26 / 04 / 2024

Costa, İzmir Limanı'na talip oldu!

Costa, İzmir Limanı'na talip oldu!

İzmir Limanı'nda kruvaziyer gemilerinin yanaştığı mevcut iskeleleri modern bir kruvaziyer limanına dönüştürme projesine ilk talip çıktı



İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Costa şirketinin limandaki mevcut iskeleleri yap-işlet-devret modeliyle modern bir kruvaziyer limanına dönüştürecek proje için açılacak ihaleye katılacağını açıkladı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın  İzmir  Limanı'nda kruvaziyer gemilerinin yanaştığı mevcut iskeleleri yap-işlet-devret modeliyle modern bir kruvaziyer limanına dönüştürme projesine ilk talip çıktı. Daha önce Üçkuyular'da bir kruvaziyer limanı kurmak isteyen İtalyan Costa şirketi, Bakan Yıldırım'ın açıklamalarının ardından rotayı Alsancak'a çevirdi. İtalyan kruvaziyer şirketi, önümüzdeki süreçte Alsancak Limanı'ndaki mevcut iskelelerin modern bir kruvaziyer limanına dönüştürülmesi için yapılacak ihaleyle ilgili çalışmalara başladı.

DEMİRTAŞ GÖRÜŞTÜ
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Costa'nın CEO'su Pierluigi Foschi ile telefon görüşmesi yaptıklarını belirterek, "Bay Foschi, ihalenin ne zaman ve hangi yöntemle olacağı konusunda benden bilgi istedi. Bu bilgileri kendisine verdim. Bu projenin bizim tarafımızdan takip edileceğini ifade ettim. Kendisi de Alsancak'ta bir kruvaziyer limanıyla ilgili birtakım fiziki zorluklar olduğunu, ancak çözülemeyecek konular olmadığını dile getirdi" dedi. Demirtaş, "Foschi, 5 geminin yanaşma yeri, ulaşım konularında sıkıntı yaşanabileceğini ifade etti. Ancak, kendisine inşaatı şu an yarım kalan viyadüklerin limana indirileceğini söyleyince rahatladı. Görüşmemiz boyunca konuyla yakından ilgili ve mutluydu" diye konuştu.
Ekrem Demirtaş, Foschi'nin Costa'nın teknik ekibinin Alsancak Limanı ile ilgili değerlendirmeleri ve kendi yorumuyla beraber bir yazıyı önümüzdeki günlerde kendilerine göndereceğini açıkladı.

BULUŞACAKLAR
Oda olarak Özelleştirme Yüksek Kurulu kararının bir an önce çıkması için yakın takipte olacaklarını vurgulayan Demirtaş, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Costa'nın CEO'sunu  Ankara  veya Cenova'da bir araya getirmeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.

Üçkuyular rafa kalktı
Costa'nın CEO'su Pierluigi Foschi, geçen yıl İzmir'e yaptığı ziyarette, kenti Doğu Akdeniz'de kruvaziyer turizminde çıkış noktası yapacaklarını belirtmiş ve "İzmir'e 1 milyon yolcu getiririz" demişti. Costa, Üçkuyular'a bir kruvaziyer limanı kurmak istiyordu. Ancak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın açıklamalarının ardından kente kazandırılacak yeni konteyner limanının yeri olarak Alsancak Limanı'nda halen kullanılan mevcut iskelelerin bulunduğu bölüm ön plana çıktı. Bunun ardından Üçkuyular seçeneği ikinci planda kalmış oldu. Costa da önümüzdeki süreçte Alsancak için yapılacak ihaleyle ilgili çalışmalara başladı.
YeniAsır/Sinan Doğan


Geri Dön