19 / 04 / 2024

Diyarbakır Ulu Camii'de restorasyon başladı!

Diyarbakır Ulu Camii'de restorasyon başladı!

Diyarbakır'daki tarihi Ulu Cami'de, terör nedeniyle 4 ay önce ara verilen restorasyon çalışmalarına tekrar başlandı. Vakıflar Bölge Müdürü Evsen, tamamlanan bölümlerin yakında hizmete acıtacağını söyledi.



Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarının saldırısı sonucu restorasyon çalışmalarına ara verilen tarihi Ulu Cami'de restorasyon çalışmalarına yeniden başlandı. Terör saldırıları nedeniyle 4 ay boyunca restorasyonuna ara verilen İslam dünyasının 5. Harem-i Şerifi kabul ediliyor. 


MÜSLÜMANLARIN 5. HAREM-I ŞERİFİ 


Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen, Mayıs 2010'da başlayan camideki restorasyon çalışmalarının bu yılın sonunda tamamlanmasını öngördüklerini kaydetti. Evsen, çalışmaların terör olayları nedeniyle ertelenmesiyle yarım kalan kadınların abdest alma yeri ve minare bölümünde sürdüğünü aktararak, çalışmaların bitmesiyle bu bölümlerin de hizmete açılacağını anlattı. 


HEM GEÇMİŞİMİZ HEM GELECEĞİMİZ 


Çalışmaların hızla devam ettiğine dikkati çeken Evsen, "Ulu Cami hem geçmişimiz hem de geleceğimizdir. Diyarbakır'ın göz bebeğidir. Göz bebeğimizi korumamız lazım" dedi. Ulu Cami Baş İmam Hatibi Mehmet Emin Mülayim de "Ulu Cami'nin aslında dünyada bir misyonu var. Daha önce Yahudiler döneminde havra olarak, Hristiyanlar döneminde de kilise olarak kullanılmış. 638 yılında Hz. Ömer zamanında 541 sahabenin buraya gelip fethinden sonra esas anlamını kazanıyor" ifadelerini kullandı. 


Hendek ve barikat operasyonlarının bittiği yerlerdeki çalışmalar üç kategoride yürütülecek. Sur, Silopi ve Cizre gibi, operasyonların tamamlanma noktasına geldiği yerlerde yapılan analizlerde, çalışmaların üç boyutlu olarak yürütülmesi kararlaştırıldı. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın koordinasyonunda, STK'lardan iş dünyasına, imamlardan öğretmenler ve muhtarlara kadar bölge halkıyla karşılıklı istişareyle yürütülen çalışmalarda şu üç hassasiyet öne çıktı: 


GÜVENLİ VE FİZİKİ ORTAM İYİLEŞTİRME 


Halkın öncelikli talebi güvenli bir ortamın sağlanması oldu. Önceliklerinden biri fiziki ortamı iyileştirme. Tespitlerde, yerel yönetimlerin üzerine düşeni yapmadığı, çok çarpık bir şehirleşme olduğu, evlerin, işyerlerinin, caddelerin gelişmelerden zarar gördüğü yönünde. Buralarda terörden yıkılan yerlerin yerine yenileri yapılırken, yeşil alandan sosyal donatılara, oyun alanlarından yeni binalara kadar fiziki ortam için planlamalar devreye sokuluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, Vakıflar Genel Müdürlüğü bu çalışmalarda ön plana çıktı. Altyapı sorunları için de İller Bankası devreye sokulurken, Karayolları kanalıyla yolların asfaltlanması sağlanacak. Konutu tahrip olan ve kendi imkanlarıyla tamiratı gerçekleştirenlere 10 bin TL'ye kadar para veriliyor. 


KISA VE UZUN VADELİ PLANLAMA 


Çalışmanın ikinci boyutunu sosyal yapılan çalışmalar oluşturuyor. Kısa ve uzun vadeli planlama hayata geçecek. Kısa vadede, evini terk etmek zorunda kalan vatandaşlara yönelik bin TL'ye yakın barınma ve gıda desteği sağlanıyor. Toplum yararına çalışma programı devreye girdi. Binlerce genç, geçici süreli işe başlatıldı. Kadınlara dönük mikro girişim desteği sağlanacak. Şırnak'ta altyapı oluşturuluyor. Sosyal boyutta özellikle gençler ve kadınlara yönelik projelere ağırlık verildi. Eğitim ve sağlık hizmetlerinin daha güçlü sunulması için de, ilgili bakanlıklarla çalışma yapılıyor.

 

EKONOMİ VE İSTİHDAMA DESTEK 


Üçüncü boyut da ekonomi ve istihdam oldu. Kadın ve gençlere yönelik adımların bölge ekonomisine de yansıyacağını belirten Bakan Yılmaz, mesleki eğitimlerle bu projelerin destekleneceğini belirtiyor. Ayrıca, esnafa desteklere yenileri eklenecek. İş dünyasına, organize sanayi, küçük sanayiler oluşturularak destek verilecek. Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimle işbirliğinin özellikle bu ilçelere dönük güçlendirilmesi üzerinde duruluyor. 

Bu adımın hem bölge için hem de ekonomik sıkıntı yaşayan Irak'ın kuzeyine önemli imkanlar sağlayacağı belirtiliyor. Sur'daki vakıfların kiracısı konumundaki esnaftan 6 ay boyunca kira almama kararı verilmişti. Şu ana kadar 600'e yakın esnafın bundan yararlandığı öğrenildi. Halk Bankası'nın da, faizsiz kredi uygulamasına geçeceği kaydedildi. 


Bazalt tasları için özel önlem Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarına yönelik operasyonların tamamlanmasının ardından yürütülen arama tarama faaliyetlerinde güvenlik güçlerinin tarih duyarlılığı dikkati çekiyor. Türk Silahlı Kuvvetleri ve emniyet unsurlarınca 103 gün süren operasyon 9 Mart ta başarıyla tamamlanmıştı. 


HASSASİYET ÜST DÜZEYDE 


Özellikle Fatihpaşa, Dabanoğlu. Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahallelerinde yoğunlaşan arama tarama çalışmalarında, terör saldırıları sonucu zarar gören yapılarda kullanılan bazalt taşlarına özel hassasiyet gösteriliyor. Yıllara meydan okuyan yapısıyla şehrin kadim mimarisinin korunmasına yardım eden, cami. kilise ve han gibi birçok yapıda kullanılması nedeniyle "Diyarbakır'ın hafızası" olmayı sürdüren bazalt taşları, güvenlik güçlerince tek tek toplanıyor. 


TARİHİ PARÇALAR MUHAFAZA EDİLİYOR 


Karacadağ'ın püskürttüğü lavların soğumasıyla oluşan bazalt taşları, "Karacadağ'ın şehre armağanı" olarak nitelendiriliyor. Bazaltın dayanıklılığı sayesinde Diyarbakır surları gibi birçok yapının yüzlerce yıl ayakta kalabildiği kentte, ilçedeki Selçuklu ve Osmanlı'dan kalan özgün mimari yapının korunması planlanıyor. 




Fazlı ŞAHAN/Yeni Şafak


Geri Dön