28 / 03 / 2024

Divriği Ulu Camii'nin etrafındaki yapılar yıkılıyor!

Divriği Ulu Camii'nin etrafındaki yapılar yıkılıyor!

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası´nın çevre düzenlemesi kapsamında, yapının etrafındaki kamulaştırması biten alanlarda yıkım çalışmaları başladı



Sivas İl Özel İdaresi İmar Kentsel Şube Müdürlüğü Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) Koordinatörü Arkeolog Erdal Çetindağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü´nün (UNESCO) "Dünya Kültür Mirası Listesinde" yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası´nın çevre düzenlemesi çerçevesinde istimlak kararı alınan ve kamulaştırma işlemleri biten taşınmazlarda yıkım işlemine başlandığını belirtti.

Tarihi yapının etrafındaki toplam 67 dönümlük alanda 2 etap halinde kamulaştırma çalışması planlandığını kaydeden Çetindağ, şöyle konuştu: "İlk etapta 51 ev ve 69 parselin kamulaştırma işlemleri tamamlanmak üzere, diğer yandan mahkeme aşaması devam eden 22 parsel dışında kalan bölümlerde ise yıkım işlemlerini resmen başlattık. Bundan bir ay önce taşınmaz hissedarlarına ve sahiplerine tebligat yapmış ve kendilerine süre vermiştik. Geçtiğimiz hafta bu süre doldu ve yıkım işlemlerini başlattık. Bu konuda vatandaşların gösterdiği duyarlılığa da teşekkür ediyoruz."

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası´nın çevre düzenlemesi çerçevesinde istimlak kararı alınan binalarla ilgili çalışmalar geçtiğimiz ay sona ermiş, bu çerçevede kamulaştırma çalışmaları için oluşturulan Kıymet Takdir ve Uzlaşma Komisyonu tarafından yaklaşık 300 hak sahibiyle toplantı yapılmıştı. Yapılan görüşmeler sonucunda çok sayıda hak sahibiyle anlaşılırken, anlaşmaya varılamayan 22 parselin hak sahipleri ise mahkemeye verilmişti.

Bu arada davalık olan 22 parsel hakkında da kararın sonuçlandığı, Sivas İl Özel İdaresi´nin, mahkemece tespit edilen bilirkişi raporlarında, arazi ve taşınmaz değerlerinin yüksek çıkmasını gerekçe göstererek kararı temyiz edeceği öğrenildi.

-ANADOLU´NUN EL-HAMRA´SI-
 Anadolu beyliklerinden Mengücekoğulları döneminde, hükümdar Süleyman Şah´ın oğlu Ahmed Şah tarafından 1228´de yaptırılan Divriği Ulu Camii ve caminin bitişiğine Behram Şah´ın kızı Melike Turan Melek tarafından aynı yıl yaptırılan darüşşifa, inanç ve tarih turizmi açısından önemli bir eser olarak gösteriliyor.

UNESCO´nun "Dünya Kültür Mirası" listesinde Türkiye´den 9 doğal ve kültürel varlık arasında ilk 3´te yer alan, "Görmeden Ölmeyin" sloganıyla tanıtımı yapılan Ulu Camii ve Darüşşifası, özgün mimarisi, estetik, kültürel ve evrensel değeriyle 13. yüzyılda kadın-erkek eşitliğini de simgeleyen bir anıt olarak nitelendiriliyor.

Avrupalı bilim adamlarınca "Anadolu´nun El-Hamra´sı" olarak görülen tarihi yapı, mimari yapısıyla başta sanat tarihçileri olmak üzere mimar ve mühendisleri büyülüyor.
AA


Geri Dön