Genel

David Passig: Zimbabwe 2050'de İstanbul gibi olacak!

2050 adlı kitabında 40 yıl sonra Türkiyenin Ortadoğuda süper güç olacağını belirten İsrailli gelecekbilimci David Passig Bunu söyleyince İsrailliler şoke oldu diyor

Passig kitabına sığmayanları da anlattı: Avrupada savaş çıkabilir.  Türkiye-İsrail ilişkileri düzelecek. Orta sınıf büyüyecek.

Bu kitabı yazdıktan sonra İsrailden tepki aldınız mı

Kitap, İsrailde pek çok kişiyi şoke etti. Çünkü bugüne kadar dile getirilenlerden çok farklı şeyler söylüyorum. Farklı bir metodoloji kullanıp farklı sonuçlara vardım. İsrail halkının Türkiye ile ilgili düşüncesi Antalyada her şey dahil tatilden ibaretti. Şimdi Türkiyenin bölgede süper güç olduğunu söyleyince çok şaşırdılar.

Tehdit aldınız mı

Hayır, hatta farklı şeyler söylerseniz o kadar ilginç ve saygıdeğer oluyorsunuz.

Kitabınızda yazmaktan dolayı pişman olduğunuz bir şey var mı

Yazdıklarımdan değil yazmadığımdan dolayı pişman olduklarım var.

Nedir onlar

İleride İsrail ile ABD arasındaki ilişki şimdiye kadar olduğu gibi olmayacak. Arada gerginlik yaşanacak ama savaş değil. Kitabımda bundan bahsettim ama çok açık değil.

İki ülke arasındaki gerginliğin sonucuna dair öngörünüz nedir

Gelecekte İsrail, komşularıyla jeopolitik ve politik olarak daha yakınlaşacak. Bu da ABDnin hoşuna gitmeyecek çünkü ABDnin taktiği, parçala ve yönet.

Gerçekten İsrail bunu başarabilecek mi Komşularıyla dos olabilecek mi

Tabii ki! Tarih 10 yıllardan oluşmuyor, çok büyük bir zaman dilimi.

Kitabınız 2050deki Ortadoğuyu anlatıyor. ABD, Ortadoğudan elini çekecek mi

ABD, süper güç olmaya devam edecek. Bunun aksini düşünmek isteyenler sabaha kadar düşünebilir! Çünkü dünyanın her zaman bir süper güce ihtiyacı var, dengeyi sağlamak için. Denge, tarihin anahtarıdır.

2050yi Mavi Marmara baskını öncesi yazdınız. İsrail-Türkiye ilişkilerinin yakınlaşacağını söylüyorsunuz. Bugüne baktığımızda pek mümkün olmadığı görülüyor. Hala iki ülkenin yakınlaşacağını düşünüyor musunuz

Bölgeyle ilgili öngörülerimi metodolojiye göre yapıyorum, bunlar kişisel fikirlerim değil. Türkiyenin bölgesel süper güç olacağını metodoloji bana söyledi. Çünkü Ortadoğudaki pek çok ülke çöküyor, Türkiye bu gücü eline aldığında bölgedeki ülkeler Türkiyeyi yeniden sevmek zorunda. Çünkü Osmanlıyı sevmiyorlardı. Bölgede sevilmenin tek yolu İsrail ile kavga etmektir. Türkiye şu anda bunu yapıyor, iki-üç yıl boyunca bunu yapmaya devam edecek. Sonrasında yeniden arkadaş olacaklar.

2050deki Avrupada neler yaşanacak Bugünkü ekonomik krizden sonra AB yaşayacak mı

Avrupa, şu an tarihi bir süreçten geçiyor. Bin yıllardır birbirlerini öldürüp katliam yapıyorlardı. Bunun doruk noktası da II. Dünya Savaşıydı. Bu savaştan sonra Avrupalılar Yeter diyerek birlikte hareket etmeyi denemeye karar verdiler. İşte bu yüzden tarihi bir süreç yaşanıyor Avrupada. Para ve politikalarını birleştiren Avrupalılar, eğer bir arada kalabilmeyi başarırlarsa bunu bir sonra yapacak grup Asyadaki 35 ülke olacak. Onlar da başarırsa bir sonraki topluluğu Brezilya liderliğinde Güney Amerika kuracak. Eğer onlar da başarırsa 2070-2075 yılında Türkiye liderliğinde Ortadoğuda böyle bir birliktelik olacak. Eğer Avrupa bunu beceremezse orada korkunç bir savaş çıkacak.

Dünya nüfusu 3 milyar artacak

Nasıl bir savaş olacak

Gelecekteki savaşlarda daha az ölüm var ama yıkımlar büyük olacak. Çünkü silahlar noktasal ateş edebilecek. Eskiden ne kadar çok insan öldürürsen savaşı kazanıyordun ama gelecekte bir insan fazla öldürürsen savaşı kaybedeceksin.

2050de her anlamda en karlı ülke hangisi sizce

Şu an dünya nüfusu 7 milyar kişi. Bunun 3 milyarı rahat içinde, 4 milyarı gelişen ülkelerde berbat bir hayat yaşıyor. Birleşmiş Milletlerin rakamlarına göre 160 milyon insan aç. Dünya şimdi bir devrim aşamasında, 2050de nüfus  10 milyar olacak. Yeni gelecek nüfus orta sınıfa dahil olacak, dünyada orta sınıf büyüyecek. Bugün Zimbabveye gittiğinizde kendinizi kötü hissedersiniz, 50 yıl sonra gittiğinizde kendinizi İstanbulda hissedeceksiniz.

Ben bu söylediğinizi hayal edemedim, Zimbabvenin İstanbul olabileceğini düşünemiyorum.

200 yıl evvel dünya fakirlik içindeydi, insanların hiçbir hakkı yoktu. Bugün 7 milyar kişinin 160 milyonu aç. Tabii ki bu büyük bir rakam ama tarihteki oranlara bakarsak inanılmaz az. Kaldı ki aç olan kişiler yemek olmadığı için aç değil, daha çok üçkağıtçılık politikaları yüzünden aç. Birleşmiş Milletler açlık yaşanan ülkelere yiyecek yardımı yapıyor ama sonra bir bakıyoruz ki yardım yapılan ülkelerde açlık daha fazla. Devletler bundan sorumlu: Zayıf insandan faydalanmak. Bu bir politika değil insan doğasında var. 

İnsan ömrü en az 100 yıl olacak

Teknoloji açısından önümüzdeki 40 yıl neler olacak

Teknoloji döneminde şu an her şeyin başındayız. Eskiden sadece dünyada savaş uçaklarında GPS bulunurken fiyatı 2 milyon dolarken şimdi herkesin telefonunda var. Üstelik ücretsiz... Gelecekte çocuklarımızın teknolojik aletlerle yapacaklarını hayal bile edemiyoruz. Mesele onlara Twitter deyince bize gülecekler.

Şu an 54 yaşındasınız, 2050de hayatta olmak ister misiniz

Siz istemez misiniz İnsan ömrü 200 sene içinde 75 yıla geldi. Bunun temel sebebi hijyen ve insan bedeninin biraz daha anlaşılması, kıtlıkların sona ermesi. Şimdi artık gelişme aşamasındayız. Beden mekanizmalarını anlayarak bu koşulları daha iyi hale getirecek teknolojilerin gelişmesiyle (genetik mühendisliği gibi) önümüzdeki yüzyılda insan ömrü ikiye katlanacak.

Peki ya teknolojinin kansere neden olması durumu

Erken teşhis edilmeleri durumunda kanserlerin yüzde 80i tedavi edilebiliyor. Gelecekteki en büyük sorun uzayan ömürle birlikte erken bunama, Alzheimer vb. hastalıklar yüzünden beynin hasara uğraması olacak.

Yarım yüzyılda küresel ısınma bitebilir

Bir de küresel iklim değişikliği konusu var ki yakında herkes aç kalabilir, temiz su bulamayabilir. Küresel ısınmaya da çare bulunacak mı

Dünya küresel iklim değişikliğiyle ilk kez karşılaşmıyor. Dünya döngülerden oluşuyor; soğuk dönem, soğuk dönem, sıcak dönem diye gidiyor. Bildiğimiz kadarıyla yedi kere bu dönemlere girdi dünya. Her seferinde başka sebeplerden dolayı girdi. Bu kez ise nedenlerden biri insanlık. Son 500 yıldır petrol yakıyoruz, bu da atmosfere gaz salıyor. 100 yıl daha petrol kullanımı sürecek. Sonra güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanacağız. Döngülere göre şu an soğuk dönemde olmalıyız. Ama petrol yakımıyla iklimi ısıtıyoruz. Fosilleri yakmayı bıraktığımız anda 50 yıl gibi kısa bir sürede soğuk döneme gireceğiz. Sizce soğuk dönem mi iyi, sıcak dönem mi

Bence sıcak dönem.

Tabii ki. Soğuk havada yiyecek yetiştiremezsiniz. Aslında soğuk dönem gerçek tehlike. İnsanlar şimdi zannediyor ki şu an küresel ısınma var aslında sorun küresel soğuma. İnsanların korktuklarının daha kötüsü.
Star/İNCİ DÖNDAŞ