25 / 04 / 2024

Çiçeği burnunda AB üyesi ülkelerin emlak karnesi!

Çiçeği burnunda AB üyesi ülkelerin emlak karnesi!

Yatırımcıların yeni rotası Avrupa Birliği’ne yeni üye olan ülkeler oldu. AB’ye üyelik süreci başlayan ülkelerin çoğunda emlak fiyatları ikiye katlandı.



Türkiye son dönemde Avrupa’nın doğusunun radarında. Başta Koç ve Doğuş Grubu
olmak üzere önde gelen dev şirketler yatırımcısı olduğu AB’nin son üyelerinde emlak fiyatları uçuşa geçti. 

Tradingeconomics’in Avrupa’nın istatistik merkezi Eurostat tarafından derlediği verileri göre; üyelik süreciyle birlikte en fazla değerlenenler Baltık denizinin genç ülkeleri Estonya ve Letonya oldu. Sırasıyla fiyatlar yüzde 175 ve 160 arttı. Bulgaristan’da ise değerlenme yüzde 100’ü aştı. En az değerlenme gören ülke Kıbrıs'ta durulmayan siyasi atmosferin etkisine karşı artış yüzde 40'ı aştı. Yabancılara satışı yasaklayan Çek Cumhuriyeti'nde ise artış yüzde 50'nin üzerinde oldu.

YATIRIMCININ GÖZÜ ADAY ÜLKELERDE

Avrupa Birliği'nin 2014 yılında müzakerelere başladığı aday ülkeler için geri sayım başladı. Karadağ, Sırbistan, Makedonya ve Arnavutluk'un 2025 yılından önce adaylık süreçlerinin tamamlanması planlanıyor. Bir sonraki adım ise Bosna-Hersek ve Kosova olacak. Bugün itibari ile başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada bulunan emlak yatırımcıları bu ülkelerden alımları hızlandırdı. Son zamanlarda Karadağ'ın gündemde olmasının nedeni bu olarak açıklandı. Zira yatırımcılara göre Karadağ’da emlak fiyatları yakın zamanda yükselecek. Doğuş Grubu, Net Holding, Global Yatırım Holding ve Gintaş gibi büyük yatırımcının yanında birçok değişik ölçekte Türk iş adamı bu ülkelerde incelemeler yapıyor. Karadağ sadece Türklerin değil, Rusya, Amerika, Azerbaycan, Kanada, İsviçre ve Birleşik Arap Emirlikleri başta olmak üzere birçok ülkeden yatırımcının göz bebeği durumunda. Dünyanın en çok noktasına uçan THY, Karadağ’a da İstanbul’dan direkt uçuş başlattı.

Türkiye'de edindiği tecrübelerini Karadağ'a taşıyan Mirnadom'un kurucu ortağı Serkan Şahin, aday ülkeler arasında emlak fiyatlarının Karadağ’da da ciddi artacağını belirtti. Şahin, “Bunun aslında iki sebebi var: Birincisi muhteşem doğası ile Adriyatik sahillerinden en uygun fiyata ev alınabilecek ülke Karadağ. İkincisi ise ülke meclisi yabancıya satışın önündeki engelleri kaldırmak için çaba harcıyor. Örneğin, son olarak bir evin yüzde 50'ine sahip herkese oturma izninin önünü açtı. Bu da iki kişi bir ev alarak oturum alabilir anlamına geliyor. Diğer taraftan emlak satın alma yoluyla Karadağ’da oturum izni almak için hala bir alt limit koyulmuş değil. Özetle Adriyatik sahillerinden en uygun fiyata ev alınabilecek ülke Karadağ'' diye konuştu.

ADAY ÜLKELERDE OTOBAN İNŞASI HIZLANDI

Aday ülkelerin tamamında 2-3 yıl içinde entegrasyon sürecinin başlatılması planlanıyor. Bununla birlikte de bir kaç yıl gibi kısa bir sürede emlak fiyatlarının en az yüzde 100 artması planlanıyor. Karadağ ise bu ülkeler arasında en şansı bulunan ülke olarak görülüyor. Müsait yapısı, coğrafi konumu açısından ilgi odağı oldu. Ülkede AB'ye hazırlık için bir alt ve üst yapı seferberliği başlatılmış durumda. Karadağ'ı Belgrad üzerinden tüm Avrupa'ya bağlayacak karayolu inşası hızlandı. Sırbistan'da da benzer çalışmalara başlanıldı. Sava ve Tuna nehirlerinin birleştiği Belgrad'ın her yerinde inşaatlar hızla arttı. Siyaseten yönünü Rusya'dan AB'ye çevirmesiyle yatırımların arttığı ve daha da artması planlanıyor.

Çiçeği burnunda AB üyesi ülkelerin emlak karnesi!


Geri Dön