18 / 04 / 2024

Doğa Koleji'nin satış sürecinin tüm ayrıntıları!

Doğa Koleji'nin satış sürecinin tüm ayrıntıları!

Velilerden alınan ücretlerin inşaat projelerinde kullanılmasıyla derinleşen kriz ‘satın almayla’ sona erdi. Okullar İTÜ Vakfı’na devredilirken borçlara kamu bankaları kefil oldu. Satış sürecinin ayrıntıları ise belli oldu.



2016 yılından bu yana kasası boşaltılan Doğa Koleji okullarını yüzlerce milyonluk borcunun ne olacağı merak ediliyor. Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre; Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), AKP Genel Merkezi, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından işbirliği ile okullar İTÜ Vakfı’na devredilirken borçlara kamu bankaları kefil oldu. Yılan hikâyesine dönen satış sürecinin ayrıntıları ise şu şekilde:

ADIM ADIM KRİZ

Doğa Koleji’nin 411 okulundan Metal Yapı tarafından yönetilen 15 ilde bulunan 214 okuldaki kriz, 2018 yılının ortasından itibaren geri dönülemez noktaya geldi. 

41 ilde bulunan 197 okul ise imtiyaz hakkı kullanımı yöntemiyle sadece isim hakkını kullansa da tartışmalara neden oldu. Doğa Koleji kaynakları, krizin temelinin okulların 2016’daki devri sonrasında eski sahiplere yapılmayan ödemelerle başladığını kaydedildi.

Krizi derinleştiren ikinci adım ise velilerden peşin alarak yıllık ücretlerin sıcak para olarak Metal Yapı’nın inşaat projeleri kullanılıyor.

Bu süreçte Metal Yapı, okullar üzerinden ciddi miktarda kredi taleplerinde yer alsa da ödenemeyen borçlar sebebiyle kredi notu düşen kuruma, bankalardan yeni kredi sağlanamadı. 2018 yılında ise kriz, öğretmen ve personel ücretlerine kadar yansıdı. 

Okulların sigorta primi borcu da bu nedenle 200 milyon liranın üzerine ulaştı. Yüzlerce öğretmen ise koşullarına dayanamadığı okullardan ayrıldı. 

Krizin, AKP’nin eğitimine sahip özelleştirme hedeflerini tehdit eder durumda olması nedeniyle Saray ve bakanlıklar da sürece müdahil oldu. 

TEMİNAT TALEBİ

MEB içerisinde okullara el konulmasından başlayıp birçok farklı plan yapıldığı öğrenilirken, en net çözüm ise okulların el değiştirilmesi konusu gündeme geldi. Bu süreçte Sümer Holding, Nişantaşı Üniversitesi ve Can Holding’in satış için farklı zamanlarda Metal Yapı’nın sahibi Ömer Saçaklıoğlu ile görüşmeler yaptığı açıklandı. Son olarak Aydın Üniversitesi’nin adı geçti. Satış aşamasına gelinse de Doğa okullarının mali işlerini yürüttüğü, alacaklı konumda bulunan Denizbank ve Garanti Bankası’nın ciddi teminatlar istemesiyle pazarlık masası devrildi. 

Alıcı arayışı, “alıcı yaratma” sürecine dönüştü ve İTÜ Vakfı devreye sokuldu. Sürece hız verilmesiyle Saray, MEB, AKP Genel Merkezi Hazine ve Maliye Bakanlığı devreye girdi. Okul yönetimi, alıcılar, bankalar ve Hazine ile koordinasyon için AKP Genel Başkan Yardımcısı düzeyinde görevlendirme yapıldığı ortaya çıktı.

Özel bankalara olan borçlar, devlet bankalarının teminatları ile vadelendirildi. 2016’dan itibaren defalarca kredi başvurusunda bulunulmasıyla mali istikrarsızlık nedeniyle geçer not alamayan Doğa okullarının milyar liraya ulaşan borcu VakıfBank, Ziraat Bankası tarafından uzun vadeli kredilerle üstlenildi. 

Doğa Koleji’nin kayyumu İTÜ mü olacak?

Doğa Koleji, İTÜ Vakfı'na devredildi!

 


Geri Dön