19 / 04 / 2024

Çukurova Havalimanı arsaları kamulaştırıldı mı?

Çukurova Havalimanı arsaları kamulaştırıldı mı?

İhalesi sebep gösterilmeden yine ertelenen Çukurova Havaalanı bu kez kamulaştırmalar ile gündeme geldi. 



Mart ayındaki ihalede Limak-Kalyon-Cengiz İnşaat Ortak Girişim Grubu’nun elenmesinden sonra 26 Ekim’de yapılacağı duyurulan fakat gerekçe gösterilmeden 20 Kasım’a ertelenen Çukurova Havaalanı'yla ilgili, bu kez de arazide yapılan kamulaştırmalar gündemde.   

Çukurova Havalimanı arsaları kamulaştırıldı mı?

CHP  Adana  Milletvekili Burhanettin Bulut, Yenice’ye inşa edilmesi planlanan Çukurova Havaalanı için 8 milyon metrekarelik alanın kamulaştırıldığını belirtti. Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre; projede “ilk kötü kokuların” o dönemden gelmeye başladığına vurgu yapan Bulut, o tarihte dönemin ulaştırma bakanına Meclis’te milletvekilleri tarafından 4 defa soru önergesi sunulduğunu fakat hiçbirisine cevap verilmediğini belirtti. 

2012’de dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın “Çukurova Havalimanı için kaç dönüm tarım arazisini kamulaştırdınız? Buna ne kadar bedel ödediniz?” sorularını cevaplamadığına dikkat çeken Bulut, Yıldırım’ın 2013’te yöneltilen soruyu da yanıtsız bıraktığını aktardı. 2017'de de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bölgedeki tarım alanlarının ne olacağı sorusuna geçiştirici yanıt verdiğini ifade etti. 

Bulut, “Havaalanı yapılması planlanan yerdeki arsalar kimler tarafından kapatıldı? O bölgede daha inşaata başlanmadan önce ‘arsa hareketliliği’ yaşanmış. Tarım arazileri köylülerden dönemin etkin işadamları tarafından satın alınmış, arkasından kamulaştırılmış” diye konuştu. 350 milyon TL'lik ilk ihalenin 2011'de yapıldığını söyleyen Bulut, buna karşın 7 yıl boyunca zemininin tamamlanamadığını, çünkü su bastığını kaydetti.  

Bulut, bu süreçte 3 defa temel atıldığını, 7 defa bakan değiştiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:
 
“Son olarak da bu yılın mart ayında ihale açılmış, ihaleyi 100 milyon Avro bedelle bir şirket almış. Ancak o ihalede ikinci bir şirket, - Saray’ın 5 müteahhidinin içerisinde olan şirket - ihaleyi alamayınca o ihale iptal edilmiş. İhalenin iptal edilmesinin hemen akabinde bakan görevden alındı. Bu ay yeni bir ihale açıldı. İlgili firmalar başvurusunu yaptı. Ancak geçtiğimiz hafta bu ihale de ertelendi, kasım ayında yapılacağı ifade edildi.”

KAPASİTE VE ALAN KÜÇÜLDÜ

Bulut, yeni ihalede yolcu sayısının 30 milyondan 12 milyona düşürüldüğünü, kapalı alanın da 160 bin metrekareden 50 bin metrekareye azaltıldığını belirtti. Bulut, şunları kaydetti:

“Oradaki kötü kokular devam ediyor. Belli ki bu bir sipariş ihale, belli ki yap-işlet-devret modelinin bir başka göstergesi burada, aynı şehir hastanelerinde olduğu gibi, aynı otoyollarda, köprülerde olduğu gibi ihalenin iç yüzü belli değil, anlatılmıyor. Bu proje yine bir yetim hakkı yenilen, peşkeş çekilen bir projeden öte değildir. Halkın parasını burada peşkeş çektirmeyelim.”

Çukurova Havalimanı ihalesi 20 Kasım'a ertelendi!


Geri Dön