16 / 04 / 2024

Çeşme Marina’nın açılışı yapıldı

Çeşme Marina’nın açılışı yapıldı

Ulaştırma Bakanlığınca Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle ihale edilen Çeşme Marina’nın açılışı, düzenlenen törenle gerçekleştirildi



Ulaştırma Bakanı  Binali Yıldırım, 12 Eylülde yapılacak referanduma ilişkin, "Biz ’evet’ deyin  diyenlerdeniz. Çünkü bu bir partilerarası seçim değil, genel seçim değil. Bu,  Türkiye’nin geleceğinin seçimidir" dedi.

Ulaştırma Bakanlığınca Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle ihale edilen Çeşme Marina’nın açılışı, düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Ulaştırma Bakanı Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, bugün İzmir’de Ulaştırma Bakanlığına bağlı projeleri inceleme fırsatı bulduğunu söyledi.

Bu kapsamda Egeray Projesinin test çalışmalarını izlediğini kaydeden Yıldırım, projenin ilk aşamasının Ağustos ayında, tümünün de 29 Ekimde hizmete gireceğini bildirdi.

Türkiye’nin kısa süre öncesine kadar denizcilik alanında kara listede olduğunu belirten Yıldırım, Denizcilik Müsteşarlığının çalışmalarıyla beyaz listeye geçtiğini ifade etti.

Yıldırım, bu sayede daha önce 100 Türk bayraklı gemiden 26’sı yabancı limanlarda tutulurken, bugün bunun yüzde 5’in altına düştüğünü bildirdi.

Bakan Yıldırım, 2004 yılında denizcilikte kullanılan akaryakıttaki ÖTV’yi kaldırdıklarını anımsatarak, denizcilik sektörüne, o tarihten bu yana yapılan bu indirimle bir milyar 640 milyon TL destek sağladıklarını kaydetti.

Yıldırım, 2001 yılında İzmir’e geldiğinde Çeşme Limanı’nın bulunduğu bu yerin perişan bir halde olduğunu, bugünkü haline ulaşmasından büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Çeşme Marina’nın toplam 25 milyon dolarlık bir yatırımla hizmete girdiğini bildiren Yıldırım, YİD modeliyle kiralanan tesisten devlete 23,5 yılda 67 milyon TL kira geliri sağlanacağını ifade etti.

Türkiye’nin yat turizmi açısından büyük potansiyel taşıyan Akdeniz bölgesinde bulunduğunu, ancak bunu fırsata çeviremediğini belirten Yıldırım, yat kapasitesinin, YİD modeliyle inşa edilen marinaların hizmete açılmasıyla 15 bine çıkarıldığını, devam eden projelerin tamamlanmasıyla 2 yılda 25 bine ulaşacağını bildirdi.

-REFERANDUM-
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ulaştırma sektörüne yönelik diğer faaliyetler hakkında da bilgi verdi.

Görevleri gereği yolları yaptıklarını, demiryollarını inşa ettiklerini, havacılık sektöründe önemli gelişmelere imza attıklarını söyleyen Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bütün bunları yaparken işimiz çok kolay olmadı. Her başladığımız işte çetin yargı süreçleriyle karşı karşıya kaldık. Yılmadık, mücadele ettik. Bu süreçlerin birçoğunun da üstesinden geldik. Ama Türkiye’nin 2023 hedeflerini yakalamasının önemli bir şartı var: Mutlaka Türkiye’nin yargı sisteminin sorunlarını çözmesi lazım. Tıkanan adalet yollarını mutlaka açmamız lazım. Aksi halde Türkiye’nin birinci ligde, süper ligde olması başka bahara kalır. Bu da vatandaşımızın elinde, bildiğiniz gibi bir Anayasa değişikliği çalışması Meclisimizden geçti. Şimdi önümüzde bir referandum var. Partilerimiz meydanda referandumu anlatıyorlar. Referandumda ’hayır’ deyin diyenler var, ’evet’ deyin diyenler var. Biz ’evet’ deyin diyenlerdeniz. Çünkü bu bir partilerarası seçim değil, genel seçim değil. Bu Türkiye’nin geleceğinin seçimidir. Türkiye’nin demokrasisinin güçlenmesi, hukukun üstünlüğünün tesis edilmesi, üstünlerin hukukuna son verilmesi, kadınlarımızın, engellilerimizin, yetim ve dullarımızın, gazilerimizin, çocuklarımızın daha fazla haklara sahip olması, vatandaşlarımızın kişisel bilgilerinin izinleri olmadan ulu orta dolaşmasının önüne geçilmesi ve nihayet herkesin hesap verebilir hale gelmesi, demokrasimizin güçlenmesi, özgürlüklerimizin alabildiğine genişlemesi ve Türkiye’nin AB’ye üye olmuş çağdaş, demokratik, laik bir hukuk devleti olarak yoluna devam etmesi. Artık darbe söylemlerinin, geleneklerinin, 27 Mayıs’ların, 12 Mart’ların, 12 Eylül’lerin, 28 Şubat’ların, 27 Nisan’ların bir daha anılmamak üzere tarihin tozlu sayfalarına geri gönderilmesi... Bunun için ’evet’ diyoruz. Milletimizden bunun için destek istiyoruz."

Gelecek yıl genel seçimlerin yapılacağını anımsatan Bakan Yıldırım, "Vatandaşlarımız, İzmirliler, Çeşmeliler, gönüllerinde hangi parti varsa, hangi aslan yatıyorsa onu tercih edecekler. Ama bu asla ve asla bir parti tercihi değildir. Bu, Türk milletinin geleceğinin kararıdır, geleceğinin tercihidir. Bunun için bu referandumun önemli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

-SORULAR-
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Bakan Yıldırım, İzmir Limanı’na ilişkin bir soru üzerine, bu tesisin özelleştirilmesinin başarısız bir süreçten geçtiğini ve yargıyla ilgili bir sorun yaşandığını söyledi.

Limanı 2 ayrı bölüme ayıracaklarını bildiren Yıldırım, bu çalışma için orta vadede 400 milyon lira yatırım yapılacağını açıkladı.

Binali Yıldırım, Egeray Projesine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de  Aliağa’dan, havalimanından yılda 200 milyon yolcu taşıyacak bu projenin ilk  aşamasını 30 Ağustosta hizmete açacaklarını kaydetti.

Körfez Geçişi Projesinin ne zaman başlatılacağı yönündeki bir soruya da Yıldırım, şöyle yanıt verdi:

"Bu 6,5 milyar dolarlık bir yatırım. Sözleşme görüşmeleri son noktaya geldi, bu günlerde imzalanmış olacak. İmzasını müteakip YPK zaten hazırlandı. İmzaya açacağız ve sürece başlayacağız. Bu yıl bitmeden şantiyeyi kurup çalışmaya başlayacağız. Proje, İstanbul-İzmir arasını 3,5 saate indirecek müthiş bir proje."

 -DİĞER KONUŞMACILAR-
Marina’nın işletmeciliğini yapacak olan, IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, geçen yıl Ekim ayında temeli atılan Marina’nın kısa sürede tamamlanarak Haziran ayında hizmete başladığını ve tesis sayesinde 950 kişiye iş imkanı yarattıklarını söyledi.

Çeçen, yat limanının toplam 25 milyon dolarlık bir yatırım maliyetine sahip olduğunu bildirdi.

Marinanın işletme hakkına sahip Camper&Nicholsons Yöneticisi Nick Marizs, Türkiye’nin benzersiz sahilleri ve tarihi denizcilik birikimiyle Akdeniz’de benzersiz bir durak olduğunu ifade etti.

Ulaştırma Bakanlığı Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürü Ahmet Arslan da Türkiye’de son dönemde demiryollar, hava meydanları ve limanlar konusunda önemli yatırımların art arda yapıldığını söyledi. Arslan, Türkiye’nin yat limanı kapasitesinin 15 bine ulaştığını belirtti.

Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu da balıkçı barınaklarının bir an önce hizmete sokulması konusunda, Ulaştırma Bakanı Yıldırım’dan destek beklediğini söyledi.

Bakan Yıldırım’a yaptığı çalışmalardan ötürü teşekkür eden Tütüncüoğlu,  "Sayın Bakanım sizi seviyoruz" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve  İzmir  Milletvekili Nükhet Hotar da tesisin Türk turizmine ve denizciliğine hayırlı olması temennisinde bulundu.

İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir’in son döneme kadar denizcilik ve turizm sektörlerinden yeterince istifade edemediğini, bu durumun da ulaşım ve tanıtım konularındaki yetersizlikten kaynaklandığını ifade etti.

Yapılan yatırımlarla bu iki alanda önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Kıraç, geçen yılla kıyaslandığında Çeşme’de bu sezon bütün otellerin yüzde yüz doluluk oranıyla çalıştığını, turizmde de yüzde 20 artış gözlemlendiğini kaydetti.
AA


Geri Dön