26 / 04 / 2024

Chakra 5 yıl içerisinde 200 mağazaya ulaşacak!

Chakra 5 yıl içerisinde 200 mağazaya ulaşacak!

Denizlili Kocaer Grubun şirketlerinden biri olan Chakra, 5 yıl içerisinde 200 mağazaya ulaşmayı hedefliyor.



 

Hürriyet gazetesi yazarı Jale Özgentürk Denizlili Kocaer Grubun şirketlerinden biri olan Chakra'nın yatırım hedeflerini kaleme aldı. İşte Özgentürk'ün o yazısı...

Ev tekstili üretiminde Türkiye artık bir dünya markası. Havlu, bornoz, nevresim konusunda dünyanın en önemli markaları üretimini Türk firmalarına yaptırıyor. Denizli ise bu sektörün neredeyse doğduğu yer. Evlerde küçücük atölyelerde, dokuma tezgahlarıyla başlayan bu üretimde artık dünya markaları çıkarma dönemine gelindi. İşte bu markalardan biri Chakra...Demir çelik ihracatından, tekstile kadar birçok sektörde yer alan, Türkiye’nin en büyük gruplarından biri olan olan Denizlili Kocaer Grubun şirketlerinden biri. Kocaer Tekstil yıllarca Victoria Secret, Nautica, Marks and Spencer, Donna Karan, Crate and Barrell gibi büyük markalara üretim yapan bir grup olmuş. 2005 yılında ise fason üretimde daha fazla ilerlemenin mümkün olmadığı düşüncesi ile markalaşma kararı almış. İkinci kuşak ortaklardan Ali Rıza Kocaer, “Bu kadar kaliteli üretim yaparken Türkiye neden marka yaratamasın” düşüncesi ile yola çıkıyor.

YURTDIŞINDA DA BÜYÜYOR

2003’de kurdukları araştırma geliştirme departmanında yaptıkları çalışmalarla farklılaşmak için adımlar atılıyor. Ve üretimde bambu ipliği kullanmaya başlıyorlar. Ali Rıza Kocaer, markalaşma kararı aldıklarında bu konuda uzman ABD’li Landor firması ile çalışmaya başladıklarını söylüyor. Marka konumlandırmasını doğallık ve rahatlık olarak belirlediklerini, marka isminin de global, her dilde rahat söylenen bir isim olmasını istediklerini söylüyor. Chakra bilindiği gibi Uzakdoğu felsefesinde vücudun içinde bulunan enerji merkezleri demek. Kocaer, ilk İstanbul Kanyon’da açılan 22 metrekare mağaza ile çıktıkları yolda bugün Türkiye’de 45, yurtdışında 10 mağazaya ulaştıklarını anlatıyor. Türkiye’de mağazalar büyük metrekarelerde yeni bir konseptle yenileniyor. Bundan sonraki diğer hedef ise yurtdışında mağazalaşmak. Yurtdışından büyük talep geldiğini söyleyen Kocaer, bu yıl sonunda 16 mağazaya çıkacaklarını anlatıyor. 5 yıl içinde ulaşmak istedikleri hedef ise 200. Kocaer şunları anlatıyor: “Körfez Bölgesi’nde Suudi Arabistan, Katar, Dubai, Abu Dabi, Bahreyn, Kuveyt mağazalaşma talebi gelen ülkeler. Bu yıl içinde Hindistan ve İspanya var. Yeni markamız da çocuklar için Little Chakra olacak.” Türkiye Çin’e karşı rekabette yönünü değiştirerek tekstil sektörüne sınıf atlattı. Araştırma geliştirme çalışmaları, koleksiyonlar dünyada sağlam bir yer edinmesine neden oldu.

Şimdi markalaşma konusunda da sevindirici gelişmeler var ve Chakra’nın hedefleri bu nedenle önemli!
 


Geri Dön