29 / 03 / 2024

Depremin çaresi: acil ve planlı kentsel dönüşüm!

Depremin çaresi: acil ve planlı kentsel dönüşüm!

Ege Denizi'nde yaşanan deprem ile kentsel dönüşümün önemi masaya yatırıldı. Uzmanlar depremin çaresinin acil ve planlı kentsel dönüşüm olduğunu söyledi..



Geçtiğimiz günlerde Ege Denizi'nde yaşanan ve Marmara'da da hissedilen 6,2 şiddetindeki deprem, kentsel dönüşüm çalışmalarını ve önemini bir kez gündeme getirdi.


Uzmanlar kentsel dönüşüm çalışmalarının bir an önce hızlanması gerektiği ve hükümetle, belediyelerin el ele vermeleri gerektiği noktasında hemfikir.


"KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMİNİ HATIRLATTI"

Depremin çaresi: acil ve planlı kentsel dönüşüm!


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu konu ile ilgili olarak, "Bu deprem, sağlıklı koşullarda yaşamanın ve kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı. Kentsel dönüşümün hızlanması ve bir an önce tamamlanması için hep birlikte elimizden gelen her türlü çabayı göstermeliyiz. Bir yandan bizim yaptığımız gibi yüzde 100 uzlaşıyla bir seferberlik başlatarak, bir yandan ilçe belediyelerin planlamalarıyla teşvik ederek, vatandaşlarımızı ikna ederek hep birlikte bu problemi çözmek zorundayız. Sağlıksız konutlardan kurtulmanın tek yolu kentsel dönüşümdür" dedi. 


"ÖNLEM ALINMALI"

Depremin çaresi: acil ve planlı kentsel dönüşüm!


İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Riskli alanlardaki binaların depreme dayanıklı olup olmadığının mutlaka araştırılıp ona göre önlem alınması gerekiyor. Zeminin sağlam olduğu yerlerde bu durum, sağlam bina yapılmadan bir işe yaramaz.  İzmir  kırığı çok tehlikeli bir kırıktır. Bu kırıklar İzmir Körfezi'ni oluşturmuş, çöküntü kırığıdır. İzmir'de yeni kent merkezi başta olmak üzere kıyı şeridi depreme dayanıksız. İzmir'de Yamanlar, Dikili, Foça, Çatalkaya ve Bornova'nın dağlık kesimleri sağlam. Ancak diğer alanlar büyük risk taşıyor." dedi.


Ercan, "İzmir daha çok Manisa ya da Yamanlar'a doğru genişlemeli. Nüfusun bu bölgede toplanmaması gerekiyor. Körfez kıyıları genellikle eğlence alanları ve ormanlık alan olarak ayrılmalı." şeklinde ifadelerde bulundu.

 

"HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI"

Depremin çaresi: acil ve planlı kentsel dönüşüm!


Müteahhitler Federasyonu Başkanı İnşaat Mühendisi Necip Nasır, "Maalesef deprem konusu ancak onunla yüzleşince tekrar gündeme geliyor. Bir gerçek var ki; ülkemiz deprem kuşağında. 7 milyonun üzerinde yapı stokunun dönüşmesi gereken bir ülke konumundayız. Bu kadar önemli bir projenin hayata geçmesi, ancak yaptırım gücü yüksek bir kanunla olurdu. O da kentsel dönüşümle oldu. Eksiklikler de vardı ama kısmen giderildi. Bu ayın sonunda daha hızlı hareket edilecek bir kentsel dönüşüm düzenlemesinin olacağını tahmin ediyorum. Herkes üzerine düşeni yapmalı." dedi.

 

"PLANLI KENTLEŞME VE GÜVENLİ YAPILAŞMA ŞART"

Depremin çaresi: acil ve planlı kentsel dönüşüm!


Mimarlar Odası İzmir Şubesi Eski Başkanı Hasan Topal "Konunun sadece kentsel dönüşüm üzerinden değil, planlı kentleşme, güvenli yapılaşma üzerinden tartışılması gerekir. Kentsel dönüşüm de bunun araçlarından bir tanesi olur. Ancak şu ana kadarki kentsel dönüşüm planlarına baktığımızda; kentsel dönüşüm insanlara güven verecek ve ikna edecek, gerçekten kentlerin bu anlamda ihtiyacı olan, riskli bölgelerin gelişmesinden daha çok müteahhitlere terkedilmiş bir alan halini aldı. Bu anlamdaki bir politikayı ben çok yeterli bulmuyorum. Kentlerin mimari niteliğini yükselten bir kentsel dönüşüm kavramını, güvenli yapılaşmayı hedefleyen bir kentsel dönüşüm kavramını planla bütünleştirmeyen bir strateji bu konuda istenen güvenli kentleşmeyi sağlayamayacaktır diye düşünüyorum." dedi.



Gözlem Gazetesi






Geri Dön