19 / 04 / 2024

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kadıköy'deki 'AVM gar' projesi iptal edildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kadıköy'deki 'AVM gar' projesi iptal edildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İstanbul Anadolu Yakası Kadıköy’deki Söğütlüçeşme Gar alanına alışveriş merkezi inşa edilmesini öngören projesiyle ilgili iptal kararı verildi.



İstanbul Anadolu Yakası Kadıköy Söğütlüçeşme'deki gar alanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2019 Mayıs'ta hazırladığı imar planı değişikliğiyle 'Söğütlüçeşme Toplu Taşım Gar Sahası Proje Alanı' şeklinde düzenlendi. Bölgeye AVM inşa edilmesini öngören projeye karşı Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası ve Kadıköy Belediyesi'nin açtığı davalar sonucunda iptal edildi.

Sözcü gazetesinden Özlem Güvemli'nin haberine göre, İstanbul 13. İdare Mahkemesi davayı 29 Haziran'da karara bağladı ve hazırlanan imar planları da oybirliğiyle iptal edilmiş oldu. Hazırlanan imar planlarının, planlama esasları ve teknikleriyle şehircilik ilkelerine, hukuka ve mevzuata uygun olmadığına karar verildi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kadıköy deki AVM gar projesi iptal edildi!

'Planlama ilke ve tekniklerine aykırıdır'

Dikkat çeken raporda hazırlanan imar planlarının “sosyal-kültürel alanlar, rekreasyon alanları ve ticari alanlar” gibi farklı niteliklerde kullanımlar içerdiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi: “Bu durum farklı nitelikteki bu kullanımların planlama alanının neresinde, ne kadar büyüklükte olacağını belirsizleştirmektedir. Plan, teknik ve ilke olarak belirsizlik içermeyen bir belgedir. Bu durum planlama ilke ve tekniklerine aykırıdır” 

'Trafik yoğunluğu artacak'

Hazırlanan planın ulaşıma etkilerine de değinilen raporda, projenin toplu taşıma güzergahlarının kesişim noktasında yer aldığı ve Kadıköy'ün ana karayollarından olan Fahrettin Kerim Gökay Caddesi'nin planlama alanı içinden geçtiği, alanın çevresinde evlendirme dairesi, Şükrü Saraçoğlu Stadı, Kadıköy Belediyesi binası olduğu bildirildi.

Raporda şu ifadeler yer aldı: “Metrobüs, Marmaray, Hızlı Tren ve karayolunun kesiştiği bu noktaya ek yapılaşma imkanı verilmesi ile bölgeye yeni trafik çekimi yaratılması söz konusu olabilecektir. Trafik ve yaya yoğunluğunun artacağı bu bölgede inşa edilecek 443 araçlık otoparkın giriş-çıkış trafiğinin bile önemli kuyruklanma yaratabileceği değerlendirilmektedir” 

Söğütlüçeşme'deki AVM Gar projesine tepki!


Geri Dön