25 / 04 / 2024

Cemil Öztürk: Arap turistler için özel hazırlık yaptık!

Cemil Öztürk: Arap turistler için özel hazırlık yaptık!

Taka Gazetesi yazarı Yusuf Turgut, Trabzon’un başarılı iş adamlarından Cemil Öztürk'le bir röportaj gerçekleştirdi. İşte Turgut'un o yazısı.



Trabzon’un başarılı iş adamlarından Cemil Öztürk, TAKA Gazetesi’nin sorularını cevapladı.


Millet Canı Pahasına Demokrasiyi Savundu 


Felaketin eşiğinden dönüldü. Her ne kadar iş dünyası biraz çekecekse de bunun güzel günleri de gelecek. Neler görüyorsunuz? 



Mutlaka bir bedel ödenecektir. O anlamda hiçbir sıkıntı yok. Ben inanıyorum ki bütün vatandaşlar o bedeli canıyla ödemeye kalktı. Dolayısıyla iş adamları bu durumu maddi olarak ödeyecekse bir şey değil. Zaten biz sıfırdık, geldiğimiz nokta sıfırdı. En kötü ihtimal geldiğimiz noktaya dönerdik. Ama artık oraya da dönmeyiz ben ona inanmıyorum. Daha güzel günler gelecektir diye düşünüyorum. 


Krizlerden Güçlü Çıktık 


Ekonomiyi bilen birisiniz. Sivil toplum kuruluşlarında çalıştınız. Dediğiniz gibi bu darbenin iş dünyasına etkisi olacak ve etkileyecek. Normalleşme için öngördüğünüz süre? 


6 aya bile gitmeyebilir. Yeter ki doğru adımlar atılsın. Birlik ve beraberliğimizi koruyalım. Hatta ben şuna da inanıyorum; biz krizlerde büyüyen bir şirket olduk. Bizim kuruluşumuz 1997 yılı ama 2001’de kriz oldu. Am,a biz hep büyüdük zaten. Gerçi hesap büyümek değil. Bir Suriye olmayacaktık diyemeyiz. İç savaşa, eksiye kadar gidebilirdik. Vatansız kalabilirdik. Bugün baktığımız noktada geleceğe çok daha iyi bakıyorum. Belki bu bir fırsattır. Bu bizim için bir kenetlenme fırsatıdır. Bir dönem siyasetle çok uğraştık. Siyasetin dozu da arttı. Son bir haftada çok güzel bir hava gerçekleşti. İnsanlar sokağa inerken sağcı solcu olmadı vatan millet diye çıktı.


Tayyip Bey Tam Bir Lider 



Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hedef alındı sonuç alınsa idi sonuçları tahmin bile edilemezdi?


Tayyip Bey ile ilgili bir operasyon başarılı olsaydı bitmişti Türkiye. Gerçekten kıl payı kurtardı. Allah’ın hikmeti kesinlikle var. Tayyip Bey gerçekten mükemmel bir lider. Tek lafıyla kaç lider halkı sokağa dökebilir. Milyonları tek bir lafıyla sokağa çıkardı. Liderlik duruşu çok önemli. İstanbul’a her şeye rağmen gelmesi sonuç itibariyle ‘kefenimi giydim geldim’ lafını gösteriyor. Lider böyle olur. Hatalar liderine inandıktan sonra yapılmış olsa bile halk bunu affeder. Bugün oy vermeyen birçok insan da bunu kabul ediyorlar. Tayyip Bey gerçekten bir dünya lideri. 


Trabzon Sevdalısıyız 


Karadeniz Elektro Market Türkiye’de bir marka oldu. Zor mu oldu bu markayı ortaya çıkarmak. Bu öyküyü dinlemek isteriz?


Esasında ben makine mühendisiyim. 1997 yılında Elektro Market’i kurduk. Hedefimizde bu kadar büyük çaplı bir market yoktu. Biz o dönemde esnafla büyüdük. Biz de kimseyi ezmek gibi bir hesap olmadı. Dostane ve koluna girerek yardımlaştık. Bu işletme de kimse ödeme istemez. Çünkü ödeme zaten bizim borcumuz. Çok çalıştık, ben makine mühendisiyim diye yılmadım. Herkes masa başı görev alıyor. Karadeniz elektro market şu anda büyük bir seviyeye geldi. Biz İstanbul’a gitmedik, bu şehirde doğduk. Herkes İstanbul’a giderse bu şehre küçük bakılacak. Sonuçta Trabzon sevdalısıyız. Burayı da bizim büyütmemiz lazım. Burada şu an bir sürü insana ekmek veriyoruz. Ben bunlardan mutlu olan bir insanım. Birçok işletme belki para alamayacak.


Pano Üretimine Girdik 


Türkiye’nin farklı noktalarına satışınız var mı? 



Evet, Erzurum, Erzincan, Samsun’da pazarlama yapıyoruz. Rize Artvin’e kadar gidiyoruz. Büyük projeler baz alarak İstanbul’da bu işi yapıyoruz. Bu şirketi belli bir noktaya getirdikten sonra bir anlamda üst seviyeye çıkmışsınız. Daha çok satmak için daha çok risk alacaksınız. Ya da yan kollara koşacaksınız. 2011 yıllarında pano imalatına girmeye başladık. Şu an orada üretim var. 30 kişi kadar çalışanımız var. İşimiz tamamlayıcı nitelikte. Bizim direk devlet olarak satışımız yok. Çünkü imalat yapılması lazım. Bizim ürünümüz devletin alıp da kullanabileceği bir ürün değil. 2008’de sanayi esnafı bir araya geldi ve bir firma kurduk, otele çevirdik. Oteli Nayla Restoran’a ekledik. Bir de bu sene tur ekledik. Şu an 70 civarında insan orada çalışıyor. Toplamda 130 civarında çalışanımız var.


Millet Olarak Girişimciyiz 


Turizm ve hizmet sektörünü Atatürk Havaalanında patlayan bomba ve darbe girişimi yavaşlatabilir mi? 


Otellerimizin ikisi de merkezde. Sıkıntı diye görünen şey sadece eski Park Otel’di. Mitingler yapılıyor. O alanda sadece orada şikâyetler var. Ama o da feda olsun. Yeter ki ülkeyi sonuna kadar savunalım ve kurtaralım. Varsın orada eksiğimiz olsun. Diğer otelimiz de şehre çok yakın. Dolayısıyla orada bir problem yok. Artık çok otel açıldı. O yaptı ben de yaparım mantığına gidiyoruz. Biz millet olarak böyle bir girişimciyiz.



Arap Turistler İçin Özel Hazırlık Yaptık 


Kurumsallaşmayı becermiş bir iş adamı olarak en olgun döneminizdesiniz. Hayalinizde başka bir proje ya da tesis var mı? 


Bence kurumsallaşmayı daha tamamlayamadık. Orada bizim atacağımız daha çok adım var. Bunu bitirmemiz lazım. Önce elektro market olarak yeni bir yer yapıyoruz. Burada çok dar bir alandayız. Otopark yok, araçlar sıkıntı. Hacı Mehmet’te yeni bir yer yapıyoruz. Önceliğimiz orası. Orayı tamamlayıp toplantısıyla her şeyiyle elektro market kurumsal bir kimlik kazandıracağız. Şu anda biz elektronik sektöründeki ilk 10’da değilsek de insanlar bizi ilk 20 de sayar. İlk 10’da sayar hale bizim getirmemiz lazım. Şu an önceliğimiz orada. Yeni bir yatırıma girdik. KOSGEB’den aldığımız destekle ve son projeyle beraber şu anda onu da kapasiteyi şu anda oturtmaya çalışıyoruz. Amacımız yılsonuna kadar 50 tonu aşmak. Yani mevcut işletmeleri büyütmemiz lazım. Otel grubunda yeni bir otel düşünmüyoruz. Otellerde bu yıl iyileştirmeler yaptık. Özellikle bölgemizde daha çok Arap. Dolayısıyla Arap turizmiyle alakalı olarak ailece geliyorlar. Ailece geldikleri için double odalar istiyorlar. Dolayısıyla 45 odadan 30 odaya indirdik. Odaları büyüttük ve birleştirdik. 


Hayalimde Köy Oteli Var 



Turizmede de fark yaratmak lazım..




Aslında bu grupta da hayalimiz var. Hayalimiz ise bir tane köy yapmak. Köy içerisinde oteller olsun. Bahçeler olsun, turistler orada dolaşabilsin, yürüyüş alanları olsun, hayvanlar olsun. Birçok insan köy nedir bilmiyor. İnsanlar köyleri görsünler. Şehirdeki insan gelsin, turist gelsin. İnsanlar hep binaların içerisinde mahsur kalıyor, doğanın içerisinde giremiyor. Bu anlamda bir hayalimiz var. Bunun için de bizim 100 dönüm bir yere ihtiyacımız var. Böyle şeyler yapılırsa mükemmel olur. Akçaabat’ta bir beş yıldızlı otel projemiz var. Nihat Usta’dan aldığımız yerde yapacağız. Yol ile deniz arasında plajıyla koyuyla eğer hayata geçirebilirsek çok güzel bir yer olacak. Şu an dünyada büyük bir kriz var. Herkes Araplara kurtarıcı gözüyle bakıyor. Şehirdeki herkes Araplar gelse beklentisi içerisinde. Ama bunun olması biraz da bize bağlı. Arapları sadece günübirlik turist olarak beklememeliyiz. Milyar dolarlık yatırımlara teşvik edip buraya çekmek durumundayız. Bugün Trabzonspor’da Arap kökenli ünlü bir futbolcuyu düşünelim. Trabzonspor kadrosunda oynayacak olsa gelen Arapları maça gelmeye teşvik eder. Aynı şeyi bir yatırım olarak düşün, burada yapmış olduğu yatırımları düşün. Trabzon’a 2 milyar dolarlık, içerisinde sağlık, geniş güzel spor alanları, binicilik vs olsun. Araplar ait alanların olduğu yerler olsun. Ortadoğu’yu ne kadar çeker. Arapların buraya gelmesini organize edecek olan Arap firmalar kendi kendini organize edecek. Yani bu otele Arap bir işletmeci sahip çıksa ben ona hemen devrederim. Benim şu an burada 100’e yakın çalışanım var. Buraya gelecek olan Arap’ı sadece konaklayacak olarak saymayalım. Yapacak olduğu dövizleri düşünelim. Trabzon ekonomisine katkılar olacaktır. Onun için genel düşünmekte yarar var.


Yusuf  TURGUT/Taka


Geri Dön