24 / 04 / 2024

Deprem Sigortalı konut sayısı 3 milyon 500 bine çıktı

Deprem Sigortalı konut sayısı 3 milyon 500 bine çıktı

DASK Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar,Türkiye çapında Zorunlu Deprem Sigortalı konut sayısının 3 milyon 500 bin olduğunu söyledi



Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, yılın 9 ayında "Hayat" dışında en hızlı büyüyen branşın yüzde 24,3'lük prim üretimi artışıyla Zorunlu Deprem Sigortası olduğunu bildirdi.

Merkez üssü Düzce olan 12 Kasım depreminin 10. yıl dönümü dolayısıyla yazılı açıklama yapan İdris Serdar,vatandaşları depreme karşı önlem almaya ve Zorunlu Deprem Sigortalarını yaptırmaya çağırdı.

Serdar, Türkiye'nin topraklarının yüzde 98'inin aktif deprem kuşakları üzerinde bulunduğunu vurgulayarak, "Hepimiz deprem riskiyle yaşamayı, depreme karşı önlem almayı öğrenmek zorundayız. Altımızdan geçen fay hatlarına karşı bir şey yapamayız, ancak konutlarımızı depremin vereceği zarara karşı güvence altına alabiliriz" ifadesini kullandı.

Depremi hatırlamanın yeterli olmadığını, benzer acıları yaşamamak için harekete geçmek gerektiğinin altını çizen Serdar, şunları kaydetti:

"Yaklaşık iki ay önce 4. dereceden deprem bölgesinde yer alan, riskin aslında çok düşük olduğu Konya'da gerçekleşen 4'ten büyük şiddetteki depremlerde can kaybı yaşanmadı ama Zorunlu Deprem Sigortalı 78 konut hasar gördü. Bu depremler gösterdi ki ülkemiz deprem kuşağında ve hiçbir bölgemizin istisnası yok. Önlemini alan, Zorunlu Deprem Sigortası yaptıran vatandaşlarımız konutlarının depremde gördükleri maddi hasarı tek başlarına yüklenmek zorunda kalmadılar.

Türkiye'de son 10 yılda yaşanan hasar yapıcı nitelikteki 254 depremde, Zorunlu Deprem Sigortası sahibi depremzedelere toplam 20 milyon lira tazminat ödendi. Bu ödemelerin yüzde 97'sini kısmi hasar ödemeleri oluşturuyor. Yani Zorunlu Deprem Sigortası, tazminat ödemesi için konutun yıkılmasını şart koşmuyor, küçük hasarları da karşılıyor."

-"GÜNDE 50 KURUŞA ZORUNLU DEPREM SİGORTASI"-
Sigorta sektörüne ilişkin verileri de değerlendiren Serdar, Zorunlu Deprem Sigortasının finansal krize rağmen büyümesini sürdüren branşlar arasındaki yerini korumasından son derece memnun olduklarını belirtti.

İdris Serdar, "2009'un ilk 9 ayında 'Hayat' dışında en hızlı büyüyen branş Zorunlu Deprem Sigortası oldu. Zorunlu Deprem Sigortasının prim üretimi yüzde 24,3 artarken, Türkiye çapında Zorunlu Deprem Sigortalı konut sayısı 3 milyon 500 bine, oranı ise yüzde 26'ya çıktı" dedi.

Serdar, yüzde 41 düzeyindeki Zorunlu Deprem Sigortası oranıyla 5. sırada yer alan Düzce'de yaşayan vatandaşları da 10 yıl öncesini unutmamaya ve sigorta yaptırmaya çağırdı.

Bu sigortanın her bütçeye uygun, güvence altındaki konut oranını artırmaya yönelik bir hizmet olduğunu vurgulayan Serdar, şunları ifade etti: "Zorunlu Deprem Sigortası günde bir ekmekten daha ucuz. Bir kumbaraya her gün yaklaşık 50 kuruş atarsanız sigortanın yıllık primini, hatta bir sonraki yılın bir bölümünü çıkarırsınız. Deprem geçecek, hayat devam edecek. Hepimiz depremden sonra başımızı sokacağımız bir çatıya ihtiyaç duyacağız."
AA


Geri Dön