26 / 04 / 2024

Çinliler emlak piyasalarını uçurdu!

Çinliler emlak piyasalarını uçurdu!

Çinliler başta Avustralya olmak üzere, Malezya, Yeni Zelanda ve Kanada'da gayrimenkul satın alarak yabancı ülkelerde yatırım yapma ve oturum almak için çabalıyor.



South China Morning News gazetesinde yer alan habere göre, özellikle maddi gücü olan orta sınıf Çinliler, ülkedeki yaşam kalitesinin giderek bozulması, ülkenin siyasi ortamının giderek otoriterleşmesi, hava kirliliği, ulusal gıda güvenliği ve aşı skandalları gibi sebeplerle yurtdışında kendilerine gelecek arıyor. Gazete, ülkede giderek artan sermaye kontrollerinin vatandaşların paralarını yabancı ülkelere aktarmaya çalıştıklarına dikkat çekti.

50 bin dolara kadar izin veriyor


Çin hükümeti hala kişi başına sadece 50 bin dolara kadar döviz alımına izin veriyor. Bu miktarın üzerindeki talepler için de özel onay gerekiyor. Hükümet ayrıca yurtdışında Çin bankalarını kullanarak kişi başına senelik sadece 100 bin Yuan (14 bin 400 dolar) çekilmesine izin veriyor.

Avustralya ve Yeni Zelanda'da ev fiyatları arttı


Çin vatandaşlarının Avustralya’da gayrimenkul satışına olan taleplerindeki artış sebebiyle Avustralya, yabancıların ülkede yatırım yapmalarına da kısıtlama getirdi. Ülkenin dört büyük bankası, Avustralya dışından gelenlere, yerel gelirleri olmadan gayrimenkul satın almak satın almak için kredi vermiyor. Yeni Zelanda ise konut fiyatlarının olağanüstü artması nedeniyle yurtdışından gelenlerin ülkede, ev almasını tamamiyle yasakladı.

Kanada da benzer bir adım atarak ülkede göçmenlerin konut satın almalarına olanak sağlayan Kanada Federal Göçmenlik Yatırım Programını iptal etti


Geri Dön