26 / 04 / 2024

DASK, Tekirdağ depremi ile ilgili açıklamada bulundu!

 DASK, Tekirdağ depremi ile ilgili açıklamada bulundu!

DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, dün Tekirdağ'da meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem için vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini bildirerek zorunlu deprem sigortasının önemini anlattı



DASK orta şiddetteki depremle sarsılan Marmara Bölgesi’ni önlem almaya çağırdı


DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı dün Tekirdağ'da meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem ile ilgili açıklamalarda bulundu:


Tekirdağ’da meydana gelen depremin can ve mal kaybına neden olmaması sevindirici.  Topraklarının büyük kısmı birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde bulunan Tekirdağ’da zorunlu deprem sigortası kapsamına giren konutların sadece yüzde 33’ü zorunlu deprem sigortası yaptırmış durumda. Tekirdağ’da oran Türkiye ortalamasının üstünde olsa da yeterli değil. Vatandaşlarımızın, depremlerin konutlarda yarattığı küçük/büyük her türlü maddi hasarın yükünü karşılamak için zorunlu deprem sigortası yaptırması gerekiyor.


Marmara Bölgesi’nde bir konut ayda 12,5 TL’ye güvencede


Marmara Bölgesi’nde zorunlu deprem sigortası kapsamına giren yaklaşık 5 milyon 500 bin konuttan 1 milyon 674 bininin, yani % 30’unun zorunlu deprem sigortası bulunuyor. Marmara Bölgesinin zorunlu deprem sigortalı konut oranı açısından Türkiye ortalamasında birinci olmasına rağmen oranın yeterli seviyelerde olmadığı belirten Yazıcı şunları kaydetti:


Marmara Bölgesi’nin, geçmişte yaşadığı depremlere, gelir seviyesine ve eğitim seviyesine baktığımız zaman sigortalılık oranının çok daha yüksek olmasını beklemek gerek. Birinci derecede deprem bölgesinde yer alan 100m² betonarme bir konut, yıllık 150 TL’ye, yani aylık ortalama 12,5 TL’ye zorunlu deprem sigortasıyla güvence altına alınabiliyor. Ayrıca toplu sigortada veya yenileme yapıldığında ilave indirimler de uygulanıyor. Ev sahiplerinin vakit kaybetmeden bu sigortayı yaptırması lazım, varsa süresi biten poliçelerini yenilemeleri lazım.  Sigortayı, sigorta acentelerinden, banka şubelerinden hatta internetten de yaptırabilirler.




DASK ve zorunlu deprem sigortası nedir?


Zorunlu deprem sigortası uygulaması, 17 Ağustos 1999 tarihinde gerçekleşen Marmara depreminin ardından hayata geçirildi. Zorunlu deprem sigortası, depremlerin meskenlerde yarattığı maddi zararları teminat altına alıyor. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) ise 2000 yılında zorunlu deprem sigortası teminatı vermek üzere kuruldu. Kamu ve özel sektör işbirliği ile oluşturulan DASK, kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur.


Zorunlu deprem sigortası, Türkiye’deki 30 sigorta şirketine bağlı yaklaşık 16.000 yetkili acente ve sigorta acentesi banka şubeleri tarafından yapılıyor. Sigorta şirketleri zorunlu deprem sigortası yaparken aracılık görevini üstleniyor. Konutlar DASK tarafından teminat altına alınıp herhangi bir hasar durumunda tazminat DASK tarafından karşılanıyor. 



Geri Dön