26 / 04 / 2024

Danıştay'dan İzmir'deki kül depolarına durdurma kararı!

Danıştay'dan İzmir'deki kül depolarına durdurma kararı!

DANIŞTAY İdari Dava Daireleri Kurulu, İzmir'in Aliağa ile Foça ilçelerindeki termik santral kül ve cüruf depolama sahasının faaliyetinin durdurulmasına karar verdi.



Kararda, söz konusu alanın kül ve cüruf depolama alanı olarak belirlenmesinin 3573 sayılı Zeytincilik Kanununa aykırı olduğu vurgulanarak, bu yasaya göre, zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç, zeytinliklerin gelişimine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamayacağı bildirildi. 

Depolama faaliyetinin, modern teknolojiye uygun olmasının anılan yasa hükümlerine aykırılığı ortadan kaldırmadığının da altı çizilen kararda uygulamanın şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararına uymadığı belirtildi. 


KARAR DERHAL UYGULANMALI

Karşıyaka ve Foça Belediyesi Avukatı Enis Diııçer, Anayasa gereği, yürütmeyi durdurma kararının gecikmeksizin uygulanması gerektiğini belirtti. Dinçer, "2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'na göre, "Kararın idareye tebliğinden itibaren otuz gün içinde uygulanması zorunlu" diye konuştu.  İzmir  Barosu da mahkeme kararının uygulanması için harekete geçti. İzmir'in Aliağa ve Foça ilçelerinde termik santral ile kiil-cüruf depolama alanı yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 22 Ağustos 2011'de onaylanan imar planı değişikliklerinin iptali için Danıştay 6. Dairesi'ne itiraz edilmiş ancak itiraz reddedilmişti. 

Bunun üzerine Foça Belediyesi, Karşıkaya Belediyesi ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği adına Avukat Enis Dinçer, karara Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu nezdinde itiraz ederek yürütmenin durdurulmasını talep etmişti. 


Aydınlık Gazetesi



Haber Dokuz Eylül Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İzmir´in Aliağa ve Foça ilçelerinde termik santral kül ve cüruf depolama sahalarının faaliyetlerinin durdurulması konulu davada, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu´nca Yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir.


Kararın ardından açıklama yapan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan şunları söyledi:  “Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu´nca verilen yürütmeyi durdurma kararının, bu kararla bağlantılı olarak İzmir Barosu´nun açmış olduğu plan iptal, yer seçiminde isabetsizlik, Zeytincilik Kanunu´na muhalefet konularını da kapsayacak bir biçimde, Anayasa M. 138/4 ve 2577 sayılı İdari Yargılama Kanunu´nun 28/1. fıkrası uyarınca ivedilikle uygulanması yasa gereğidir. Hukukun üstünlüğünü savunan barolar, mahkeme kararlarının uygulanıp uygulanmadığının denetlenmesi sebebiyle taraftırlar. Bu nedenle İzmir Barosu Kent ve Çevre Hukuku Komisyonu Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Gülay U. Serin ve Komisyon Başkanı Av. Enis Dinçeroğlu tarafından İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü´ne gerekli başvurular yapılacak ve İzmir Barosu bu karar ve davaların sonuna kadar takipçisi olacaktır. Çevreyi korumak Anayasa´nın 56. maddesi uyarınca görevimiz olması bir yana bu görevi gönüllü olarak üstleniyoruz.”


Dokuz Eylül Gazetesi


Geri Dön