25 / 04 / 2024

Cennet-Cehennem mağaralarına yapılan asansör ve seyir terasına tepki!

Cennet-Cehennem mağaralarına yapılan asansör ve seyir terasına tepki!

Mersin'in Silifke ilçesinde bulunan Cennet-Cehennem mağaraları için 2 yıl önce Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan 10 milyon TL'lik asansör projesi tartışmalara sebep oldu. Demir asansörün bölgenin doğal yapısına zarar verdiği belirtildi...



Mitolojide tanrıların en güçlüsü Zeus ile canavarların en büyüğü Tifon’un iktidar mücadelesine ev sahipliği yaptığına inanılan Cennet-Cehennem mağaraları için 2018'de Kalkınma Bakanlığı tarafından yaşlılar ve engelliler için proje hazırlandı.

Sözcü'de yer alan habere göre; proje kapsamında en derin noktası 135 metre olan ve 452 basamaklı bir merpenle inilen, M.S. 5’inci yüzyılda Tanrı Pan’a adanan bir kilisenin de içinde yer aldığı Cennet Mağarası’na çelik konstrüksiyonlu asansör, 128 metre derinliğe sahip olan Cehennem Mağarası’na da seyir terası inşa edildi. 

Cennet-Cehennem mağaralarına yapılan asansör ve seyir terasına tepki!

TARTIŞMA YARATTI

Projenin tamamlanmasından sonra paylaşılan fotoğraflar, sosyal medyada tartışmalara neden oldu. Demir asansörün bölgenin doğal yapısına zarar verdiğine dikkat çekildi. Bir sosyal medya kullanıcısı, “10 yıl kadar önce gitmiştim. Oranın en güzel tarafı yavaş yavaş o mağaranın kokusunu, güzelliğini içine çeke çeke inmekti” dedi.

“ADETA DEMİR YIĞINI”

Mimarlar Odası Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Özcan Karadağ ise konuya ilişkin, “Elbette bölgenin kullanımını kolaylaştırmak için asansör gibi araçların kullanımı doğrudur. Fakat maliyet olarak da makul seviyenin çok üzerinde olan, bölge jeolojisine zarar veren adeta bir demir yığınıyla yapılması tarafımızca kabul edilemez” şeklinde konuştu.

“UTANÇ ABİDESİ”

Mersinli mimar Abdullah Yılmaz da mevcut dokuyu bozmayacak, bölge karakteristiğine uygun görüntü kirliliğine neden olmayacak tarihi dokuya uygun bir tasarım yapılması gerektiğine dikkat çekerek, “Bu utanç abidesine nasıl izin verdiniz?” diye konuştu.

Yılmaz, şöyle konuştu:

- Asansör kulesi konstrüksiyon olarak, betonarme, çelik, ön gerilimli beton vs. olabilir. Üzerine ister ahşap, ister taş kaplanabilir. Çok çağdaş bir malzeme ile kaplanıp, tezatlıkla uyum söz konusu olabilir.

- Mevcut dokuyu bozmayacak, bölge karakteristiğine uygun görüntü kirliliğine neden olmayacak, aynı zamanda gelen ziyaretçilere Mersin kent kimliği konusunda imaj verebilecek çağdaş, tarihi dokuya uygun bir tasarım olabilirdi.

- İllaki de obruğun ortasından demir yığınıyla aşağı inilmesi şart değildi. Çağımız inşaat teknolojisi ile her şey mümkün. Yeter ki bilgi olsun, fikir olsun.

GÖZLER ELVAN’DA

Mersin Valisi Ali İhsan Su ile Kültür ve Turizm Müdürü Emre Duru, projeye ilişkin bir açıklamada bulunmadı. Konuyla ilgili olarak dönemin Kalkınma Bakanı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mersin Milletvekili Lütfi Elvan’ın cuma günü bir açıklama yapacağı belirtildi.

Tersane İstanbul Projesi'nin büyük bir bölümü 2021'de tamamlanacak!


Geri Dön