28 / 03 / 2024

Darüşşafaka-Hacıosman metrosu tünel birleşimi yarın!

Darüşşafaka-Hacıosman metrosu tünel birleşimi yarın!

Darüşşafaka-Hacıosman arasında kazı çalışmaları sona eren metronun tünel birleşmeleri, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katılacağı törenle yarın yapılacak



İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, yerin 30-40 metre altında 24 saat esasına göre süren metro çalışmalarından biri olan Darüşşafaka-Hacıosman istasyonlarının tünel kazıları, yarın saat 13.00'de yapılacak birleşme töreni ile sona erecek. Tünel birleşmesinin ardından hattın yapımı tamamlandığında, Taksim-4. Levent arasında hizmet veren metro, Hacıosman'a kadar uzayacak.

Yaklaşık 8,5 kilometre uzunluğundaki Taksim-4. Levent arasındaki İstanbul Metrosu, 30 Ocak 2009'da 5,5 kilometre ilave hatla Maslak Atatürk Oto Sanayi Sitesi'ne kadar uzatılmıştı. Kuzeyden Hacıosman'a, güneyden de Şişhane'ye kadar kadar ulaşan metro, 18 kilometrelik bir sistem olacak. Yenikapı'ya kadar gidildiğinde ise ulaşımda entegrasyon ve ciddi bir rahatlama sağlanacak.

4. Levent-Hacıosman arasında 5'i ana hat, 1'i de Seyrantepe Stadyum bağlantısı olmak üzere Sanayi, İTÜ-Ayazağa, Atatürk Oto Sanayi, Darüşşafaka, Hacıosman ve Seyrantepe istasyonlarından oluşacak. Proje kapsamında ayrıca, Seyrantepe Triyaj Alanı'nda bir metro bakım yeri oluşturulacak ve böylece 2000 yılından bu yana bir peronu bakım alanı olarak kullanılan 4. Levent istasyonunun her 2 peronu da kullanıma açılarak peronlardaki yoğunluk azaltılacak.

4. Levent-Hacıosman metro hattının toplam maliyeti Seyrantepe istasyon bağlantısı ve triyaj alanı dahil 487,3 milyon avro, AOS-Hacıosman arası ise 316,3 milyon avroya mal olacak. Seyrantepe istasyonunda Eylül 2009, Darüşşafaka istasyonunda Kasım 2009, Darüşşafaka-Hacıosman arasında da Temmuz 2010'da başlanması hedeflenen test sürüşlerinden yaklaşık 4 ay sonra ise yolcu taşınması planlanıyor. Taksim-4. Levent arasında 9 yıldan beri 32 vagonla hizmet verilen metro hattında, Yenikapı-Hacıosman arasında hizmete girmek üzere 92 vagonun daha alımı için ihale yapıldı ve ilk vagonlar 2008 yılı Eylül ayında teslim alındı.

İhale kapsamında bugüne kadar 44 vagon İstanbul'a gelirken, geriye kalanı yıl sonuna kadar tamamlanacak ve böylece toplam vagon sayısı 124'e çıkacak. Hacıosman'dan metroya binen bir yolcu, Marmaray, Kadıköy-Kartal, Otogar-Bağcılar-İkitelli hatları da tamamlandığında 4. Levent'e 12, Taksim'e 24, Şişhane'ye 27, Yenikapı'ya 32, Otogara 50, Havaalanına 63, Olimpiyat Stadı'na 73, Seyrantepe Stadı'na 14, Üsküdar'a 43, Kadıköy'e 49, Kartal'a ise 79 dakikada ulaşabilecek.
AA


Geri Dön