19 / 04 / 2024

Coca-Cola Pakistan'da fabrika açtı!

Coca-Cola Pakistan'da fabrika açtı!

2008'de 77 milyon dolarlık satın almayla Pakistan'a giren Coca-Cola İçecek, ülkedeki operasyonunu büyütüyor. Multan'da fabrika açan Tuncay Özilhan, "Pakistan'a yarım milyar $ yatırdık. Buna 200 milyon daha ekleyeceğiz" diye konuştu



Pakistan'da gıda sektöründeki en büyük Türk yatırımlarından biri olan Coca-Cola İçecek (CCİ), ülkedeki operasyonlarını büyütme kararı aldı. 2008'de Coca-Cola Beverages Pakistan şirketini 77 milyon dolarlık yatırımla satın alarak pazara giriş yapan CCI, bugüne kadar 500 milyon dolarlık yatırımla 6 fabrikaya ulaştı. Geçtiğimiz hafta Multan şehrindeki fabrikada ek tesis açılışı gerçekleştiren CCİ, buradaki kapasitesini 300 milyon litreye çıkarmanın yanında 2 bin 500 kişiye de ek istihdam sağlamış oldu. Ülkede direkt 4 bin, dolaylı olarak da 70 bin kişiye iş sağladıklarını belirten Anadolu Grubu ve CCİ Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, 2008'den bu yana bölgedeki pazar paylarını yüzde 38 artırdıklarını söyledi. 


İSLAMABAD'DA ARSA ALDI 

Pakistan'ın potansiyeline inandıklarını ve yatırımların yoğun olduğu Pencap Bölgesi yönetimi tarafından yeni yatırımlar için teklif aldıklarını vurgulayan Özilhan, belli alanlarda fırsatları değerlendireceklerini ifade etti. Özilhan, "CCI olarak önümüzdeki 3 yılda Pakistan'a 200 milyon dolar daha yatırmayı planlıyoruz. İslamabad'da yeni bir fabrika için arsa aldık. Karaçi'deki arazimiz çok büyük ama fabrika küçük, büyütmeyi düşünüyoruz. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte Faysalabad şehrinde de fabrika açmak gibi bir planımız var" dedi. 


YENİ ALANLARA BAKIYOR 

Pakistan'daki yatırımları için bugüne kadar hiç teşvik almadıklarının altını çizen Özilhan, bunun için Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif'le görüştüklerini ifade etti. Son seyahatlerinde Şerif'in daveti üzerine görüşmeye gittiklerini vurgulayan Tuncay Özilhan, şunları söyledi: "Bizden daha fazla yatırım bekliyorlar. Ama burada ciddi bir enerji sorunu var. Pakistan bu dönemde yatırım için önerebileceğimiz bir ülke. Sağlam bir devlet altyapısı var. Ancak fabrikalarımızda üretimin yarısını jeneratörlerle yapıyoruz." 


MİGROS İÇİN PAKİSTAN VE İRAN UYGUN DURUMDA

Şu anda kendileri için en önemli projenin Migros olduğunu söyleyen Tuncay Özilhan, bu markayı gıda perakendeciliğinin gelişmesine ihtiyaç duyulan İran ve Pakistan'a götürmek üzere araştırmalar yaptıklarını belirtti. Özilhan, "Uzmanlarımız ön araştırma safhasında. İran'da alkolsüz bira üretimi ve satışı projemiz var. Alkolsüz biranın en çok tüketildiği pazar İran. Biz de önce ihracatla işe başlayacağız. Şu anda pazarda birkaç marka var yerli üreticiler de bulunuyor. Satın alma da yapabiliriz" diye konuştu. 


Sabah



Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Coca-Cola İçecek'in 6. fabrikasının açılışı için Pakistan’a giden Tuncay Özilhan, Başbakan Şahbaz Şerif'le kahvaltıda buluştu. Şerif’in yatırım daveti yaptığınıı vurgulayan Tuncay Özilhan, Pakistan ve İran'a yeşil ışık yaktı.


Anadolu Grubu, 2007'de Coca-Cola İçecek'le (CCİ) girdiği Pakistan pazarında 6 fabrika, 30 depoya ulaştı. Ülkenin en büyük yabancı yatırımcılarından biri haline gelen grup, Pakistan hükümetinin de gözdesi oldu. Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Muntan'daki yeni Coca-Cola fabrikasının açılışı dolayısıyla Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan'la kahvaltıda buluşarak, grubu ülkede yeni yatırımlar yapmaya davet etti. 

Bunun Şerif'le ikinci görüşmeleri olduğunu ifade eden Özilhan, "Pakistan önereceğimiz ve yatırım düşünebileceğimiz bir ülke. Terörde önemli bir düşüş gözleniyor. Büyüme hızında da artış var" diyerek, görüşmeyi şöyle anlattı: 


BİZ DE ARAŞTIRACAĞIZ 


"Biz kendilerini ülkedeki 6'ncı fabrikamızın açılışına davet ettik. Onlar da kahvaltıda görüşmeyi önerdiler. Şahbaz Şerif bizden daha fazla yatırım talep etti. Migros için potansiyel iki tane uygun yer var diye düşünüyoruz. Bu ülkelerden biri İran, bir diğeri de Pakistan. Şerif, Pakistan'ın da perakende yatırımlarına ihtiyacı olduğunu belirtti. Onlar bizi araştırmışlar, tabii bizim de pazarı araştırmamız gerekiyor." 


DÜNYANIN EN İYİSİ 


Şerif'in dünyanın en iyi mangosunun Pakistan'da yetiştiğini vurguladığını anlatan Özilhan, "Mangoyu konsantre yapıp ihraç edin diye teklif sundular. Topraklarının verimli olduğunu, tarım yapabileceğimizi söylediler. Ancak bizim meyve sebze işindeki şirketimiz Anadolu Etap'ta şu an için odağımız Türkiye" diye devam etti. Pakistan'ın enerji yatırımı için de cazip bir ülke olduğuna dikkat çeken Özilhan, "Müthiş bir kömür rezervleri var. Bir ara burada enerji yatırımını da düşündük. Ancak bunu iyi bir iş olarak görsek de girmedik" dedi. Pakistan'ın en büyük sorununun enerji olduğunun altını çizen Özilhan, "Ancak bu sorunu çözmek için de girişimleri var. Çin'le enerji üretimi konusunda önemli bir anlaşma imzaladılar" diye konuştu. 


O açıklamalar bana ait değil


Boydak Grubu'ndan bazı isimlerin gözaltına alınmasının ardından, sahte bir Twitter hesabından konuyla ilgili kendi adına ağır ifadelerin yer aldığı bir açıklama yapıldığını, bunun da gerçekmiş gibi Zaman Gazetesi'nin sitesinde kullanıldığını vurgulayan Tuncay Özilhan, "Açıklamanın kesinlikle benimle bir ilgisi yok. Arayıp, açıklamanın bana ait olmadığını belirttik. Onlar da bu haberi kaldırdılar" dedi.


3 yıl içinde 200 milyon dolar daha yatırım planı yapıyor


Coca Cola İçecek (CCI) CEO'su Burak Başarır CCI'nın 10 ülkede toplam 25 marka ile hizmet veren bir Türk şirketi olduğunu belirterek, son 10 yılda faaliyet gösterdikleri 10 ülkede 2 milyar TL yatırım yaptıklarını ifade etti. Şirketin Pakistan'daki faaliyetlerine ise 2008'de başladığını hatırlatan Başarır, "Pakistan, CCI'nın Türkiye'den sonraki ikinci büyük pazarı konumunda. 2008'den bu yana ülkeye 500 milyon dolardan fazla yatırım yaptık. Önümüzdeki 3 yılda 200 milyon dolar daha yatırım planlıyoruz" dedi. Başarır geçtiğimiz günlerde açılan Multan fabrikasının ise 70 milyon dolar yatırımla hayata geçtiğini ve 2500 kişiye direkt ve dolaylı istihdam sağladığını sözlerine ekledi. 



Akşam


Haber Star'da şu şekilde yer aldı;


Kendini bölgesel bir Türk şirketi olarak tanımlayan ana hissedarı Anadolu Grubu olan Coca-Cola İçecek, Pakistan’da yeni bir fabrika açtı. Multan kentindeki tesis için 70 milyon dolar yatırım yapan Coca-Cola İçecek, 7 yıl içinde 500 milyon dolar yatırım yaptığı ülkeye, 3 yıl içerisinde 200 milyon dolar daha yatırım kararını açıkladı. Anadolu Grubu ve Coca-Cola İçecek Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, 10 yıl içinde Pakistan nüfusunun 230 milyona, 30 yaş altı genç sayısının ise 130 milyona çıkacağına dikkat çekerek, bu dinamizmin kendilerini umutlandırdığını ifade etti. Özilhan “Multan fabrikasının dışında İslamabad kentinde bir arsa aldık. Oraya da fabrika yapacağız. Karachi’deki fabrika küçük. Onu büyüteceğiz. Faisalabad’da da bir tesis kurmamız gerekir uzun vadede. Bu saydıklarımın her biri 50-60 milyon dolarlık yatırım anlamına geliyor” diye konuştu.

YATIRIMA ÇAĞRI

Özilhan, Pakistan’da faaliyet gösterdikleri süre boyunca ne vergi sistemiyle ne de hukuk sistemiyle ilgili bir sorun yaşamadıklarını, ülkenin ekonomisine ciddi katkıları olduğunu söyledi. Güvenlik konusunda gözle görülür bir iyileşme olduğunu, elektrik sıkıntısı konusunda sorunlar yaşayan ülkenin enerji yatırımlarına da açık olduğunu belirten Özilhan, Pakistan’ın  Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif ile de biraraya geldiklerini, Şerif’in gıda ve perakende başta olmak üzere farklı sektörlerde yatırım yapma konusunda çağrı yaptığını söyledi. Pakistan’ın büyük bir pazar olduğunu kaydeden Özilhan, gıda ve perakende sektörlerinde özellikle orta boy market anlayışı konusunda bu ülke ile ilgilenmelerinin akılcı bir davranış olacağını vurguladı.

İRAN’A MİGROS AÇILIMI

Uluslararası toplumun İran’a yönelik ekonomik ambargolarını kaldırması sonrası, İran’ın dünya ticaretine entegrasyonunun hızlanacağı belirten Tuncay Özilhan, perakende sektöründe İran’da iş yapmanın yollarını araştırdıklarını söyledi. Henüz somutlaşmış bir durum olmadığını, sadece pazardaki süper market anlayışını analiz ettiklerini belirten Özilhan “ Migros tarzı bir market anlayışı  İran’da düşünülebilir” diye konuştu.


Star



Haber Sözcü'de şu şekilde yer aldı;


Anadolu Grubu’nun ana hissedarı olduğu Coca-Cola İçecek (CCİ), 8 yıldır faaliyet gösterdiği Pakistan’ın Pencap Bölgesi’ndeki Multan kentinde 2.500 kişiye doğrudan ve dolaylı katkı sağlayan 300 milyon litre kapasiteli yeni fabrikasını hizmete açtı. Anadolu Grubu ve CCİ Başkanı Tuncay Özilhan, şu anda yaklaşık 200 milyon olan ülke nüfusunun 2025’te 230 milyona ulaşacağını belirtti. 


30 yaş altı genç sayısının da 130 milyona çıkacağına dikkat çeken Özilhan, bu rakamın Avrupa kıtasındaki bütün ülkelerdeki aynı yaş grubu nüfusunun yarısından fazlasını oluşturacağını bildirdi. 6 fabrika, 27 hat, 2.1 milyar litre üretim kapasitesi ile 280 bin satış noktasına ulaştıkları Pakistan’da 3 yıl içinde 200 milyon dolar daha yatırım yapacaklarını vurgulayan Özilhan, “ Lahor’da yeni bir ofis açtık. Multan fabrikasının dışında İslamabad’da bir arsa aldık. Oraya da fabrika yapacağız. Karachi’deki fabrika küçük. Onu büyüteceğiz. Faisalabad’da da bir tesis kurmamız gerekir. Bu saydıklarımın her biri 50-60 milyon dolarlık yatırım” diye konuştu. CCİ; Türkiye, Pakistan, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Ürdün, Irak, Suriye ve Tacikistan’dan oluşan Ortadoğu, Orta Asya’ya yayılan coğrafyada 10 ülkede 25 fabrika ve 10 bin çalışanıyla 370 milyondan fazla tüketiciye hitap ediyor.


HİÇ BİR SORUN YAŞAMADIK

Pakistan’da yaşanan enerji sıkıntısına da değinen Özilhan, elektrik kesintileri nedeniyle fabrikaların yüzde 50’sinin jenaratörle çalıştığını ifade etti. “Türk enerji şirketleri burada büyük yatırımlar yapabilir” diyen Özilhan, Pakistan’da oldukları 8 yıl boyunca ne vergi ne de hukuk sistemiyle ilgili bir sorun yaşamadıklarını sözlerine ekledi.


İSTANBUL BORSASI’NA ÇAĞRI

Açılış törenine katılan Pakistan Maliye Bakanı İshaq Dar, Multan’da boş bir arazi üzerine sıfırdan tesis kuran ilk şirketin Coca-Cola İçecek olduğunu vurguladı ve bundan dolayı teşekkürlerini iletti. Lahor, Karachi ve İslamabad kentlerinde yer alan 3 ayrı hisse senedi borsasını birleştirdiklerini, bu birleşmeyle kurulan Pakistan Borsası’nın bölgesel bir değer olacağını kaydeden Dar, İstanbul Borsası’nı, Pakistan Borsası’ndan pay almaya çağırdı. Maliye Bakanı, böylelikle Türkiye’nin Asya’ya da uzanan bir finans merkezi olma yolunda önemli bir adım atacağını ifade etti.


BOYDAK KONUSUNDA GÜL VE TÜSİAD İLE AYNI GÖRÜŞTEYİM

‘Paralel  yapı’ operasyonu kapsamında Boydak Holding Başkanı Hacı Boydak ve CEO Memduh Boydak’ın tutuklanmasına Tuncay Özilhan’dan da tepki geldi. Özilhan, sahte Twitter adresi üzerinden kendi adıyla yapılan “Boydak Holding’e yapılan operasyon büyük bir rezalettir” ifadelerini şaşkınlıkla karşıladığını söyledi. Ulaşabildikleri internet sitelerinden haberi kaldırdıklarını, bu konuda ise bugüne kadar  açıklama yapmadığını belirten Özilhan şöyle dedi:


“Konu hakkında benim görüşüm de Abdullah Gül Bey ile aynı yönde. Bünyesinde 10 bin kişi çalıştıran bir grup. İlişkinin derinliğini değerlendirmiyorum. TÜSİAD da bu konuda bir açıklama yaptı. Bu açıklamaya da aynen katılıyorum. Konu hukuka intikal etti. Bir an evvel görelim. İnşallah bir sıkıntı olmaz.”


Başkanlık sistemi konusunda ise bilgi sahibi olmadığını da ifade eden Tuncay Özilhan, “Olabilir. Bu konu tartışılıp, konuşulmalı” görüşünü belirtti.


Gül ve TÜSİAD ne demişti?

Abdullah Gül, “Boydak Ailesi çalışkanlığıyla, hayırseverliği ile bilinen bir aile. Ümit ederim ki daha fazla rencide edilmezler” demişti.  Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’nden (TÜSİAD) ise “Demokrasi ve hukukun üstünlüğüne güvenimiz tam. Memduh Boydak’ın görevlerine döneceğine inanıyoruz” açıklaması yapılmıştı.


PAKİSTAN’DA 70 BİN KİŞİYE İŞ SAĞLIYORUZ

Coca-Cola İçecek CEO’su Burak Başarır, şirketin son 10 yılda faaliyet gösterdiği 10 ülkeye 2 milyar dolar yatırım yaptıklarını; bunun 500 milyon dolarını Pakistan’a yönlendirdiklerini söyledi. Başarır şöyle devam etti:


“Pakistan’a en fazla yatırım yapan Türk şirketi Coca-Cola İçecek. Burada toplam 4 bin kişiye doğrudan istihdam sağlıyoruz. Dolaylı etkisiyle birlikte 70 bin kişinin geçimini sağlıyoruz. Pakistan’a 8 yıl içinde toplam 60 milyar rupi vergi ödedik. Harcadığımız her rupi için Pakistan ekonomisine 5 kat değer yaratıyoruz. Vergi olarak ödediğimiz her rupi, Pakistan devletine 2 katı vergi geliri sağlıyor.”


İRAN’DA ALKOLSÜZ BİRA ÜRETİLECEK

Anadolu Grubu’nun Türkiye’deki gelecek projelerine değinen Tuncay Özilhan, Migros’un büyüyerek yoluna devam ettiğini vurguladı. Her yıl 200-250 mağaza açtıklarını belirten Özilhan, “Bu yıl Migros için 150 milyon TL’lik ekstra yatırım ve 5 bin ek istihdam sağlayacağız. Tarım işine de önem veriyoruz. Bir de İran üzerinde çalışma yapıyoruz. Dünyada en çok alkolsüz bira tüketilen ülke İran. Bu ülkede alkolsüz bira üretme düşüncemiz var” dedi.


2016 TURİZM İÇİN SIKINTILI

Dünyaya bakınca birçok ülkenin sıkıntıda olduğunu da belirten Tuncay Özilhan, Çin, Rusya ve Avrupa’nın krizi henüz aşamadığını ifade etti. ABD’nin ekonomi performansını bir miktar düzelttiğini, Hindistan’ın da bu ülkeler arasında biraz öne çıktığını belirten Özilhan şöyle devam etti: “Türkiye’nin çevresi sıkıntılı. Suriye, Irak, Rusya. Rusya’nın turizmdeki tutumundan herkes etkileniyor. Ayrıca bombalı terör olayları batılı turisti de etkiliyor. 2016 turizm için sıkıntılı. Bu her şeyi etkiler. 2015’te yüzde 4 büyüdük. Bu yıl da yüzde 4’ler civarı olur diye bakıyorum.”


Sözcü


Geri Dön