25 / 04 / 2024

Çinliler Türkiye'de arazi avına çıktı!

Çinliler Türkiye'de arazi avına çıktı!

Türkiye'yi Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya dönük üretim üssü şeklinde konumlandıran Çin, ülkede arazi avına çıktı.



Türkiye'yi Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya dönük üretim üssü şeklinde konumlandıran Çin, ülkede arazi avına çıktı. Sabah'tan İbrahim Acar'ın haberine göre, 160 fabrikanın faaliyet gösterdiği, 5 hektar büyüklüğünde araziye sahip Gebze Organize Sanayi Bölgesi (OSB) büyüklüğünde dev bir arazi almak için kolları sıvayan Çinli'ler, resmî kanallardan başvuru yaptı.

1.200 ÇİNLİ FİRMA VAR

DEİK Türkiye-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı, "Çinli firmalar Türkiye'den sadece kendilerine ayrılmış şekilde, Gebze OSB kadar büyük bir alanı istediler" diye konuştu. Kolbaşı, Çinli şirketlerin istediği OSB alanı için devletin şu ana kadar cevap vermediğini ancak bu talebin farklı OSB'lere dağıtılmasına dönük bir stratejinin uygulandığını bildirdi.

İLGİ GİDEREK ARTIYOR

Çinli firmaların Türkiye'ye ilgisinin giderek arttığını dile getiren Kolbaşı, bu şirketlerin serbest bölgelere getirdikleri malları sattıklarını, burada üretim de yaptıklarını söyledi. Kolbaşı, "Türkiye'de 63 ülkeden 75 bin yabancı şirket var. Bunun bin 200 adedi Çinli. Çin'in yatırımları 4 milyar dolara çıkacak" diye konuştu.

SERBEST BÖLGEYE GELİYOR

Avrupa'ya ürün satmak amacıyla Türkiye'nin yakınlığını kullanmak isteyen Çinli firmalar son yıllarda serbest bölgelerden de yer almaya başladı. Demiriş Gümrük Müşavirliği Genel Müdürü Mehmet Ali Ünlü, elektrikli otomobillerin yedek parçalarıyla ilgili çok sayıda Çinli firmanın Türkiye'den Avrupa'ya ürün satmaya başladığını belirtti. Ünlü, "Çok sayıda Çinli firmanın mal satmak için serbest bölgelere geldiğini, bu firmaların uzun vadede ise yatırım yapmayı düşündüklerini duyuyoruz" diye konuştu.

 

Çinliler, Türkiye'den konut alımında tüm zamanların rekorunu kırdı!


Geri Dön