'Deprem fırtınası yaşanıyor' diyen Hasan Sözbilir açıkladı! Deprem büyüklüğü 5'i aşamayacak!
Balıkesir'in Sındırgı ilçesindeki depremin ardından, bölgede 4 bine yakın artçı sarsıntı yaşandığını söyleyen Hasan Sözbilir ''Belli zamanlarda bir deprem fırtınasına dönüşebilir. Ama deprem büyüklüğü 5'i aşamayacaktır. Dolayısıyla halkın panik havasından çıkması gerekiyor." dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Sındırgı ilçesinde 6,1 büyüklüğündeki depremin kuzeybatı-güneydoğu uzanımlı ve doğrudan Sındırgı Fayı üzerinde meydana geldiğini söyleyerek, yaklaşık 4 bin civarında artçı deprem olduğunu açıkladı.
4 BİN ARTÇI DEPREM MEYDANA GELDİ
Sözbilir, "Ana şoktan sonra yaklaşık 4 bin civarında artçı deprem yaşandı. Burası Sındırgı fayının olduğu bir bölge. Aynı zamanda hemen batı kısmında Gelenbe fayı dediğimiz bir fay var.
Bu fay kuzey-güney uzanımlı bir fay. Büyük olasılıkla deprem olduktan sonra Gelenbe fayı bir bariyer gibi de davranmış olabilir. Onun için yırtılma tamamen doğuya doğru ilerlemiş durumda.
Yaklaşık 10-12 kilometre uzunlukta bir fayın kırıldığını söyleyebiliyoruz. Yapılan çalışmalar deprem etkinliğinin yavaş yavaş azaldığını gösteriyor. Belli zamanlarda bir deprem fırtınası şeklinde gelişiyor. Birkaç hafta içinde bu deprem aktivitesinin iyice azalması bekleniyor." dedi.
DEPREM BÜYÜKLÜĞÜ 5'İ AŞMAYACAK
Akhisar, Kırıkağaç, Balıkesir taraflarına doğru belli ölçeklerde yine depremlerin olabileceğini söyleyen Sözbilir vatandaşları panik yapmamaları konusunda uyardı.
Sözbilir ''Birden fazla fay olduğu için belli zamanlarda bir deprem fırtınasına dönüşebilir. Ama deprem büyüklüğü 5'i aşamayacaktır. Dolayısıyla halkın panik havasından çıkması gerekiyor." dedi.
BU DEPREMLER İSTANBUL'DAKİ FAYLARI ETKİLEMEYECEK
Sındırgı fayında meydana gelen depremlerin İstanbul'daki fayları etkilemeyeceğini vurgulayan Sözbilir meydana gelen depremin yıkım sınırında olduğunu söyledi. Sözbilir:''"O yüzden fazla bina yıkılmadı.
Sadece bir tane bina yıkıldı biliyorsunuz. Ama hasar gören bina sayısı 1000'i bulmuş durumda. Tabii oradaki yapı stoku da olması gerektiği gibi iyi bir yapı değil sonuçta. Ama yeni yapılan evlerin belli bir sağlamlıkta olduğunu gözlemleyebildik.
Özellikle TOKİ konutları. Kırsal alanlarda köy evlerinde hasar biraz daha fazla. Orada normalde işte yığma dediğimiz yapı tipi olduğu için Türkiye'de yeni bir oluşum başlatılabilir. O evlerde sadece kenarlara çelik direkler çıkacak şekilde belli bir dayanımı arttırıcı, güçlendirici nitelikte bazı önlemler alınabilir diye düşünüyorum." dedi.