25 / 04 / 2024

Doğru adımlarla düzenli ve mutlu bir ev!

Doğru adımlarla düzenli ve mutlu bir ev!

Eviniz küçük ya da şekli kullanışsız olabilir. Ancak bu o evin, düzenli ve derli toplu olmasına engel değil. Eğer doğru yere dolaplar yaptırır ve aydınlatmaya da önem verirseniz çok şık bir eve sahip olabilirsiniz



Dolaplarımız

Geçen yazımda, bütün giysilerimizin envanterini çıkardıktan sonra artık kaç askı, kaç çekmece, kaç raf ihtiyacımız olduğunu tespit etmiş olduk... Bir mağazadan askı (askılarımızın hepsi bir örnek olmalıdır aksi takdirde dolabımız dağınık gözükür), ve kutularımızı da aldık...

Evimizde bu ihtiyaca cevap verecek dolaplar var mı Bunları yaptıracak yerimiz ve bütçemiz var mı

Eşyalarımızı ortalıktan kaldırmak zorunda olduğumuza göre önümüzde üç alternatif mevcut:
1- Yatak odamızın bir köşesini bu iş için ayınp, alçıpan duvar içine karşılıklı iki dolap yerleştirerek kendimiz için ufak bir giysi dükkanı hazırlarız. İki dolabın arasındaki duvarda pencere varsa odamız gün ışığı almış olur. Penceresiz bir köşeyse, boşta kalan duvara kocaman bir ayna yerleştiririz. Hem köşemiz geniş gözükür hem de ayna ihtiyacımızı karşılar... Aynca, arzu edersek, bu duvara eskiciden bulabileceğimiz bir vitrin yerleştirerek tüm kolye, bilezik, küpe gibi aksesuarlarımız için de bir vitrin yaratmış oluruz...

Hazır dolap üreten birçok şirket var. Onlara ölçü aldınp istediğimiz dolaplan ısmarlayabiliriz veya IKEA'ya gidip,ölçülü proje üzerinden hangi dolaplan alabileceğimiz konusunda yardım alabiliriz. Aynı yerden kutu ve askılarımızı da alabiliyoruz.

Diğer alternatif:
2-Yatak odamızın en büyük duvarına boydan boya gömme kapaklı bir dolap yaptınnz. Dolabın üst kapaklarına mevsim dışı kullanmadığımız eşyaları yerleştirir, alt kapaklarının içine de bize gerekli bölmeleri yaptırırız.

Son alternatif:
3- Bütçemiz kısıtlı ve bunlann hiçbirini yapamıyoruz diyelim... Yatak odamızın en büyük duvannın bir metre önüne bir boydan diğerine tavan rayı taktırır, odamızın renginde düz koton kumaştan tavandan yere kadar uzanan bir perde dikeriz. Profesyonel butik askılan satın abnz (kendi hesabımız yedi adet, sığmıyorsa daha eksik olabilir), yine IKEA'ya gider raflar (dört adet), alü adet çekmece ünitesi ve kocaman bir ayna alıp evimize döner ve kendi butiğimizi yaratırız. Zaman içinde gereksinim duyduğumuz üniteleri de ilave edebiliriz.

Aydınlatma çok önemli

Butiğimizi, oluşturmadan önce, ufak bir defter ve kalemle sevdiğimiz mağzalan dolaşalım, mallarını nasıl cazip ve çekici sergiliyorlar, hoşumuza giden detaylar nelerdir, raflan nasıl aydınlatıyorlar, bize lazım olan her fikri not alalım ve bunlan kendi giysi mabedimizde uygulayalım...
En çok aydınlatma konusuna dikkat çekmek istiyorum.

Dükkanlar ürünlerini nasıl aydınlatıyor Aydınlatma konusu saüş yapmak isteyen bir mağazanın başhca saüş sımnı oluştur.

Üç tarz ışık vardır; gün ışığı aydınlığı (giysi odamız içinde pencere varsa sorun yok) yoksa raflann arkasına farkedilmeyen bir floresan ışığı yerleştirelim.

Direkt dikkat çekmek istediğimiz raflann üzerine nokta spot ışığı yerleştirelim; tavana bir ray taktınp, istediğimiz tarafa çevirebileceğimiz birkaç spot satın alarak bu düşüncemizi gerçekleştirebiliriz.

Sıcak atmosfer ışığı... Ayaklı bir abajur olabilir. Yanına minik bir sandalye için yer ayırabilirsek dekoratif ve işlevsel duracaktır!
Bu üç tarz ışık bir araya geldiğinde gerçekten kendimize ait bir butiğe kavuşmuş olacağız!

Giyisi odamıza ruhumuzu aktaralım

Evimizi bu köşesine biz izin vermedikçe kimse girememeli. Burası bizim mabedimiz en kutsal mekanımız olmalı!

GİYSİLERİMİZİ YUKARIDAKİ DÜZENLE YERLEŞTİRDİK... ÇOK MUTLUYUZ!

Bu mutluluğumuzun devamını sağlamak kendi elimizde. Burada giyip çkardıklanmızın kıymetini bilelim. Zamanı gelince yıkayalım, ütüleyelim veya temizleyiciye gönderelim.

Her çıkardığımız giysiyi hiç üşenmeden askısına takıp yerine asalım, çekmecelerimizi düzenli tutalım ve sevdiğimiz bir kokuyu bu mekana ait olmak üzere devamlı sıkalım.

Dolap yerleştirme işine bir tür meditasyon olarak bakalım. Katlama ritüellerimiz olsun, burada vakit geçirmek, zamanı ağırdan almak bizim lüksümüz olsun. Her zaman bu vakti ayınp bu yavaşlıkta davranamayacağımızı önceden bilerek, vaktimiz olduğu zaman giysi odamızın keyfine varmayı sanat haline getirelim!

Çarşaf dolabı

Bu dolabın, evin en hoş dolabı olduğunu düşünüyorum... Keşke bu gereksinimiz için kocaman, içinde yatay raflan olan, misafirperver ve eski bir dolabımız olsa. Olsa da, dolap düzeltme ritüelimizi burada da tekrarlasak.
Bu dolabın içine yerleştirilecek malzemeleri sayacak olursak: Çarşaflar, yastık kılıflan, pikeler, battaniyeler, düve kılıflan, düveler (kuş tüyü yorganlar), masa örtüleri, peçeteler, Amerikan servisler, havlular (3 ayn boy), peştemaüer, kuş tüyü yastıklar.

Dolap düzeltme ritüelini bir tür meditasyon olarak düşünürsek, zihnimizin tamamını bu işe vereceğimiz için çok iyi bir iş çıkartacağız... Yukanda saydığımız her ürünü kaç adet ise aynı şekilde katlayalım ve üst üste dizerek dolabımıza yerleştirelim. Peçete ve el havlusu gibi ufak boy olardan birer kutuya veya sepete yerleştirerek, dolabımızın rafına dizeriz. Her bir grubun arasına bir lavanta torbası veya kokulu sabun bırakırsak dolabımız çok hoş gözükecektir...
Vatan/Vicki HÜNAL


Geri Dön