18 / 04 / 2024

Denizli Buldan'da 157 ev restore edilecek!

Denizli Buldan'da 157 ev restore edilecek!

Buldan'da 157 ev restore edilerek turistlerin hizmetine sunulacak



Ertuğrul Gazi'nin içliğini, Barbaros'un şalını, Genç Osman'ın gömleğini dokuyan Buldan, kültürüne sahip çıkıyor. İbni Batuta'nın, "Orada pamuktan altın işlemeli kumaş imal olunur ki örneği yoktur." dediği ilçe, koruma altına alınan Beypazarı ve Safranbolu gibi olacak. Buldan'da dokumacılık kültürünün bin 500 yıldır yaşadığı 157 ev restore edilerek turistlerin hizmetine sunulacak. 

Denizli'nin Buldan ilçesi, tarihî evlerine sahip çıkıyor. 18 ve 19. yüzyıl Selçuklu ve Osmanlı şehir dokusunu günümüze yansıtan evlerin restorasyonunda önemli aşamalar kaydedildi. Birçoğunun altında halen dokuma tezgâhlarının çalıştığı 157'ye yakın ev turizme açılacak. Böylece Pamukkale'ye gelen turistlerin Buldan'ı da gezmesi sağlanacak. Restorasyonlar tamamlandığında ilçe, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan Safranbolu evleri gibi olacak. Projeye Kültür ve Turizm Bakanlığı, Denizli Valiliği, İl Özel İdaresi, Buldan Kaymakamlığı, Buldan Belediyesi, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma (ÇEKÜL) Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği destek veriyor.

Buldan Belediye Başkanı Mustafa Fahri Şevik'e göre koruma altına alınmış kültür mirası evlerin restore edildiğinde, ilçenin yüzyıllardır var olan dokuma ve el sanatları da gelişecek. Üretimin mekânında pazarlanması, ilçeyi görünür bir cazibeyle turizm merkezi haline getirecek. Başkan Şevik, proje çerçevesinde kültür mirasını korurken yerel kalkınmanın da sağlanacağını belirterek, "Yüzyıllardır dokumanın başkenti olan Buldan'da şu anda 32 tarihî sokak ve 157 tescilli ev var. Önce iki sokağın projesini hazırladık, iki yılımızı aldı. Dokumapazarı ve Türkmenoğlu sokaklarının restorasyonuna başladık. 157 evin 14'ünü kendi kaynaklarımızla kamulaştırdık. Hükümet konağının yüzde 95'ini bitirdik. Burası Safranbolu ve Beypazarı'ndan daha güzel olacak." dedi.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de Buldan'daki tarihî evler ve kamu binalarının çok önemli olduğunu kaydetti. Daha önce Bahçeşehir Üniversitesi tarafından, Buldan Sokak Sağlıklaştırılması ve Restorasyonu Programı kapsamında yaz okulu açtıklarına dikkat çeken Prof. Dr. Sözen, "Buldan'da tarihî dokuyu korumak için bir yol haritası hazırlıyoruz. Selçuklu'nun yapıları var. Taş malzemesi sağlam ve güzel. Bu bütünlüğün kaybolmaması lazım." şeklinde konuştu.
Zaman/Resul Cengiz 


Geri Dön