19 / 04 / 2024

Diyarbakır Surları UNESCO yolunda!

Diyarbakır Surları UNESCO yolunda!

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakır Kalesi ve Surları ile Hevsel Bahçelerinin UNESCO Dünya Kültür Mirası adaylık çalışmaları için bilim kurulu oluşturulacağını, bunun önemli olduğunu açıkladı.



Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, "Diyarbakır Surlarıyla ilgili çalışmaların sağlıklı yürütülmesi için bilim kurulu oluşturulacak. Bu çalışma sonrası Diyarbakır Kalesi ve Surları ile Hevsel Bahçelerinin UNESCO Dünya Kültür Mirası adaylığı yolunda çok önemli bir adım atılmış olacak" ifadelerini kullandı.


Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan, yaklaşık 5 bin 700 metre uzunluğunda, 12 metre yüksekliğinde, 4 metre genişliğindeki surlar için Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'ne (UNESCO) sunulan dosyanın değerlendirmesi sürüyor.


Diyarbakır Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, tarihi surların UNESCO adaylığı sürecinin değerlendirilmesi amacıyla Vali Hüseyin Aksoy başkanlığında toplantı düzenlendi.


Vali Aksoy, toplantıda, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi Alan Yönetimi Başkanlığı’nın koordineli çalışmalarıyla bir bilim kurulunun oluşturulması için görüş birliğine varıldığını hatırlattı.


Bilim kurulu surların restorasyonunda ve projelendirilmesinde en doğru ve yapıya en uygun çalışmaların sergilenmesi için çalışmalar yürüteceğini ifade eden Aksoy, ilgili kurumlarla koordineli şekilde çalışması düşünülen bilimsel kurulun, alanında uzman restoratör mimarlar, restorasyon konusunda deneyimli statik çalışmalarında görev almış inşaat mühendisleri, sanat tarihçilerinden oluşacağını belirtti.


Diyarbakır Kalesi ve Surları ile Hevsel Bahçelerinin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girmesi için bugüne kadar önemli çalışmalar yapıldığına işaret eden Aksoy, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere Büyükşehir Belediyesi, kamu kurumları ve ilgili sivil toplum örgütleriyle koordineli bir çalışma yürütüldüğünü kaydetti.


Aksoy, bu çalışmaların meyvesinin bu yıl haziran ayında alınmasının beklendiğini ifade ederek, şunları dile getirdi:


"Ülkemizin en önemli kültür hazinelerini bağrında barındıran Diyarbakır ve onun kültürel değerlerine sahip çıkmaya devam edeceğiz. Diyarbakır Surlarıyla ilgili çalışmaların sağlıklı yürütülmesi için bilim urulu oluşturulacak. Bu çalışma sonrası Diyarbakır Kalesi ve Surları ile Hevsel Bahçelerinin UNESCO Dünya Kültür Mirası adaylığı yolunda çok önemli bir adım atılmış olacak."


Toplantıya, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fırat Anlı, Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran, Sur Kaymakamı Memduh Tura, Sur Belediye Başkan Vekili Fatma Şık Barut, Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, Çevre Şehircilik İl Müdürü Ufuk Nurullah Bilgin, Diyarbakır Kalesi ve Surları Alan Başkanı Nevin Soyukaya katıldı.


AA


Geri Dön