25 / 04 / 2024

Çimento sektörü ihracat gelirinde yüzde 46'lık artış!

Çimento sektörü ihracat gelirinde yüzde 46'lık artış!

Çimento sektörünün 2019 yılının ilk 9 aylık dönemi verilerine göre; çimento sektörü ihracat gelirinde yüzde 46’lık artış yaşandı ve üretilen çimentonun yüzde 19,7’si ihracat oldu.



Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği, çimento sektörü 2019 yılının ilk 9 aylık dönemi verilerini yayınladı. Geçtiğimiz ilk aylarında beklenenden sıcak geçen kış aylarıyla 2018 yılı ilk 6 ayında satışlar planlandan daha fazla arttı. 2019 yılında mevsimselliğin getirdiği olumsuz durum ve geçtiğimiz yılın son döneminde yaşanan küçülmenin sürmesiyle, çimento iç satışlarında daralma meydana geldi. Bölgesel olarak iç satışlarda daralmanın en düşük olduğu bölgeler Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri olarak açıklandı.

Açıklanan verilere bakıldığında, Türkiye'deki konut satışları Eylül'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,4 oranında yükselerek 146.903'e ulaştı. 

Çimento sektöründe iç pazarda yaşanan daralma hakkında konuşan TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, “Faizlerin düşürülmesiyle inşaat sektöründe yaşanacak olumlu gelişmelerle birlikte sektörümüzün iç satışlarının pozitife döneceğini umut ediyoruz” diye konuştu.

Çimento Sektörü İhracatla Nefes Aldı
TÜİK verilerine bakıldığında, sektörün 2019 yılının ilk 9 ayında çimento ve klinker toplam ihracatının en çok artırdığı ülke Kamerun oldu. Kamerun'u Fildişi Sahili ve Gine takip etti.

Bu dönemde çimento ihracatı yüzde 46,1 oranında yükselerek 8,6 milyon ton, klinker ihracatı ise yüzde 111 yükselerek 9 milyon ton oldu. Sektörün toplam ihracat değeri bu dönem için yüzde 46 artışla 676 milyon dolar olarak açıklandı.

TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tamer Saka, “Son 2-3 yıldır bizim için en önemli pazar ABD’dir. Özellikle burada artan inşaat faaliyetlerinin ihracatımıza olumlu etkisi olmuştur. Diğer önemli pazarlarımız Gana ve İsrail’dir” açıklamasında bulundu.


Geri Dön