var. Küresel ekonomik risklerin Türkiye´ye yansımalarının dikkatle takip edilmesi lazım. IMF, dünya ekonomisinde büyüme tahminini yüzde 4,2´den yüzde 4,6´ya yükseltti. Ama maalesef bizim ana pazarımız Avrupa Birliği´nde (AB) ciddi bir hareketlilik yok. Özellikle AB pazarındaki düşük büyüme ve avronun istikrarsızlığı sıkıntı."

İhracatının yüzde 73´ünü AB´ye yapan Bursa´nın işinin, biraz daha zor olduğunu ifade eden Sönmez, "Bu dönemde yeniden değerli TL tartışmalarına girmek bize vakit ve enerji kaybettirir. Bu nedenle hükümetten, yılın ikinci yarısında iç piyasayı canlandıracak bazı ek önlemler bekliyoruz. Vergi ve sosyal güvenlik primleri il ilgili atılacak adımlar, teşvik edici olur" görüşüne yer verdi.
AA


Geri Dön