26 / 04 / 2024

Dalaman'daki Akköprü Barajı ve HES'in yüzde 97'si tamamlandı

Dalaman'daki Akköprü Barajı ve HES'in yüzde 97'si tamamlandı

Yüzde 97'si tamamlanan Dalaman'daki Akköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde Mart ayında su tutulmaya başlanacak



Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, yüzde 97'si tamamlanan Dalaman'daki Akköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde Mart ayında su tutulmaya başlanacağını bildirdi.

Vali Altıparmak, Muğla'nın Dalaman İlçesi'ndeki Akköprü Barajı Hidro Elektrik Santrali (HES) inşaatında incelemelerde bulundu. Altıparmak, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Akköprü Barajı'nın 3 farklı amaçla hizmet vereceğini belirterek, "Akköprü Barajı, her şeyden önce taşkından korunmak amacıyla düşünüldü. Bölgede bulunan yerleşim alanı, hava limanı gibi yerlerde taşkınlardan korunacak. Barajın ikinci en önemli amacı enerji üretilmesi ve sulama amaçlı yapılmış olmasıdır" dedi.

Akköprü Barajı'nın 1996 yılında temelinin atıldığını ve yüzde 97'sinin tamamlandığını ifade eden Altıparmak, şöyle konuştu:

"Mart ayında su tutulmaya başlanacak olan barajın çok fonksiyonu var. Taşkınlardan, sellerden korumak kendi başına büyük bir hizmet. Dalaman bölgesinde daha önceki yıllarda bir sel baskını yaşadık. Bildiğim kadarıyla daha önce hava limanını da su basmış. Ayrıca bu baraj, Muğla'nın neredeyse bir yıllık enerjisini karşılayacak şekilde projelendirilmiş. Bizlerde elimizdeki kaynakları en iyi şekilde kullanarak milletin hizmetine sunuyoruz."

"EGE BÖLGESİ'NİN GAP PROJESİ
DSİ 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap ise Dalaman Akköprü Barajı'nın Ege Bölgesi'nin GAP Projesi olduğunu söyledi.

İndap, Akköprü Barajı'nda Mart ayı itibari ile su tutmaya başlayacaklarına işaret ederek, "Dalaman Çayı üzerinde 2 baraj daha ihale ettik.

Bu barajlar yaklaşık 1 milyar dolar değerinde. Dalaman Çayı üzerindeki hidroelektrik santralleri tamamlandığında, 3 barajla birlikte 1 miyar 400 milyon kilovat saat enerji üreteceğiz. Dalaman Çayı'nın suyundan Muğla'nın tamamı enerji olarak yararlanacak. Ayrıca taşkınlardan korunacak ve 14 bin 192 hektar arazi sulanacak" diye konuştu.

İndap ayrıca, Akköprü Barajı'nda su tutulduğunda burada her türlü su sporunun yapılabileceğini kaydetti.
AA


Geri Dön