23 / 06 / 2025

Deprem ve geçim krizi Türkiye’nin göç haritasını değiştirdi! İstanbul, ilk kez net göç veren şehir oldu!

Deprem ve geçim krizi Türkiye’nin göç haritasını değiştirdi! İstanbul, ilk kez net göç veren şehir oldu!

İLKE Vakfı Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi’nin yayımladığı Toplumun Görünümü 2024 raporuna göre deprem ve geçim krizi Türkiye’nin göç haritasını değiştirdi.


1.2 milyon TL'ye 190 metrekare net tarla! 600.000 TL peşin! 50.000 taksitle! Son 7 parsel!.


İLKE Vakfı Toplumsal Düşünce ve Araştırmalar Merkezi (TODAM) tarafından yayımlanan Toplumun Görünümü 2024 raporu, ülkemizdeki iç göç hareketlerinin temel dinamiklerine de ışık tutmaya devam ediyor.

Söz konusu konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre 2023’te özellikle yaşanan doğal afetler ve yaşam maliyetlerinde yaşanan artışlar, şehirler arası göç tercihlerinde oldukça önemli değişikliklere neden oldu.

Paylaşılan detaylara göre asrın felaketi şeklinde nitelendirilen ve 11 şehri etkileyen 6 Şubat depremleri sonrasında yalnızca 9 şehirden toplam 651 bin 151 kişi göç etti. 

Söz konusu bu şehirler içinde Malatya’nın yüzde 9’u, Hatay’ın yüzde 8’i ve Kahramanmaraş ile Adıyaman’ın yaklaşık olarak yüzde 4’ü başka şehirlere  taşındı. Verilen bilgilere göre deprem bölgesinin toplam net göç kaybı -290 bin kişi şeklinde kayda geçti.

MEGA KENT İSTANBUL’DAN GÖÇ BAŞLADI

Söz konusu raporda dikkat çeken bir diğer ayrıntı da mega kent İstanbul’un net göç vermeye başlaması oldu. 2023 yılı itibarıyla mega kent İstanbul’un net göçü eksi 168 bin 623 olarak belirtildi.

Gündemden düşmeyen yüksek yaşam maliyetleri, yaşanan ulaşım zorlukları ve barınma krizi, İstanbulluları çevre şehirlere yönlendirdi. Özellikle Tekirdağ, Yalova ve Kocaeli, mega kent İstanbul'dan göç alan başlıca şehirler arasına adını yazdırdı.

Deprem ve geçim krizi Türkiye’nin göç haritasını değiştirdi! İstanbul, ilk kez net göç veren şehir oldu!

ANKARA, ANTALYA VE MERSİN DEPREM GÖÇÜ ALAN ŞEHİRLER OLDU


Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre yaşanan afet sonrası göçün yalnızca deprem bölgesi dışına değil, iç bölgelere de yayıldığı belirtildi. Antalya, Ankara, Mersin, Kayseri ve Konya’nın aldığı göçün yüzde 20’sinden fazlasını doğrudan deprem kaynaklı göçten elde ettiği kaydedildi.

Söz konusu bu durum, afet sonrası şehir içi ve şehirler arası yer değiştirme eğilimlerinin ne denli güçlü olduğunu da ortaya koydu.

GÖÇ NEDENLERİ DÖNÜŞÜYOR


Söz konusu rapora göre, göç sebeplerinde ailevi nedenlerin oranı azalma gösterirken, bireysel tercihler ve ekonomik gerekçeler daha belirleyici duruma geldi.

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre emeklilik sebebiyle göç edenlerin sayısı da yaklaşık olarak 50 bine ulaştı. Bu kişilerin büyük kısmı mega kent İstanbul’dan ayrıldı. Göç sebeplerinin başında artış gösteren maliyetler ve yaşanabilirlik sorunları yer aldı.
 


Geri Dön