26 / 04 / 2024

Çiğli'de sürdürülebilir kentsel gelişim protokolü imzalandı!

Çiğli'de sürdürülebilir kentsel gelişim protokolü imzalandı!

Çiğli'de sürdürülebilir Yerel İzleme Araştırma ve Uygulamalar Derneği'nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin yerelleştirilmesi için kentsel gelişim protokolü imzalandı. 



İzmir Çiğli Belediyesi tarafından, Yerel İzleme Araştırma ve Uygulamalar Derneği'nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin yerelleştirilmesi üzerine hazırladığı Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Protokolü imzalandı.

Gerçek Gündem'de yer alan habere göre; Sürdürülebilir Kentsel Gelişim Protokolüne imza atan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, "Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen, Türkiye Cumhuriyeti'nin de imzaladığı 'Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri' yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için bizlere önemli görev ve sorumluluklar yüklüyor. Aynı zamanda, yerel yönetimlerin kendi önceliklerine göre dünyanın karşı karşıya olduğu ortak sorunlara karşı işbirliği içinde hareket etmesi için bir yol haritası sunuyor" açıklamasında bulundu.

Çiğli'nin doğal ve çevresel faktörler sebebiyle özel bir konuma sahip olduğu sözlerine ekleyen Başkan Gümrükçü, "Dünyanın en önemli flamingo üreme alanlarından birisi olan ve 200'e yakın kuş türüne ev sahipliği yapan ve doğal sit konumunda bulunan Gediz Deltası Çiğli'nin doğal bir parçası. Fakat ilçemiz Atatürk Organize Sanayi Bölgesi, Harmandalı Çöp Depolama Sahası ve kuzey İzmir'in kentsel gelişim aksı içinde yer alması nedeniyle çevresel ve kentsel açıdan büyük bir risk ve baskı altında. Bununla beraber ekonomik, toplumsal ve kültürel alanlarda da geçmişten bugüne kadar birikmiş ciddi sorunları olan bir bölge. Tüm bunlara rağmen, göreve geldiğimiz andan itibaren Çiğli'nin geleceğini planlarken popülist ve geçici çözümlerden uzak kalarak, gerek bugün, gerekse gelecek nesillerin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için yerelde sürdürülebilir kalkınmayı ilke olarak belirledik. Çiğli'nin kaynaklarını, doğa ile kalkınma arasındaki dengeyi koruyan, mahalleler ve sosyal guruplar arasındaki eşitsizliği minimize etmeyi hedefleyen ve üretimi destekleyen bir yönetim anlayışı içerisinde kullanacağız. Şu an hazırlamakta olduğumuz Çiğli Stratejik Planını, 'iklim dostu ve yeşil kent' teması üzerinden kurguluyoruz. BM 17 Kalkınma Hedefini stratejik planın içine yedirip bölgemizin profiline ve önceliklerine uygun bir şekilde hedefleri yerelleştirip, bunlara uygun eylem planları hazırlayarak en kısa zamanda uygulamaya geçeceğiz. Bu sözleşemeye imza atarak Çiğli'nin gelecek kuşaklarının da yeşil bir kent içinde eşit, adil ve özgürce yaşamalarının teminatını sağlamış olduk" dedi.

ÇİĞLİ KENT ANAYASASINI HAZIRLAYACAĞIZ

Yerel yönetimlerin sadece alt yapı hizmeti sağlayan, çöp toplayan kurumlar olmadığını sözlerine ekleyen Gümrükçü, "Çiğli'yi, yaşanabilir, çağdaş, demokratik bir kente dönüştürmek ana hedefimiz. Temmuz sonunda düzenleyeceğimiz Çiğli Kent Çalıştayı sonrası tüm paydaşlarımızla, hemşerilerimizle beraber Çiğli Kent Anayasasını hazırlayacağız. Çiğli Kent Anayasası her siyasi görüşten, her kültürden, her yaştan Çiğlilinin üzerinde uzlaştığı bir nevi ortak yaşam mutabakatı olacak. Bizler Çiğlilileri karar alma sürecine dahil ederken ama aynı zamanda görev ve sorumluluk tanımlayan şeffaf ve denetlenebilir bir yerel yönetim anlayışı içerisinde hareket edeceğiz. Birlikte üretip, birlikte yöneteceğiz" diye konuştu.


Geri Dön