19 / 04 / 2024

Çimsa'nın Afyon fabrikası 2016 Mayıs'ta açılacak!

Çimsa'nın Afyon fabrikası 2016 Mayıs'ta açılacak!

Çimsa Afyon'da 165 milyon liralık yatırımla fabrika kuracak. Bu yılın son çeyreğinde temeli atılacak fabrikanın, 2016 yılında faaliyete geçmesi bekleniyor.



Sabancı Holding Çimento Grubu şirketlerinden Çimsa, Afyon'da yeni fabrika yatırımı yapacak. 165 milyon lira tutarındaki yatırımla şirketin 500 bin ton olan klinker kapasitesi, 1.5 milyon tona çıkacak. Öte yandan geçen yıl cirosunu yüzde 16 artırarak 2.5 milyar liraya çıkaran grup, satın alma konusunda 1.5 milyar dolara kadar borçlanma potansiyeli olduğunu açıkladı. 



Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Hakan Gürdal, düzenlenen basın toplantısında Sabancı Holding Çimento Grubu şirketlerinde ve sektörde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Sabancı Holding'in stratejik iş kollarından biri olan çimento sektöründe geçen yıl toplam cirolarının yüzde 16 artışla 2,5-milyar liraya yükseldiğini belirten Gürdal, iştiraklerinden Akçansa ve Çimsa'nın toplam karının 450 milyon liraya ulaştığını, Çimento Grubu'nun piyasa değerinin ise 5,5 müyar liraya çıktığını büdirdi. Dünya çimento tüketiminin, 2014 yılında yüzde 2,5'lik artışla 4,1 müyar ton düzeyine ulaştığı bilgisini veren Gürdal, "Türkiye'de 75 milyon tonun üzerinde çimento üretüdiğini görüyoruz. Avrupa'nın en büyük dünyanın 4. ve büyük çimento üreticisiyiz" diye konuştu. 




Türkiye'nin fosil yakıtlara ihtiyacı var 

Geçen yıl çimento tüketiminde en ciddi artışın yüzde 7,5 ile Karadeniz ve yüzde 5,3 ile Marmara Bölgesi'nde gerçekleştiğini belirten Gürdal, Marmara Bölgesi'nin çimento tüketiminin toplam içindeki payının yüzde 27 olduğunu bildirdi. Akçansa Çanakkale ve Çimsa Mersin fabrikalarmdaki atık ısı tesislerinde üretilen elektrik üe yüda 40 müyon lira enerji tasarrufu sağlandığını anlatan Gürdal, "Türkiye cari açığı nedeniyle fosü yakıtlara ihtiyacı olan bir ülke. Evsel atıkların kaynağında ayrıştırılmasma ihtiyaç var. 



Kaynağında ayrıştırümış olan evsel atıkların yaratacağı değer ve potansiyel çok büyük" şeklinde konuştu. Gürdal, Afyon'da yeni bir fabrika yaptıkları bilgisini vererek, şunları kaydetti: "Afyon yatırımımız bizim gurur kaynağımız olacak. Bu yıl temeli atılacak fabrika, 2016 Mayıs'ta açılacak. Hızlı ve yoğun bir programla çalışıyoruz. Doğal kaynakları ve ham maddeyi olabildiğince optimum şekilde kullanabileceğimiz bir proje olarak dizayn edüebüiyor. Çimsa Grubu bünyesinde değerlendiriyoruz. 500 bin ton olan mevcut kapasitemiz, 1,5 müyon ton klinker kapasiteye ulaşacak. Afyon fabrikamızda iddiamız; yakın coğrafyamızda en verimli ve sürdürülebüirliğe ilişkin en doğru örneği teşkil edebilmek. 2015 yılında 300-330 müyon liralık yatırım hedefimizin içinde büyük oranda Afyon fabrikamız bulunuyor." 



3. Boğaz Köprüsü'nün betonunu özel çimentodan üretti 

Uzun zamandır yurt dışında satın alma planlarının gerçekleşememesinde siyasi ve politik gelişmelerin etküi olduğunu vurgulayan Gürdal, "Bizim değer yaratma gücü ve potansiyelimizin yüksek olduğuna inandığımız bölgelerde çok büyük değişimler yaşanıyor. Sabancı Çimento Grubu olarak satın alma fırsatlarını inceliyoruz. Satın alma fırsatları için 1,5 milyar dolara kadar borçlanma potansiyelimiz var" diye konuştu. 




Akçansa Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu da geçen yü Türkiye çimento ihtiyacının yaklaşık yüzde 9'unu karşüayacak miktarda üretim yaptıklarını söyledi. Hacıkamiloğlu, 7,5 milyon ton üretim kapasitelerinin bulunduğunu belirterek, yurt içi çimento ve klinker satışlarının 6 müyon ton olarak rekor seviyede gerçekleştiğini kaydetti. Akçansa'nın geçen yü 1,4 müyar lira ciroya ulaştığım aktaran Hacıkamüoğlu, şirketin net karının da 250 müyon lira olduğunu büdirdi. Hacıkamüoğlu, yer aldıkları projelere geçen yü İstanbul'da inşa edüecek 3. Boğaz Köprüsü'nü de eklediklerini belirterek, "3. Boğaz Köprüsü'nün ayakları betonarme inşaat tekniğiyle yapüdı. 300 küsur metreyle Avrupa'nın en büyük yapüarından biriydi. Hem Anadolu Yakası'nda hem de Avrupa Yakası'nda kurduğumuz tesislerle bu özel betonu özel bir çimentodan ürettik. Büyükçekmece fabrikasında ürettiğimiz bu çimentoyu 100 yü sorunsuz bir şeküde hem o yüke hem o trafiğe hem de iklim koşullarına dayanabüecek bir beton ürettik. 100+ adını taşıyan ürünümüz her türlü fiziksel ve kimyasal etkiye dayanıklı" bilgisini verdi. 



Dünya


Geri Dön