26 / 04 / 2024

Çiftçiler tarla, zeytinlik ve bahçelerini satıyor!

Çiftçiler tarla, zeytinlik ve bahçelerini satıyor!

Çiftçiler, tarlalarını, zeytinliklerini ve bahçelerini satmaya başladı. Muğla ve Antalya’da 210 bin 825 dekar tarla, zeytinlik ve bahçenin satışı yapıldı. 



Gübre, mazot, zirai ilaç, işçilik maliyetlerindeki aşırı yükselişler ve kredi borçları sebebiyle çaresiz kalan çiftçi tarlasını, zeytinliğini, bahçesini satmaya başladı. Cumhuriyet Gazetesi'nden Mustafa Çakır'ın haberine göre; Muğla ve Antalya’da 210 bin 825 dekar tarla, zeytinlik ve bahçenin satışı yapıldı. Yalnızca Muğla Milas’ta 8 bin 689 dekar zeytinlik satıldı. Bodrum’da ise 2 bin 303 dekar zeytinliğin el değiştirdiği belirlendi.

Çiftçiler tarla, zeytinlik ve bahçelerini satıyor!

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi, CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, yaz aylarında yangınların meydana geldiği Muğla ve Antalya’da ne kadar tarım arazisi, zeytinlik ve bahçenin satıldığı sorusunu yöneltti. Gelen cevaba göre, ekim itibarıyla Antalya ve Muğla’da tarım arazisi vasıflı taşınmazlarda (tarla) toplam 30 bin 291 satış işlemi yapıldı. Bu satışlarda toplam 189 bin 735 dekar alanın el değiştirdiği tespit edildi. Zeytinlik vasıflı arazilerde ise toplam 3 bin 5 satış işlemi gerçekleştirildi. Bu satışlar sonunda toplam 17 bin 702 dekar zeytinliğin satışı yapıldı. 

En çok zeytinlik satışı gerçekleştirilen yer ise Muğla Milas oldu. Milas’ta tarımsal vasıflı gayrimenkullerde toplam 2 bin 383 satışta 17 milyon 221 bin 441 metrekare alanın satışı yapıldı. İlçede zeytinliklerde ise toplam 1333 satış yapıldı. Bodrum’da tarımsal vasıflı arazilerde 956 satış işleminde 9 milyon 53 bin 308 metrekare alan satıldı. 

"İSTİSMARA AÇIK"

CHP’li Bekir Başevirgen, “Bu kadar büyük bir tarımsal alanın el değiştirmesi, çiftçilerimizin yaşadığı mali sıkıntıların ne kadar büyük çapta olduğunu göstermektedir. Çiftçilerimiz bankalara ve devlete olan borçlarını ödeyemediği için tarlasını, zeytinliğini ve bahçesini satmak zorunda kalmıştır. Peki özellikle zeytinlik alanları kimler hangi niyetlerle satın almıştır?” sorusunu yöneltti.

Milli Emlak 1.703 adet hazine arazisini satışa sundu!


Geri Dön