26 / 04 / 2024

Danimarka, Grönland'da havalimanı inşa edecek!

Danimarka, Grönland'da havalimanı inşa edecek!

Danimarka, Grönland'da faaliyette bulunan 2 havalimanının genişletilmesi ve bir havalimanının inşa projelerini gerçekleştirecek.




Danimarka, Grönland'da faaliyet gösteren 2 havalimanının genişletilmesi ve bir havalimanının inşa projelerini hayata geçirdiklerini söyledi.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, Grönland Parlamentosu halihazırda kullanımda olan 2 havalimanının genişletilmesi ve yeni havalimanı inşa edilmesini içeren projeye onay verdi.

Danimarka Krallığı'na bağlı Grönland Özerk Yönetimi'nin, uzun zamandır üzerinde çalıştığı 3 havalimanı projesi Grönland parlamentosu Inatsisartut'ta yapılan oylama ile kabul edildi.

Proje kapsamında, Nuuk ile Ilulissat bölgelerindeki havalimanları genişletilip, Qaqortoq bölgesine de yeni havalimanı inşa edilecek.

Danimarka, havalimanlarını işletecek şirkete 700 milyon kron (574 milyon lira) finansman sağlayarak yüzde 33,3 ortak olurken, 900 milyon krona (738 milyon lira) kadar da kredi verecek. Kredinin 450 milyon kronu (369 milyon lira) düşük faizli olacak.

Ekonomik destekle havalimanlarına ortak olan Danimarka, verdiği desteğin karşılığında havalimanları projesinde önemli bir avantaj sağladı. Varılan anlaşma kapsamında, projeye katılmak isteyen diğer yatırımcılar, Danimarka'nın onayını alacak.

Grönland'ın havalimanı projelerine ilk başta sıcak bakmayan Danimarka, havalimanı projelerinin hayata geçirilmesi için Çin devletine ait şirketin devreye girmesiyle, yabancı güçlerin Grönland'da söz sahibi olmak istediğini öne sürerek, projeye destek verdi.


Geri Dön