29 / 03 / 2024

Diyarbakır'da İnşaat ve Belediye 2010 fuari açıldı!

Diyarbakır'da İnşaat ve Belediye 2010 fuari açıldı!

'Belediye 2010' fuarı TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi"nde açıldı. Fuarın açılışında konuşan Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, fuarların hem ilin, hem de ülkenin tanıtımı açısından çok önemli olduğunu söyledi



Daha önce üretim yapılmadığını ve üretilmeyince de fuarlarda tanıtılamadığını belirten Toprak, bugün gelinen noktada, Türkiye"nin de ürettiğini ve Türkiye"nin en ücra noktalarında da tedarikçilerle üreticilerin buluştuğunu kaydetti.

Tüm üretilenlerin önemli cazibe noktalarında tanıtıldığını ifade eden Toprak, şöyle dedi:
'Ürettiğimizi, hangi kalitede ürettiğimizi sergiliyoruz ve bunu da tüketicilere tanıtıyoruz ki buradan alıp götürsünler. Oralarda bunları kullansınlar. Onun için Diyarbakır"ın da   bu manada önemli bir merkez olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz.   Burada eskiden ticaret vardı, sanayi vardı. Diyarbakır önemli bir merkezdi ve önemli merkezlere açılım yeriydi. Sadece Kervansaray"a baktığımızda Deliller Hanı"nın geçmişte ne işler gördüğünü çok iyi anlatmamız gerekiyor.

Ülkemizin ve diğer yerlerin insanları geliyor, oradaki delilleri alıyor ve hac ibadetini yapmak üzere gidiyorlardı. Burası her alanda önemli bir merkez, inanç merkezi, ticaret merkezi ve inşallah sanayileşme noktasında önemli adımlar atılıyor değerini ve kıymetini bilmeli sahip çıkmalıyız. Bu sahip çıkmayla birlikte Diyarbakır olarak da ürettiğimizi kaliteli üretmeliyiz iyi tanıtmalıyız. Hem bu fuarları vesile olarak kullanmalı, hem de başka fuarlara katılmalıyız. Toprak, otel yapımı iç in bir iş adamının kendisiyle görüştüğünü de ifade ederek, 'Bana otel zincirinden bir işadamı geldi yer arıyor. Beş yıldızlı otel yapacak. Yer arayışını sürdürüyor. İnşallah önümüzdeki günlerde bu gerçekleşir' dedi.

-DİYARBAKIR"DAN YURT DIşžINA UçAK SEFERLERİ-

Kasım ayının başında Diyarbakır"dan Almanya"ya uçuşların başlayacağını da anlatan Toprak, 'Haftada üç sefer karşılıklı Almanya"nın üç kentine gidecek. Mevcut pistin genişletilmesi ve uzatılması modern bir terminalin yapılması konusunda 2011 yılında önemli bir gelişme olacağını düşünüyorum' diye konuştu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de, imar master planını tamamladıklarını ve sektörün önünü açtıkları Diyarbakır"da yoğun bir çalışma yürütüldüğünü vurguladı.Fuara Erbil, Halep, Tebriz ve Urumiye"den yerel yönetim ve inşaat   sektörü temsilcilerinin geldiğini hatırlatan Baydemir, şunları söyledi:
'Ancak, görüyoruz ki, bir ailenin ihtiyacından çok daha büyük daireler yapılıyor. Tabi ki bunun bir ailenin bütçesine yansıması var. Daha fazla para ödeyecek, daha fazla emlak vergisi ödeyecek. Evi ısıtmak veya soğutmak için doğamızı ne kadar zorluyoruz. Hepsinin doğa üzerinde çok büyük bir maliyeti bulunuyor. Aynı şekilde o evi temizlerken kullandığımız suyu, deterjanı düşünün. Ev yaparken, kentleri dizayn ederken bu açıdan yaklaşmamız lazım. Bütün hassasiyetlerimizi doğanın tahrip edilmemesi üzerine, ekolojik dengenin korunması üzerine kurgulamamız gerektiğine inanıyorum.

Dikkat çekmek istediğim bir diğer husus da, binaları, kentleri dizayn ederken yerel malzeme kullanımı ve yerel mimariyi korumakla ilgilidir. Her bölgenin kendine özgü yapısı vardır. Bunu esas alarak o bölgede bulunan malzeme, iklim şartları, ekonomik ve kültürel yapı belirlemektedir. Kentlere zenginlik katan da esasında budur. Bu fuarın oluşumunda önemli katkıları bulunan Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliğimiz ile Türkiye Belediyeler Birliği ortaklığıyla bir eğitim programı uyguluyor. çoğu zaman bilinmeyen, hergün değişen, kimi zaman birbirinden farklı uygulanan mevzuatla ilgili olarak tüm üye belediye başkanı arkadaşlarımıza mevzuatla ilgili bir eğitim çalışması yürütülecektir.'

Baydemir, bu organizasyon bu haliyle bir nevi yerel yönetimlerin, uzmanları ile ilgili sektörlerin biraraya geldiği bir zirve niteliğinde olduğunu sözlerine ekledi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu ise, Diyarbakır"da her geçen gün düzenlenen fuarların sayısında artış oyduğunu ve yılda 12 fuar hedeflediklerini kaydetti.

Fuarcılık konusunda işin başında sayıldıklarını anlatan Ensarioğlu, 'Bundan sonraki süreçte bazı fuarlarımızı markalaştırmak için her türlü çabayı göstereceğiz. Diyarbakır"ın marka fuarlar yaratma potansiyeli olduğuna inanıyorum. Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi Kapasite Geliştirme Projesi Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından kabul edildi. Projemizin 15 aylık bir süresi var. Ancak projede öngörülen faaliyetleri 2011"de yapılacak ilk fuara yetiştirmek için çaba harcayacağız. Bu proje bin 300 metrekarelik kapalı alanı kapsayan bir uygulamadır' dedi.

TÜYAP Tüm Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü de, fuarın bölge için çok önemli olduğunu, fuara İran, Irak, Suriye ile Türkiye"den 160 firmanın katıldığını ve İran, Suriye ve Irak"tan toplam 500 kişilik heyetin fuar için Diyarbakır"a geldiğini bildirdi.
AA


Geri Dön