26 / 04 / 2024

Dikkat 2 milyon kişiyi ilgilendiriyor!

Dikkat 2 milyon kişiyi ilgilendiriyor!

Mükelleflerin, 2020'de elde ettikleri kazançlara ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamelerini yarın gün sonuna kadar elektronik ortamda vermeleri gerekiyor.



Mükelleflerin, 2020'de elde ettikleri kazançlara ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamelerini yarın gün sonuna kadar elektronik ortamda vermeleri gerekiyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; 2020'de beyana tabi gelir elde edenler yarın gün sonuna kadar beyannamelerini verecek. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, ticari, zirai ve mesleki faaliyetinden dolayı gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükelleflerinin beyanname verme dönemi bitiyor. 

Geçen yıl sonu itibarıyla ticari, zirai ve mesleki faaliyeti sebebiyle gerçek usulde vergilendirilen 2 milyon 86 bin gelir vergisi mükellefi ve evini veya iş yerini kiraya veren yaklaşık 2 milyon 56 bin kişi var.

Bu mükelleflerin, 2020'ye ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamelerini yarın gün sonuna kadar elektronik ortamda vermeleri gerekli.

Dikkat 2 milyon kişiyi ilgilendiriyor!

Geliri sadece kira, ücret, menkul sermaye iradı veya diğer kazanç ve iratlardan biri veya birkaçından oluşan mükellefler, beyannamelerini Hazır Beyan Sistemi üzerinden 7 gün 24 saat hazırlayabiliyor. Hazır Beyan Sistemi'ne Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden erişim sağlanabiliyor.

Geçen yıl elde edilen kazançlarla ilgili verilecek beyannameler üzerinden hesaplanan gelir vergisi iki eşit taksit halinde ödeniyor. Birinci taksitin damga vergisiyle beraber yarın gün sonuna, ikinci taksitin ise 2 Ağustos'a kadar ödenmesi gerekli. 

Vergi ödemeleri, anlaşmalı bankalardan ve tüm vergi dairelerinden gerçekleştirilebiliyor.

Ayrıca Hazır Beyan Sistemi ile beyan edilen kira, ücret, menkul sermaye iradı, diğer kazanç ve iratlardan kaynaklı gelir vergisi ödemeleri, Hazır Beyan Sistemi'ndeki "Anlaşmalı Banka Kartı-Kredi Kartı ile Ödeme" kısmından banka veya kredi kartıyla yapılabiliyor.

Dikkat 2 milyon kişiyi ilgilendiriyor!

Hazır Beyan Sistemi nasıl kullanılıyor? 

Hazır Beyan Sistemi'nde beyannameler Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanarak internet ortamında mükelleflerin onayına sunulur. Bu da kira geliri, ücret, menkul sermaye iradı gibi kazançları olan mükelleflere önemli kolaylık sağlıyor. Kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iradın yanı sıra ticari, zirai veya serbest meslek kazancı elde edenler ise sistem üzerinden beyanname veremiyor.

Diğer yandan, beyannameler, Hazır Beyan Mobil Uygulaması sayesinde cep telefonu üzerinden de gönderilebiliyor. Sisteme giriş yapan mükelleflere, ekranda açılan hazırlanmış beyannamelerinde düzeltme yapma imkanı sunuluyor.

Onaylanan beyannameme üzerinden hesaplanan vergi de otomatik tahakkuk ettiriliyor.

Dikkat 2 milyon kişiyi ilgilendiriyor!

Daha önce hiç beyanname vermemiş mükellefler de sistemden faydalanabiliyor. Beyannameler sistem üzerinden onaylandığında, ilgili vergi dairesinde mükellefiyet kaydı otomatik oluşuyor.

Bu arada, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamında yapılandırılan borçların ikinci taksitinin ödeme süresi de yarın bitiyor. Yapılandırma haklarından faydalanılabilmesi için bu taksitin süresinde ve eksiksiz ödenmesi gerekiyor.

Kira geliri olanlar için süre azaldı!


Geri Dön