29 / 03 / 2024

CHP, yeni tarım düzeni ile toprak reformu başlatacak!

CHP, yeni tarım düzeni ile toprak reformu başlatacak!

CHP Parti Meclisi Üyesi ve eski Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, CHP'nin 'Yeni Tarım Düzeni' ile yeni bir 'Toprak Reformu' başlatılacağını belirtti



CHP Parti Meclisi Üyesi ve eski Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, CHP'nin 'Yeni Tarım Düzeni' ile yeni bir 'Toprak Reformu' başlatılacağını belirterek 'Arazi Edindirme Ofisi çalışmalarıyla topraksız ya da yeter toprağı bulunmayan köylülere toprak dağıtılacak' dedi. Hazine arazilerinin, uzun zamandır kullanımında bulunan çiftçilere devredileceğini de söyleyen Günaydın, 'Ayrıca mayınlı araziler de mayınlardan temizlenerek yöre çiftçilerinin tasarruf ve tarım amaçlı kullanımına açılacak' diye konuştu.

Günaydın tarafından önceki gün Konya'da açıklanan CHP'nin 'Yeni Tarım Düzeni'nde şu taahhütler yer aldı:

Yeni ofis arazi yaratacak: Kaliteli toprağın kullanıma sunulması, nadas alanlarının daraltılması, Hazine arazilerinin işgale uğramadan değerlendirilmesi görevleri, yeni kurulacak Arazi Edindirme Ofisi aracılığıyla yapılacak. AKP döneminde terk edilmiş 2.5 milyon hektar tarım arazisinden başlanarak, Arazi Edindirme Ofisi çalışmalarıyla bu toprakların toprağı olmayan ya da yeter toprağı bulunmayan çiftçilere kazandırılması sağlanacak.

Kullanılmayan tarım arazisi vergilenecek: Bunun yanında çiftçi Kayıt Sistemi aracılığıyla sürekli işlenmeyen ve değerlendirilmeyen toprakların ekonomiye kazandırılması için vergileme-satın alma yöntemleri kullanılacak.

Topraklar çiftçiye krediyle Satılacak: Bu şekilde satın alınan topraklar, topraksız ya da yeter toprağı bulunmayan üreticilere düşük bedelle kiraya verilecek ya da uzun dönem vadesi ile satılacak. Hazine'ye kayıtlı araziler Arazi Edindirme Ofisi tarafından yararlanıcılarına tarımsal kullanım için sunulabilecek, olmayan yerlerde kadastro çalışmaları tuzlandınlabilecek.

20 yıl satamayacak:

Kullanıma açılacak Hazine arazileri ve ofis tarafından satın alınacak topraklar köylülere uzun vadeli ve düşük faizli arazi satın alma kredisi verilerek satılacak, bu kredi ile araziyi satın alanların 20 yıl süreyle hiçbir suretle bu araziyi satmaması koşulu getirilecek.

Mayınlı araziler çiftçiye dağıtılacak: Kilis, Hatay, Gaziantep, şžanlıurfa, Mardin ve şžırnak'ta toplam 216 bin dönüm mayınlı alan, yıllık net 31 milyon TL gelir elde edecek şekilde 2.881 hanede 14.405 kişiye istihdam sağlayacak. Mayınlı arazilerde 60'ar dönümlük işletmeler kurularak, pamuk, buğday, mısır, zeytin, antepfıstığı, badem, mercimek, nohut ve sebze-meyve yetiştirilecek.

Yönetimde yeniden yapılanma: Tarım Piyasaları Düzenleme ve Destekleme Kurumu oluşturularak dağınık durumda bulunan tarım ve tarıma dayalı sanayilere ilişkin piyasalar arası yönetsel eşgüdüm sağlanacak. Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri'nin yeniden yapılandınlarak etkin bir şekilde çalışması sağlanacak.
Cumhuriyet/Murat KIşžLALI


Geri Dön