20 / 04 / 2024

Çin ile yapılan anlaşma ve projeler TBMM gündeminde!

Çin ile yapılan anlaşma ve projeler TBMM gündeminde!

Çin ile yapılan anlaşma ve projeler meclis gündemine taşındı. Saadet Parti'li Karaduman, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman, Çin ile yapılan anlaşma ve projelere ilişkin soru önergesi verdi. Sertel, sorusunun Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

Saadet Parti'li Karaduman, ''Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat Oktay tarafından Anayasanın 98'inci ve İçtüzüğün 96 ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.''

Karaduman, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Üçüncü Köprü ve Kuzey Marmara otoyolunun yüzde 51’ini Çinli firmaların oluşturdukları fonla 688,5 milyon dolara satın almalarının imza aşamasında olduğu biliyoruz. Bununla birlikte Bir Kuşak, Bir Yol adlı Yeni İpek Yolu politikasıyla Çin’in kredi, swap, yatırım gibi araçlarla ülkelerin elini kolunu bağladığı yorumları yapılmaktadır. Bu yapılan antlaşmaların ve projelerin birçok ülkede yaptıkları gibi iç siyasete ve ekonomiye müdahil olacak şekilde örneğin borçların vadesinden önce tahsil edilmesi, tünel, liman, maden ocaklarına el koyma durumları şeklinde düzenlendiği ifade edilmektedir. Birçok uluslararası finans kuruluşun devletlere kredi verirken anlaşmaya benzer politika kısıtlayıcı maddeler koydurduğu bilinmektedir. Kamuoyunda “Türkiye için IMF'nin yerini Çin mi almaktadır?” soruları sorulmaya başlanmıştır. Bununla birlikte Doğu Türkistan'da Çin'in soykırım uyguladığı da su götürmez bir gerçektir.''

Çin ile yapılan anlaşma ve projeler TBMM gündeminde!

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman'ın soruları:
1. Doğu Türkistan'a yönelik uygulanan zulümlere sessiz kalışınızın sebebi Çin ile yapılan anlaşmalar mıdır?

2. Çin ile yapılmış gizli bir antlaşma var mıdır? Varsa niçin gizlidir, Antlaşmanın konusu nedir? Antlaşmanın gizliliğinin ihlali neticesinde yapılacak olan yaptırımlar nelerdir?

3. Yapılan antlaşmaların iç siyasete müdahil olacak şekilde düzenlendiği ifade edilmektedir. Bu iddia doğru mudur? 

4. Çin'den alınan borçların geri ödenmesinde gecikme olmuş mudur? Gecikmelerin sonucunda bir yaptırım söz konusu olmuş mudur? Alinan borçlar nerede değerlendirilmiştir?

5. Resmi adı Bir Kuşak, Bir Yol olan Yeni İpek Yolu politikasında Türkiye ile Çin ilişkilerini etkileyen durumlar hangileridir?

6. Kanal İstanbul projesinin resmi adı Bir Kuşak, Bir Yol olan Yeni İpek Yolu politikasıyla ilgisi var mıdır?

7. Kanal İstanbul'un Çinliler tarafından olası finanse edilmesinin Çin için ekonomik bir hedef olmanın ötesinde stratejik bir hedef olma durumunu değerlendiriyor musunuz?

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com
 


Geri Dön