24 / 04 / 2024

Devlet depreme hazır, vatandaş ağırdan alıyor!

Devlet depreme hazır, vatandaş ağırdan alıyor!

Geçtiğimiz gün yaşayana  Yalova’daki 4.3 büyüklüğündeki deprem, Türkiye’nin afet riskini bir kez daha hatırlattı. Devlet deprem için kentsel dönüşüm, sigorta ve güçlendirme çalışmaları yaparken vatandaş ise işi ağırdan alıyor....



Devlet, Marmara ve Düzce’yi sarsan 1999’daki iki büyük depremin ardından harekete geçti ve kentsel dönüşüm, afet sigortası ve güçlendirme çalışmalarıyla bir çok önlem aldı. Ancak vatandaş bu  önlemlere yeteri ilgisi göstermedi. Depreme karşı can ve mallarını koruyan yasalardaki haklarından bugüne kadar yeterince faydalanılmadı. 

Devlet, İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi’ni (İSMEP) 2006 yılında hayata geçirdi.  İstanbul’daki hastaneler, okullar, yurtlar ve emniyet binalarında depreme karşı güçlendirilmesi çalışmasını başlatıldı. Aralarında Okmeydanı Eğitim ve Araştırma, Ümraniye Kadın ve Çocuk, Zeynep Kamil Kadın Doğum ile Marmara Üniversitesi Başıbüyük Hastanesi’nin de olduğu 42 hastane ya yeniden inşa edildi ya da depreme karşı güçlendirildi. Ayrıca İstanbul’da 230 okul binası depreme karşı yeniden yapıldı ve 774 okul binası da depreme karşı güçlendirildi.   

Devlet depreme hazır, vatandaş ağırdan alıyor!

Köprüler güçlendirildi

Star'dan Erdinç Akkoyunlu'nun haberine göre; ayrıca bu kapsamda  15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Haliç Köprüsü ile Ortaköy ve Mecidiyeköy viyadükleri depreme karşı güçlendirildi. 

2012'de Kentsel Dönüşüm için 6306 sayılı yasa Meclis’ten geçti. Her yıl 500 bin konutun dönüşmesi için devlet inşaatlarda vergi indirimi yaptı, dönüşecek binalar için kira yardımını getirdi.

3 milyar TL kira

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum kentsel dönüşümle ilgili; "Ülke genelinde 592 bin konut ve işyerini ‘riskli yapı’ statüsünde yeniliyoruz. Bunlardan 442 bin bağımsız bölümün yıkımı sağlanmış ve inşaatlarına başlanmıştır. Bugüne kadar 3 milyar TL kira yardımı yapıldı" ifadelerini kullanmıştı.

Binaların yarısı sigortalı

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK), depremde binası yıkılan ya da zarar gören vatandaşlara ödeme yapmayı esas alan bir sistem. Bu sisteme 8.7 milyon bina dahil olu. Türkiye'de sigortalılık oranı da yüzde 49.80 oldu. DASK yaptırma oranı Marmara’da yüzde 59.50, İç Anadolu’da yüzde 47.30, Ege’de yüzde 49.70, Akdeniz’de yüzde 42.80, Güneydoğu’da yüzde 35.30 ve Doğu Anadolu’da ise yüzde 38.20 oranında kaldı. 

 

İstanbul depreminde yıkımı Avrupa Yakası taşıyacak!

Depremle ilgili uzmanlardan ilk değerlendirme!
 


Geri Dön