19 / 04 / 2024

Celalettin Çağlar: Çimento da 2. yarı verimli olur

Celalettin Çağlar: Çimento da 2. yarı verimli olur

Çağlar, Oyak çimento şirketlerinde satışta yüzde 10 düşüş öngördüklerini ancak ilk 6 ay düşüşün yüzde 4'te kaldığını belirtti



Oyak Çimento ve Otomotiv Başkanı Celalettin Çağlar, otomotivde önlem alınmazsa 2010'da üretim ve satışların yüzde 20 düşeceğini öngördü. Otomotivciler 30 Eylül'de sona erecek ikinci Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi sonrasında da hükümetin sektöre desteğini devam ettirmesini istiyor. Oyak Çimento ve Otomotiv Başkanı Celalettin Çağlar, otomotiv sektörünün 2009 yılını iç pazarda vergi indirimi ve dış pazarda ise teşvik indirimleriyle atlatmış göründüğünü, ancak 2010'da otomotiv sektörü üretim ve satışlarında yüzde 20'ye yakın düşüş görülebileceğini kaydetti. Reuters'e konuşan Çağlar "2010 yılı için eğer önlem alınmazsa üretim ve satışlarda yüzde 20 düşüş olur" dedi. "Hükümet ÖTV kanalı ile ciddi indirim yaptığı için otomotiv sektörü bu seneyi daha bugünden kurtarmış görünüyor" diyen Çağlar 2010 için önlem alınmazsa sektörün belirgin daralma yaşayabileceğini ifade etti. Çağlar "Avrupa ve Amerika'da bütün teşvikler bitiyor. Yani 2010'da ne yapacağız hep beraber oturacak mıyız? Türkiye'de her oto şirketin ortağının yabancı olduğu düşünülürse iç piyasanın iyi tutulması lazım ki ileriye dönük yatırımların da adresi Türkiye olsun. 2010 otomotiv sektörü için kesinlikle karanlık görünüyor" diye konuştu.

SATIŞLARA DOPİNG
Hükümetin hurda indirimini düşünmesi gerektiğini savunan Çağlar "Oyak Renault olarak 350 bin adet olan kapasitemizin 280 binini bu yıl kullanmış oluruz. Teşvikler kalktıktan sonra bu rakam 250 bin hatta 200 binlere doğru da düşebilir. Türkiye'de en fazla satan Oyak Renault olduğunu göre bütün Türkiye'de en az yüzde 20'lik üretimde ve satışta düşüş bekliyorum. 2008 ile 2009 aynı olur" diye konuştu. Renault Türkiye'de Oyak Grubu ile üretim yapıyor. Satışları ise Renault Mais yürütüyor Hükümetin piyasayı canlandırmak için uyguladığı otomotivde ÖTV indiriminin ilk ayağının uygulandığı 16 Mart ila 15 Haziran arasında satışlar yüzde 50 artmıştı. Sözkonusu dönemde toplam 151 bin 567 adet otomobil satışı yapılmıştı. İkinci dönemde otomotivde ÖTV indirim 30 Eylül'e kadar uzatılmış ancak indirim oranı azaltılmıştı.

'Çimento'da 2. yarı kârlı ve verimli olur'
Çimento şirketlerinde maliyet düştüğü için ikinci yarının daha kârlı olacağını belirten Çağlar, Oyak çimento grubu şirketlerinde bu yılın başında satışta yüzde 10 düşüş öngördüklerini ancak ilk 6 ay bu düşüşün yüzde 4'te kaldığını belirtti. Çağlar "Kendi şirketlerimiz için artan kapasiteleri ve global krizi düşünerek bütün şirketlerde 2008'e göre yüzde 10 civarında daha düşük üretim ve satış öngörmüştüm. Altıncı ayın sonunda yüzde 4 satış düşüşü oldu. Yıl sonunda tekrar 2008'den fazla satış olacağını görüyorum. Bugün itibariyle hem ihracat hem de iç pazarda canlılık sürüyor. İkinci yarıyı her halükarda daha verimli görüyorum" dedi.

Teşvik kalkınca kapasite düşer
Oyak Çimento ve Otomotiv Başkanı Celalettin Çağlar "Oyak Renault olarak 350 bin adet olan kapasitemizin 280 binini bu yıl kullanmış oluruz. Teşvikler kalktıktan sonra bu rakam 250 bin hatta 200 binlere doğru da düşebilir" dedi.
Sabah


Geri Dön