19 / 04 / 2024

Londra Diyanet Merkezi ve Camii açılışı yapıldı!

 Londra Diyanet Merkezi ve Camii açılışı yapıldı!

Diyanet İşleri Başkanlığı ve İngiltere Türk Diyanet Vakfı tarafından restorasyonu tamamlanan Londra Diyanet Merkezi ve Camii Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in kıldırdığı Cuma namazının ardından dualar eşliğinde açıldı



Cuma namazı sonrası merkezin konferans salonunda gerçekleştirilen açılışta konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Kaybetmekle yüz yüze olduğumuz kimliğimizi muhafaza etme konusunda camilerimiz çok önemli fonksiyonlar icra ediyorlar.  Biz camilerde Müslüman kalabilmeyi öğreniriz. Sevgiyi, muhabbet duymayı öğreniriz. Müslüman’ın hayatı cami merkezlidir. Camilerinizi yetim bırakmayın, çocuklarınızla, ailelerinizle kalbinizi buraya bağlayarak sürekli istifade etmenin yollarını düşünün. Allah ebediyete kadar sizi, bizi ve zürriyetinizi namaz kılanlardan eylesin.” dedi.


“Gönül dünyalarını imar edemeyenler şehirler imar edemezler, öncelikle gönül dünyamızı imar etmemiz lazım” diyen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, camilerin birlik, beraberlik ve bilgi mekânları olduğunu kaydetti. Avrupa’da yaşayan gurbetçi vatandaşların karşı karşıya kaldıkları kimlik sorununa da değinen Başkan Görmez şunları söyledi;

“Sizler artık gurbetçi değil ev sahibisiniz. Dünyanın neresinde yaşarsanız yaşasın mühim olan kendiniz kalarak yaşamanızdır. Kendimiz kalarak yaşayabilmek için kimliğimizi, kültürümüzü, dinimizi, inancımızı, inanç değerlerimizi korumamız ve içinde yaşadığımız toplumla barış ve huzur içinde yaşamanın yollarını bulmamız gerekiyor. 


Yüz sene önce kiliseyi, camiyi, havrayı hiçbir batı başkentinde yan yana göremezdiniz. Beş asır önce İstanbul’da, dört asır önce Bursa’da bunların izlerine rastlamak mümkündü. Bu açıdan bizim medeniyetimizin insanlığa öğretecek çok önemli prensipleri var. Maalesef bugün batıda bazı siyaset adamlarının çok kültürlülüğün iflasına ilişkin açıklamalarına rastlamaya başladık.” 


Avrupa’da İslam’ın halen resmen tanınmamasını da eleştiren Diyanet İşleri Başkanı Görmez, şunları söyledi; 


“Bizim medeniyetimizde neden farklı dinler barış içinde yaşayabildi, çünkü İslam, bizden ahlak ve adalet çerçevesinde onlara muamele etmemizi istemişti. Bizim, yaşadığımız bu toplumlardan aynı hassasiyeti beklemek en doğal hakkımızdır. Avrupa’da İslam dininin halen resmen tanınmaması, Müslümanların haklarının hukuki bir zemine kavuşturulamamış olması üzücüdür. Bunu konuşarak, anlatarak başarmak zorundayız.”


Londra’da yaşayan gurbetçi vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği açılışta camileri imar etmenin önemine değinen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Kuranı Kerim’in camilerin imar edilmesine yönelik beyanını hatırlatarak şunları söyledi;


“Camileri imar etmek içinde rahmana secde etmektir, içinde dua etmektir. Gönül dünyalarımızı imar etmektir. Camiler ancak Allah’a ve ahiret gününe iman edenler, zekât verenler, Allah’tan başka kimseden korkmayanlar tarafından imar edilirler. Müminler camileri ibadetleriyle mamur ederler, camiler de o müminlerin gönül dünyalarını imar eder.”


Geri Dön